Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 20 martie
Articol de , 20 martie 2018, 17:06
CINEMA
* Din programul de astăzi al Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania.
˟ La Sala Arcelor a ArCuB – Hanul Gabroveni:
– de la ora 18:00, este prezentat „Rezidentele”, work-in-progress în prezenţa regizorilor Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, ce urmăreşte activităţile cotidiene, terapia, durerea şi fricile pe care le trăiesc în spatele gratiilor cele 16 rezidente ale primului centru terapeutic din România pentru deţinutele cu depresie, anxietate şi tulburări de personalitate;
– de la ora 20:00, în prezenţa regizorului Kazuo Hara şi producătoarea Sachiko Kobayashi, rulează documentarul „Dezastrul din Sennan”, ce trasează mai întâi portretele individuale ale tuturor foştilor lucrători în carierele de azbest din orăşelul Sennan, supravieţuitori ai bolilor specifice – azbestoză, cancer pulmonar – trecuţi de a doua tinereţe şi nevoiţi să se confrunte cu tot felul de dureri insuportabile.
˟ La Muzeul Naţional de Artă Contemporană, de la ora 18:00 este proiectat filmul de aproape cinci ore al lui Jonas Mekas „Păşind prin viaţă am zărit (întâmplător) mici crâmpeie de frumuseţe” ce e o adevărată odă închinată cotidianului.
˟ Tot de la ora 18:00, la Rezidenţa Scena9 începe seara Pecha-Kucha „Rică nu ştia să zică râu, răţuşcă, reforma educaţiei” la care participă 11 oameni şi iniţiative care au refuzat să stea în banca lor şi au avut un impact în peisajul educaţional, fie că sunt proiecte de lungă durată sau acţiuni punctuale.
˟ La Cinemateca Union rulează:
– de la ora 18:00, „Absent fără voie”, thriller politic produs în Taiwan ce urmăreşte cu onestitate emoţională demersul tânărului regizor Lau Kek Huat care se reîntoarce în Malaezia în căutarea bunicului său, prezent până acum în viaţa lui doar sub forma unui portret misterios de familie;
– de la ora 20:30, „Bine aţi venit la Leith”, thriller documentar de Michael Beach Nichols şi Christopher K. Walker, despre escaladarea extremismului rasist şi limitele justiţiei.
˟ La Cinemateca Eforie sunt proiectate:
– de la ora 18:30, „Mama Colonel”, un film despre autoritatea feminină confruntată cu traumele rezultate în urma abuzului şi a violenţei sexuale, realizat de Dieudo Hamadi care merge pe urmele unei femei cu grad de colonel detaşată ca şefă a unei unităţi de poliţie într-o zona din Congo marcată de consecinţele unui război civil;
– de la ora 20:30, „Gustul puterii”, de Tereza Nvotová, prezentă la proiecţie, care urmăreşte într-un stil alert şi angajant cronologia ascensiunii lui Vladimír Mečiar, o figură carismatică a anilor ’90, de la statutul de avocat într-un oraş de provincie la cel de preşedinte al Slovaciei, evidenţiind caracterul de structură ideologică recurentă al populismului.
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului puteţi viziona:
– de la ora 18:00, scurtmetrajul „Pacea să fie cu voi”, în care Wissam al-Zoabi, regizor sirian ce studiază în România, alcătuieşte, delicat şi fără emfază în solidaritatea lui necondiţionată cu oamenii locului, un tablou de viaţă pe fundal de război, în aşteptarea păcii ce pare să nu mai vină;
– de la ora 18:17, „Străini în Paradis”, docu-ficţiunea imaginată de regizorul olandez Guido Hendrikx pe marginea crizei refugiaţilor cu care se confruntă Europa;
– de la ora 20:30, „Fiicele partidului”, film în care regizorul Håvard Bustnes se angajează într-un dans complex, delicat şi de durată, când decide să le urmărească pe Ourania, Jenny şi Daphne după ce preiau frâiele partidului Zorii Aurii, rezultând un peisaj, deopotrivă eclatant şi înspăimântător, al unei ideologii toxice în acţiune.
˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:
– de la ora 18:00, „Judecătoarea”, care prezintă povestea primei femei numite judecătoare într-un tribunal Sharia – după secole de excludere a femeilor din poziţiile de decizie ale sistemului legal islamic – ce rezonează cu interesul regizoarei Erika Cohn pentru intersecţia dintre religie, gen social şi practica legii;
– de la ora 20:30, „Copiii destinului”, un film despre copilărie, învăţare, identitate şi, nu în ultimul rând, despre rolul crucial pe care-l poate juca în viaţa unui copil un profesor cu vocaţie, realizat într-un sat belgian de Thierry Michel, care va fi prezent la proiecţie.
