Dublă lansare la Nottara, VedeTeatru și FEST(in) pe Bulevard 2018
Articol de bucurestifm, 23 martie 2018, 15:21
Teatrul Nottara are deosebita plăcere să anunțe editarea primului număr al revistei teatrului, VedeTeatru. Publicația este dedicată publicului spectator, colaboratorilor, artiștilor, directorilor de teatre. Pentru început, intenția noastră este ca revista să aibă cinci apariții pe an. Evenimentul de lansare va avea loc sâmbata, 31 martie, la sediul Teatrului Nottara, de la ora 18.00.
Va fi o seară dedicată prietenilor noștri: sponsori, parteneri media, oficialități din Primăria Municipiului București și de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, directori de teatre, colaboratori, critici, dar și actorilor teatrului nostru, regizorilor și personalului tehnic și administrativ. Vom lansa revista VedeTeatru și, alături de ambasadorul festivalului, Doamna Andreea Marin, vom anunța Festivalul Internațional de Teatru – FEST(in), ediția 2018, care va avea loc în mai multe perioade ale anului!
După lansarea revistei și anunțul oficial al FEST(in), ediția a VI-a, de la ora 19.00, avem plăcerea să oferim invitaților spectacolul Somnambulism, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, producție premiată în cadrul FESTIN(in) 2017 cu premiul pentru Cel mai bun spectacol. După reprezentație, invitații sunt asteptați la un cocteil în foaierul Teatrului Nottara.
Ediția-pilot a revistei VedeTeatru a fost posibilă prin sprijinul partenerului nostru, Farmexpert. Primul număr al publicației cuprinde interviuri cu actori ai Teatrului Nottara, reportaje din turnee, prezentări de festivaluri, activitatea altor teatre din București și din țară, oferte de carte de teatru (Editura Nemira). O altă propunere interesantă, ce îi va atrage pe cititorii noștri, este rubrica de gastronomie, intitulată „Rețete de la vedete”, în care actorii presară peste rețeta preferată și oferită cu dragoste cititorilor și o poveste din viața lor.
„De ce VedeTeatru? Au fost odată ca niciodată câțiva oameni inimoși și împătimiți de teatru, care, cu ani în urmă, au numit astfel un festival, la Buzău. Festival de teatru la Buzău există și azi, dar se numește altfel… Însă pentru că mare parte din acea echipă, la fel de inimoasă, face de 5 ani, la Nottara, Festivalul Internațional de Teatru FEST(in) pe bulevard și, din acest an, o publicație dedicată spectatorilor, am dat acest nume, VedeTeatru, unei reviste despre/ cu vedete și teatru! Socotesc că e un titlu atât de sugestiv, încât era păcat să se piardă” (Marinela Țepuș, director al Teatrului Nottara, director editorial Vedeteatru).
Ce puteți citi în primul număr al revistei Teatrului Nottara?
Jurnalul lui Bănică este rubrica care deschide revista, semnată, în fiecare număr, de actorul Răzvan Bănica.
Întâlniri teatrale, rubrica semnată de criticul de teatru Doru Mareș, ne oferă, în acest prim număr, Al cincilea ospăț.
Tunelul timpului aduce în fața cititorilor doi mari actori: Anda Caropol și Alexandru Repan, iar rubrica În turneu, conține „o incursiune poetică în istorie” cu detalii de la recitalul actorului Emil Boroghină, Treptele Unirii, parte a proiectului inițiat de Teatrul Nottara „100 de ani împreună. Centenarul Marii Uniri”, care a fost prezentat, pentru diaspora, la Paris, Bruxelles și Haga.
Între noi fie vorba aduce mărturiile lui Constantin Fugașin legate de căutările regizorale și producția unui spectacol plin de savoare, „Despre olteni, cu dragoste”, după Marin Sorescu.
Poveste de succes propune cititorilor interviuri cu Crenguța Hariton și cu Șerban Gomoi.
Rubrica Mecena este dedicată sponsorului care a făcut posibilă editarea primului număr al revistei VedeTeatru – interviu cu Iulian Trandafir, director general Farmexpert.
Iulian Furtună, regizor român care trăiește în Franța, a montat, la Nottara, Balul sinucigașilor și vorbește despre acest proiect în rubrica „Atenție! Șantier în lucru”.
In memoriam îl aduce în prim-plan pe Horia Lovinescu, într-un articol semnat de Cristina Rusiecki, critic de teatru, iar rubrica Luminile orașelor pune în lumină două teatre românești: Maria Filotti – Brăila și Teatrul Țăndărică.
O „poveste” și rețeta unei mâncări delicioase o aflăm de la actorul Ion Haiduc, cel care a gătit și povestit cu dragoste pentru cei care vor citi rubrica „Rețete de la vedete!”
Revista se încheie cu oferta de cărți a editurii Nemira.
VedeTeatru, o declarație de dragoste!
[…] Spunea un regizor rus, anul trecut, în cadrul unei întâlniri, că în Rusia s-au confruntat cu un fenomen de dezaprobare a actorilor din partea publicului. Marea masă a rușilor i-a considerat mult prea aroganți, cocoțați pe piedestal. Și-ar fi dorit să-și coboare stelele de pe soclu. A urmat truda specialiștilor de a (re)câștiga simpatia oamenilor față de actorii ruși, muncă deloc ușoară. Întrebați cum e în România, am răspuns, toți cei prezenți, cu mândrie și la unison, că, la noi, e altfel! La noi, actorii sunt iubiți, la noi actorii se răspândesc printre oameni și dacă e să vorbim de un piedestal, atunci actorii români acolo și-ar urca spectatorii! Și pun multă dragoste în munca pe care o fac. […]
Din aceeași dragoste pentru public s-a născut și revista Teatrului Nottara, VedeTeatru! Și pentru ca, sub ochii spectatorilor, să se desfășoare un pic din viața actorilor, neștiută publicului. Vor fi povestite întâmplări din culise, peripeții la montarea unei piese, sau vor fi dezvăluite secrete ale unor profesii mai puțin cunoscute, ale oamenilor din spatele scenei: sufleuri, mașiniști, secretari literari, regizori tehnici, sunetiști, luminiști…” (din editorialul primului număr VedeTeatru).