Oficial ai liber la … plăcinte!
Articol de bucurestifm, 14 martie 2018, 10:04
Gastronomia românească se laudă cu preparate de te lingi pe degete, iar plăcintele ocupă un loc fruntaș între felurile de mâncare. Mai mult, fiecare zonă din România și-a pus amprenta asupra modului de preparare a plăcintelor, iar gospodinele din Moldova (Poale-n brâu), Dobrogea (Plăcinta Dobrogeană), Ardeal (Plăcinta Mocănească), Maramureș (Plăcinta creață) se întrec într-o competiție neoficială la categoria “Ba a mea e mai gustoasă!”.
Și, ca să vedeți că nu-i de glumă atunci când voirbim de plăcinte, în limba română există 14 expresii care au la bază aceste preparate delicioase.
”A aștepta (pe cineva) cu plăcinte calde!”
”A găsi plăcinta gata!”
”A număra foile la (sau din) plăcintă!”
”A sta ca o plăcintă!”
”A-i veni (sau a-i pregăti) cuiva o plăcintă!”
”Ca o plăcintă!”
”Ca plăcinta!”
”Cine numără foile din plăcintă, nu mai ajunge s-o mănânce!”
”Încă nu s-a copt plăcinta!”
”La plăcinte mulți se adună!”
”La război înapoi, la plăcinte înainte!”
„Nu se mănâncă în toate zilele plăcinte!”
”O Plăcintă! ”
”Se vinde ca plăcinta caldă!”
Și cum plăcintele nu sunt preferate doar de români, ci de oamenii din întreaga lume, 14 martie a devenit de 30 de ani Ziua Internațională a Mâncatului de Plăcinte. Dacă aniversarea e recentă, istoria plăcintelor e veche de când lumea. Plăcinta are în spate o istorie de mii de ani.
Primele menţiuni ale existenţei acestui fel de mâncare au apărut în jurul anului 9.500 î.Hr., în perioada neolitică, când egiptenii au gătit prima crustă de plăcintă. Plăcintele egiptene erau cunoscute sub denumirea „galettes“ şi erau umplute cu orz, ovăz, secară şi unse cu miere. Totuși, unii istorici sunt de părere că originea plăcintei este atribuită grecilor, care preparau o pastă din făină cu apă, la care adăugau grăsime dar și o pastă pe care o înfăşurau apoi în jurul unei bucăţi de carne.
O dată cu dezvoltarea Imperiului Roman, reţeta preparării plăcintei a ajuns în întreaga Europă. Plăcinta a fost un cuvânt binecunoscut în 1362, în Anglia, fiind servită ca fel principal de mâncare.
Indiferent ca vă plac dulci sau sarate, azi invitați-vă prietenii la o plăcintă și desfătați-vă papilele gustative!