* În cadrul programului Fiction Tuesdays, la Centrul Ceh (Str. Ion Ghica, nr. 11) are loc, de la ora 20:00, proiecţia comediei „Dinner for Adele”, o parodie plină de mister semnată de Oldrich Lipský, situată în Praga anilor 1900, în care celebrul detectiv newyorkez Nick Carter este chemat să investigheze dispariţia… unui câine. Un rol crucial în această comedie savuroasă este jucat de către machiavelicul Baron von Kratzmar împreună cu planta sa carnivoră, Adele.
MUZICĂ
* În cadrul Stagiunii de marţi seara, la Sala mică a Ateneului Român, de la ora 19:00, susţine un recital pianistul Szocs Botond, având în program: Sonata nr. 21, în Do major, „Waldstein”, de Ludwig van Beethoven, Rapsodia spaniolă de Franz Liszt şi Momente muzicale, op.16 de Serghei Rahmaninov.
* Astăzi şi mâine, în Expirat Club – Halele Carol se desfăşoară sesiunea de spectacole live din cadrul evenimentului Mastering the Music Business, o oportunitate pentru artiştii debutanţi de a îşi contura prezenţa pe scena muzicală românească susţinând un concert în faţa unui public format din profesionişti ai domeniului de pe plan local şi european. Vama şi byron sunt invitaţii speciali ai acestei ediţii. Deseară, de la ora 20:00, cântă: Dimitri’s Bats (România), Fried Friend (România), JazzyBIT (România), Jinxy Von D’ers (România), Lucia (România), Gramofone (România), Shane Ó Fearghail Music (Irlanda), Trupa Spam (România) şi Thom Artway (Cehia).
* Trupele Sinoptik şi Wildside dau concert, de la ora 20:30, în Quantic Club.
* Kepler Not Kopernikus vă invită, de la ora 21:00, în Control Club, la un concert post-pitzi-punk pe canapea cu ocazia lansării unui clip. Obiectul în jurul căruia gravitează somnul, aţipirea şi visul scurt, intens, al secundelor de absenţă devine scena celor cinci elemente: Nemărginirea, Atracţia, Tranformarea, Echilibrul, Armonia.
SPECTACOLE
* La Opera Naţională, de la ora 18:30 are loc o reprezentaţie cu „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart în regia Andei Tăbăcaru, având în distribuţie pe: Paul Lungu, Dominic Cristea, Amaia Arrieta Vargas, Irina Ionescu, Ştefan Lamatic, Daniel Trandafir, Mădălina Ştefania Radu. Conducerea muzicală: Smaranda Mogovan.
* În Berăria H, de la ora 21:45 începe un show de Stand-Up Comedy cu Tibi Neuronu, Ioana State şi Cristi Priză.
CARTE ŞI LITERATURĂ
* De la ora 17:00, la sala 428 din Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie (SNSPA – Bd. Expoziţiei, nr.30A), Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană organizează lansarea cărţii „Russia and the Former Soviet Space. Instrumentalizing Security, Legitimizing Intervention”. Publicată la editura Cambridge Scholars Publishing, cartea este editată de cercetătorii Vasile Rotaru şi Miruna Troncotă şi aduce împreună autori din Rusia, Ucraina, Georgia, Armenia, Moldova, România, Germania şi Marea Britanie.
* Evenimentul intitulat „Poezia vie”, ce susţine stabilirea unui dialog între poezie şi restul artelor, dar şi promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor, are loc, de la ora 18:00, în Mansarda Muzeului Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8). Participă: Oana Popa – recitare, Emy Drăgoi – jazz la acordeon şi Mariana Pachis – sand art.
* Cu prilejul lansării romanului „Cum să opreşti timpul”, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Editura Nemira îl prezintă pe autor, scriitorul britanic Matt Haig, în cadrul unui interviu prin Skype cu jurnalista Ana-Maria Onisei.
EXPOZIŢII
* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, de la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei „Ex libris meis / Din cărţile mele”, ce prezintă publicului cărţi tipărite în secolele XVI-XX, purtând însemne de proprietate care pot avea forma unei simple semnături, pot fi aplicate pe carte ca o etichetă (cu text şi imagine) sau pot fi imprimate cu un sigiliu sau o ştampilă.
* La Institutul Balassi (Str. Gina Patrichi, nr.8), de la ora 19:00 este vernisată o expoziţie ce cuprinde cele mai valoroase fotografii realizate în anii 1960-1970 de Korniss Péter, reprezentând lumea ţărănească tradiţională, pe care le puteţi admira până pe 10 aprilie. Curator: Kovács Krisztina, istoric de artă de la Galeria Várfok din Budapesta.
CONFERINŢĂ
* Conferinţa „Pierdem vremea sau ne căsătorim?” organizată de ASCOR – filiala Bucureşti, este susţinută de Pr. Nicolae Tănase de la Valea Plopului, de la ora 18:30, în Aula Magna de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.