Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 22 martie
Articol de , 22 martie 2018, 17:30
CINEMA
* Din programul de astăzi al Festivalului Internaţional One World Romania.
˟ La Sala Arcelor a ArCuB – Hanul Gabroveni au loc:
– de la ora 18:00, lansarea DVD-ului Sahia Vintage IV: „Documentar şi comandă politică”, urmată de proiecţia a 3 scurtmetraje cuprinse în acesta: „Uzina” (Slavomir Popovici, 1963), „A doua scrisoare” (Nicolae Cabel, 1974) şi „Pe Valea Frumoasei” (Felicia Cernăianu, 1981).
– de la ora 20:30, este proiectat, în prezenţa regizorilor Lukáš Kokeš şi Klára Tasovská, „Nimic nu va mai fi ca înainte” un bildungsroman piperat cu muzică turbată despre 4 colegi de 19 ani dintr-un orăşel de graniţă din Cehia, care ar vrea, cumva, să rămână copii, dar viaţa îi forţează să devină adulţi, aruncându-i în necunoscut chiar atunci când ar trebui să-şi încheie studiile.
˟ La Cinemateca Union rulează:
– de la ora 18:00, „Din adâncuri” o comedie melancolică impresionistă de Pietro Pasquetti şi Silvia Jop (prezenţi la proiecţie), filmată cu graţie estetică şi multă chibzuinţă etică despre Messina, un oraş sicilian care este mereu construit pe ruinele dezastrului;
– de la ora 20:30, „Meteoriţi”, debutul în documentarul de lung metraj al lui Gürcan Keltek, în prezenţa căruia are loc proiecţia, în care a folosit material de arhivă şi imagine originală pentru a rescrie, într-un registru surprinzător, un episod traumatic petrecut în 2015 în viaţa comunităţii kurde din Turcia: o operaţiune militară ce a dus la declanşarea stării de asediu, re-imaginată de regizor ca motor al unei intervenţii divine sub forma unei ploi de meteoriţi.
˟ La Cinemateca Eforie sunt proiectate:
– de la ora 18:00, în prezenţa regizoarei olandeze Jessica Gorter, „Suflet roşu”, în care interviul, observaţia şi imaginea de arhivă sunt combinate pentru a fora în adâncurile unei Rusii contemporane sfâşiate de contradicţii şi bolnave de uitare;
– de la ora 20:30, „Rude”, de Vitaly Mansky, prezent la proiecţie, care, filmând stilizat, în registru comic-absurd, urmăreşte de fapt o triplă tragedie: cea a imperialismului rusesc şi sovietic, cea a Ucrainei şi cea a unui univers personal, intim brăzdat de istorie.
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului:
– de la ora 18:30, se reia portretul „Silvana”, realizat de Mika Gustafson, Olivia Kastebring şi Christina Tsiobanelis;
– de la ora 21:00, rulează „Fotbal infinit”, cea mai recentă trăsnaie a regizorului Corneliu Porumboiu, prezent la proiecţie, alături de protagonistul Laurenţiu Ginghină, un funcţionar de la Primăria Vasluiului care vrea să revoluţioneze atât de mult fotbalul încât, practic, inventează un alt sport, pe cât de elaborat şi raţional, pe atât de improbabil.
˟ La Cinema Elvira Popescu puteţi viziona:
– de la ora 18:00, în prezenţa regizoarei Asli Özarslan şi editorului Ana Branea, „Dil Leyla”, un film în acelaşi timp optimist şi sfâşietor al cărui personaj titular de 26 de ani, proaspăt întoarsă în oraşul natal Cizre după o viaţă petrecută în Germania, devine cea mai tânără primăriţă a oraşului, decisă să pună problemele kurzilor pe agenda guvernului turc şi participând la alegerile parlamentare din partea partidului de opoziţie pro-kurd HTP.
– de la ora 21:00, „O constelaţie îndepărtată”, filmul de debut al regizoarei Shevaun Mizrahi, unul profund neliniştitor care, în vreme ce observă timpul coborând în trupurile ce alunecă spre moarte, ne aminteşte, cu un fior tarkovskian, de frumuseţea şi poezia vieţii, văzută la trecut sau la viitor.
* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film, de la ora 19:00 rulează drama „Hrútar / Despre oameni şi oi”, realizată de Grímur Hákonarson.
MUZICĂ
* Cele două concerte ale Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din această săptămână sunt dirijate de Misha Katz şi dedicate maestrului Dan Grigore, la împlinirea a 60 de ani de activitate şi 75 de ani de viaţă. Primul începe astă-seară, de la ora 19:00, la Sala Mare a Ateneului Român şi are în program: Uvertura operei „Ruslan şi Ludmila” de Mihail Glinka; „Vocaliză” şi Concertul nr. 2, pentru pian şi orchestră, în do minor, de Serghei Rahmaninov; Suita „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski.
* Tot de la ora 19:00, la Sala Radio începe recitalul susţinur de violonista Cristina Anghelescu şi pianistul Andrei Banciu, având program: Sonata în mi minor de W.A. Mozart, Sonata nr. 5 în Fa major, a Primăverii, de L. van Beethoven şi Sonata în Mi bemol major, op. 18, de R. Strauss.
