Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 27 martie
Articol de , 27 martie 2018, 15:02
CINEMA
* De la ora 20:00, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, Sala Mare, are loc cea de-a 12-a ediţie a „Galei Premiilor Gopo”, ce răsplăteşte anual performanţa din filmul românesc. Evenimentul, ce-l are din nou ca prezentator pe actorul Alexandru Bogdan, este transmis în direct, de la ora 20.00, pe TVR 2, dar şi online pe premiilegopo.ro şi cinepub.ro. Actorii George Mihăiţă şi Vladimir Găitan vor fi omagiaţi cu Premiul pentru Întreaga Carieră, iar Premiul pentru Întreaga Activitate este acordat actriţei Sanda Toma, precum şi directorului de imagine şi producătorului Ion Marinescu. Premiul Special îi va fi înmânat criticului şi istoricului de film Bujor T. Rîpeanu. Premiul Publicului pentru producţiile autohtone cu cel mai mare succes la box-office în 2017 este împărţit între filmele „Octav” (regia Sergiu Celibidachi) şi „Ghinionistul” (regia Iura Luncaşu). Celelalte premii vor fi aflate în cursul Galei, printre favorite aflându-se filmele: „Un pas în urma serafimilor”, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu ce a adunat cele mai multe nominalizări (15); urmat de „6,9 pe scara Richter” de Nae Caranfil şi „Aniversarea” de Dan Chişu – fiecare cu câte 8 nominalizări; „Ana, mon amour” de Călin Peter Netzer, „Breaking News” de Iulia Rugină şi „Fixeur” de Adrian Sitaru având câte 7 nominalizări.
* În cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF), au loc, la Cinema Elvira Popescu primele două proiecţii cu scurtmetrajele selecţionate pentru competiţia internaţională:
– de la ora 18:00, 6 producţii grupate sub titlul „(Self)Portrait of the Artist as a Young Man”;
– de la ora 20:30, alte 5 filme ce tratează tema „Intimacy in the Digital Age”.
* La Cinemateca Eforie, au loc două proiecţii mai speciale:
– de la ora 17:00, în cadrul medalionului „Sara Montiel – 90 de ani de la naştere (10 martie)”, drama „Carmen de la Ronda”, regizată în 1959 de Tulio Demicheli, în care mai joacă Maurice Ronet şi Jorge Mistral;
– de la ora 19:00, în ciclul „Istoria filmului universal în capodopere”, drama sovietică, romantică şi de război, „Zboară cocorii”, regizată în 1957 de Mihail Kalatozov, cu: Tatiana Samoilova, Alexei Batalov, Vasili Merkuriev, Alexander Şvorin.
* Ca în fiecare marţi, la Centrul de Teatru Educaţional Replika (Str. Lânăriei, nr. 93-95), de la ora 19:00 are loc o proiecţie surpriză cu un film ce tratează tema aleasă pentru săptămâna respectivă. Cel de astă-seară este înrudit, ca temă, cu spectacolul ROVEGAN şi investigaţia „Sindromul Italia: Frica e şerpele care te atinge încetişor” făcută de Diana Meseşan, despre condiţiile de muncă ale femeilor din Europa de Est, care lucrează ca îngrijitoare în Vest.
* În cadrul programului Fiction Tuesdays, la Centrul Ceh (Str. Ion Ghica, nr. 11), de la ora 20:00 este proiectată comedia SF futuristă „I Killed Einstein, Gentlemen”, realizată în 1970 de Oldrich Lipský, despre explozia unei bombe atomice care cauzează infertilitatea şi creşterea bărbii tuturor femeilor. În cadrul unui summit al Naţiunilor Unite se propune construcţia unei maşini a timpului ca să se poată ajunge în anul 1911, pentru a ucide pe Einstein, astfel încât, în lipsa teoriilor acestuia, să nu se mai ajungă la inventarea bombelor atomice.
