Ziua Mondială a Apei
Articol de Stefania Grigore, 22 martie 2018, 12:42
Ziua Mondială a Apei (World Water Day) este sărbătorită, de 25 de ani, pe 22 martie.
Naţiunile Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro au decis în 1992, prin rezoluţia 47/193, ca statele să dedice în fiecare an, în preajma solstiţiului de primavară, o zi în care oamenii să conştientizeze că apa este una dintre resursele indispensabile vieţii.
Campania din acest an „Răspunsul este în natură” este dedicată creşterii nivelului de conştientizare privind soluţiile bazate pe natură. Mesajul central transmis ca soluţii bazate pe natură este acela că plantarea copacilor pentru a reface pădurile, reconectarea râurilor în zonele inundabile şi restaurarea zonelor umede, reprezintă un mod durabil şi rentabil pentru a ajuta la reechilibrarea ciclului apei, la atenuarea efectelor schimbărilor climatice şi pentru a îmbunătăţi sănătatea şi mijloacele de trai ale omului.
La Bucureşti vor fi organizate o serie de evenimente care să marcheze Ziua Mondială a Apei. Astfel, Ministerul Apelor şi Pădurilor împreună cu Administraţia Naţională „Apele Române” şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Siseşti” organizează un simpozion cu tematica generală „Natură pentru Apă”.
Asociaţia Environ şi Ambasada Germaniei la Bucureşti organizează evenimentul „A Climate Protection Municipality Master Plan for România – Proiecte româneşti şi germane pentru emisii reduse de CO2” care are drept scop intensificarea schimburilor de experienţă româno-germane în ceea ce priveşte măsurile concrete de transpunere a rezoluţiilor Acordului de la Paris COP21 privind încălzirea globală, precum şi atingerea obiectivelor Planului de Acţiune privind Schimbările Climatice.
Fundaţia We Are Water, o iniţiativă a companiei Roca, va lansa campania „Viaţa ascunsă a apei #TheHiddenLifeOfWater”, cu scopul de a promova nevoia accesului universal şi egal la această resursă preţioasă în condiţiile în care Naţiunile Unite atrag atenţia asupra impactului pe care problemele de mediu şi schimbările climatice îl pot avea asupra crizelor legate de apă: inundaţiile, secetele şi poluarea apei sunt agravate de degradarea stratului de vegetaţie, a solului, a râurilor şi a lacurilor.