* Zaraza, cea mai cântată femeie a tuturor timpurilor, care ne aduce aminte de o poveste, pe cât de frumoasă, pe atât de trist, este tema concertului dat de Soul Serenade (Aurelian Temişan – voce, Ionuţ Bică – pian, Vlad Popescu – baterie şi Adrian Mircea Flautistu – contrabas), de la ora 19:00, la sala Teatrelli a Creart.
* Teatrul Elisabeta găzduieşte, de la ora 19:00, o conferinţă şi un concert omagial cu Subramanian Bhaskar, în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului Primăvara Spiritului.
* Trupele Insomnium (Finlanda) şi Tribulation (Suedia) dau concerta în Quantic Club, începând cu ora 19:30.
* De la ora 20:00, în Bohemia Tea House începe „Pasion de Arrabal”, concert de muzică sud-americană susţinut de actriţa Ioana Ernea, acompaniată de doi muzicieni cubanezi: Carlos Enrique şi Raubel Torres Gonzalez.
* „Cheek to cheek” se intitulează concertul dat Cristiana Radu, acompaniată de Cătălin Petrache – pian şi Bogdan Roman – saxofon, de la ora 20:00 în ceainăria GreenTea.
* Cristi Minculescu, Valter Popa şi Boro, Naţionala de Rock a României, adică Iris, ce se califică la fiecare turneu final, vă cheamă la un concert susţinut în Hard Rock Café, începând cu ora 21:30.
* Keep Shelly In Athens, proiectul grecului RPR cu scriitoarea australiană Jessica Bell, poate fi ascultat, de la ora 21:00, în Control Club.
* Electrocord prezintă Teddy Killerz, DJ set din Rusia, de la ora 22:00 Expirat Club – Halele Carol.
EXPOZIŢII
* La Muzeul Naţional de Artă al României, în Sălile Kretzulescu, de la ora 18:00 este vernisată expoziţia fotografică „Korniss Péter: Memorie continuă”, la care participă artistul, curatoarea Kovács Krisztina şi Kósa András Laszló, directorul Institutului Balassi din Bucureşti. Organizată în colaborare cu Várfok Galéria din Budapesta, expoziţia poate fi vizionată până pe 7 mai.
* În cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” este vernisată, de la ora 18:00, o expoziţie de fotografie cu săli din muzeele româneşti organizate după 1918 şi are loc conferinţa-dezbatere „Locul muzeului în societatea contemporană”.
CARTE ŞI LITERATURĂ
* Filiala Bucureşti – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România organizează, de la ora 18:00, la Biblioteca Metropolitană Bucureşti (Str. Tache Ionescu, nr. 4) a 36-a ediţie a Colocviilor de Traduceri Literare, cu tema „Poetic – Cu Dunărea la Bucureşti”, la care participă poeta bulgară Evelina Miteva, poetul macedonean Mitko Gogov şi poetul britanic Tom Edward Phillips. Moderator: Prof. Univ. Dan Mircea Duţă, poet şi traducător literar.
* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 are loc lansarea romanului „Visul numărul 9” de David Mitchell, recent apărut în traducerea lui Mihnea Gafiţa, prezentat de: Cosmin Ciotloş – critic literar, Şerban Georgescu – coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru“ din Cadrul Universităţii Româno-Americane şi Cristian Pătrăşconiu – scriitor şi jurnalist cultural. Moderator: Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.
ALTE EVENIMENTE
* O nouă întâlnire de colecţie are loc la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 18:00, invitat fiind actorul Vladimir Găitan.
* Tot de la ora 18.00, sunteţi invitaţi la Şcoala Centrală din București (Str. Icoanei, nr. 3-5) să alegeţi şi să votaţi candidatul preferat, în cadrul finalei naţionale a celui mai palpitant concurs ştiinţific francofon, „Teza mea de doctorat în 180 de secunde”, organizat de Institutul Francez din România şi Agenţia Universitară a Francofoniei în Europa Centrală şi de Est.
* Discuţia cu tema „Metoda daneză de creştere a copilului”, ce va avea la bază cartea cu acelaşi nume scrisă de Jessica Joelle Alexander şi Iben Dissing Sandahl, începe de la ora 18:00, la filiala Ion Creangă a Bibliotecii Metropilitane Bucureşti (Str. Christian Tell, Nr. 10). Moderator: Laura Frunză, blogger de parenting şi traducător.
* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, Vintilă Mihăilescu – autor, publicist, psihosociolog şi antropolog cultural – susţine conferinţa „Arhipelagul Bucureştilor”, de la ora 18:30.
* Conferinţa „Iubirea răspunde la toate întrebările”, organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) – filiala Bucureşti, este susţinută de PS Macarie, Episcopul Europei de Nord, de la ora 18:30, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae”
* José Guillermo Ordorica Robles, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite Mexicane în România, prezintă conferinţa „Génesis de la Identidad Mexicana”, de la ora 19:00, la Institutul Cervantes.