MUZICĂ
* Un nou concert din stagiunea Cartografii sonore este susţinut de Duo Kitharsis, de la ora 18:00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (Str. Londra, nr. 39). În prim plan este adusă Harta Şcolastică a Daciei şi a României de Azi”, realizată în perioada interbelică de către inginerul Grigore Bejan.
* „La Fraţi nu se pun Hotare” se intitulează concertul extraordinar de muzică populară ce are loc, de la ora 19:00, la Sala Palatului, la aniversarea Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Protagonistul concertului este interpretul de muzică populară Ion Paladi, acompaniat de Orchestra Lăutarii din Chişinău, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros.
* Tot de la ora 19:00, la Sala Radio, Analia Selis, alături de ceilalţi membri ai grupului ArgEnTango (Răzvan Suma – violoncel, Mariano Castro – pian, Omar Massa -bandoneon şi Rafael Butaru – vioară), susţine un concert ce încheie turneul „ArgEnTango Tradiţional”. Invitat special: Radu Almăşan. La finalul concertului, Editura Casa Radio îi readuce pe membrii ansamblului ArgEnTango alături de spectatori, în foaierul central al Sălii Radio pentru o sesiune de autografe pe CD-ul ArgEnTango. Piazzolla, o poveste autentică.
* La sala mică a Ateneului Român Stagiunea de marţi seara a programat, de la ora 19:00, recitalul de chitară susţinut de Mihai Cojocaru.
* „Răpirea din Serai” se intitulează concertul dat de Balkan Taksim, de la ora 21:00 în Control Club, avându-l ca invitat pe Andy, la clarinet.
* În Berăria H, de la ora 21:30 Mihai Mărgineanu, Lidia Buble, Mandinga, Freestay şi Ilinca, susţin show-ul „Dă mai departe!”. Gazdă va fi ultra carismaticul Răzvan Simion în calitate de prezentator şi dirijor …al chefului de viaţă.
SPECTACOL
Teatrul Dramaturgilor Români prezintă, de la ora 19:00 la sala Iosif Naghiu a Muzeului Naţional al Literaturii Române (Calea Griviţei, nr. 64-66), o reprezentaţie cu spectacolul „Ileana, Principesă de România”, dramatizare de şi cu Liana Ceterchi după romanul autobiografic „Trăiesc din nou” de Edith Negulici. Video şi sunet: Luca Achim, Teodora Toader.
EXPOZIŢIE
La Galeria Romană (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1 – Piaţa Romană) de la ora 19:00 este vernisată expoziţia „Familii de artişti”, ce poate fi vizitată până pe 27 aprilie.
ALTE EVENIMENTE
* Teatrul Odeon vă invită să petreceţi Ziua Mondială a Teatrului la sediul său. Porţile vor fi larg deschise întreaga zi publicului de toate vârstele, iar spectatorii vor putea să intre în universul magic din spatele cortinei, fiind ghidaţi chiar de către actorii Teatrului Odeon. Mai mult decât atât, graţie tehnologiilor tip Virtual Reality, Augmented Reality şi 3D Scanning, vizitatorii vor putea experimenta un nou mod de a cunoaşte şi înţelege teatrul. Prin intermediul căştilor neuronale şi a instalaţiei interactive prezente prin „Laboratorul de imaginar” spectatorii vor avea şansa de a experimenta ce se întâmplă în mintea lor atunci când vizionează un spectacol, iar în foaierul Sălii Studio va fi inaugurată o serie de portrete digitale ale trupei actuale de actori a Odeonului.
* Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită, de la ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu, la încă o conferinţă din seria Idei în Agora coordonată de Sorin Antohi, care dialoghează astă-seară cu Costică Brădăţan pe tema: „Filozofi în agora: până la moarte, dincolo de eşec”.
* La Expirat Club – Halele Carol, de la ora 19:00 începe Black Rhino Music and Communities Conference #4, având ca invitaţi pe Orpheu de Jong – Co-Founder al Red Light Radio şi Dave O’Donnell – Creative Director, fost Managing Director al Worldwide FM.