Conferință despre schimbările climatice şi protecţia climei
Articol de Andra Radu, 23 martie 2018, 16:51
Ambasada Germaniei la Bucureşti şi Asociaţia Environ a organizat, pe 22 martie, la World Trade Center din Bucureşti, Sala „New York Auditorium“, o conferinţă despre schimbările climatice şi protecţia climei, în special pe plan local.
După o introducere despre stadiul modificărilor climatice făcută de oamenii de ştiinţă ai Institutului pentru cercetarea urmărilor climei din Potsdamer, au fost prezentate strategiile naţionale de implementare a Tratatului privind clima COP 21 şi COP 23, în special Masterplanul privind protecţia climei orientat 100% asupra comunităţilor locale din Germania.
Partea principală a conferinţei a fost dedicată proiectelor locale „verzi“ privind reducerea emisiei de CO₂ în România şi Germania. În final au fost prezentate posibilităţile de finanţare de către reprezentanţiai Băncii Europene de Investiţii.
Vorbitorii din Germania au fost Dr. Matthias K. B. Lüdeke şi Dr. Fritz A. Reusswig de la Institutul pentru cercetarea climei de la Potsdam, domnul Berthold Goeke, director în cadrul Ministeriului Federal pentru Mediu, Protecţia naturii, construcţii şi siguranţa reactoarelor (BMUB), domnul Björn Kühnl, Master Plan Manager al oraşului Gießen, doamna Rike Arf, director pentru protecţia mediului al regiunii Hanovra şi domnul Florian Kliche de la Institutul independent pentru probleme ale mediului de la Berlin.
Dr. Matthias K. B. Lüdeke şi Dr. Fritz A. Reusswig susțin că dacă o schimbare nu se întrevede în viitor, atunci schimbările climate vor avea loc cu siguranță.Este de preferat ca emisiile de CO2 să fie reduse, astfel încât apa să nu devină un privilegiu. De asemenea, din cauza canicului oamenii vor muri.
”Trebuie să ne adaptăm și acest subiect trebuie urmărit în detaliu. Schimbările climatice vor avea consecințe uriașe, inclusiv în România”, a spus Dr. Fritz A. Reusswig.
În cadrul conferinței s-a pus accent pe faptul că nu mai avem timp de pierdut pentru că lucrurile nu au evoluat destul de repede în direcția bună.
Managementul deșeurilor în România este o provocare și o problemă importantă, este nevoie de o schimbare a mentalității.
Din partea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov, doamna Claudia Ionescu, şef Departamentul Promovare Regională şi Investiţii, a susţinut prezentarea „REGIO – un instrument pentru regenerarea urbana si cresterea eficientei energetice in Regiunea Bucuresti-Ilfov.
De asemenea, Andrei Orban, președintele Asociatiei Environ, a vorbit, printre altele, despre proiectul Fifty/Fifty pe care l-a implementat în școli în parteneriat cu Florian Kliche. Acesta este un proiect practic de succes ce îi învață pe copii cum să fie responsabili cu schimbările climatice.
Temele principale abordate la conferință au fost: riscurile şi provocările schimbării climei, implementarea Tratatului de la Paris COP 21 şi COP23 şi strategiile naţionale în Germania şi România, Waste-Management, conceptele privind economia în şcoli precum şi E-mobility şi multe altele. Dea semenea, nu au lipsit posibilitățile de finanțare ale acestor proiecte.
Acest proiect co-finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei și derulat de Asociația Environ în parteneriat cu Ambasada Republicii Federale Germania, face parte din strategia de continuare a programului ,,Redu Amprenta de Carbon” iniţiat de cei doi parteneri în 2014.
Asociația Environ este o organizație colectivă, non-guvernamentală și non-profit care instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice, promovând activ de peste 10 ani conceptele de colectare selectivă, reciclare și economie circulară în țara noastră. Informații complete despre activitatea organizației sunt disponibile pe www.environ.ro.