Ascultă Radio București FM Live

Premiile Gopo – Palmaresul celei de-a 12-a ediţii

Articol de , 28 martie 2018, 08:37 / actualizat: 28 martie 2018, 10:03

Ieri seară, la Sala Mare a Teatrului Naţional a avut loc Gala Premiilor Gopo, ajunse la cea de-a XII-a ediţie. Încercând să se apropie de alte ceremonii, nici acum nu le egalează ca glamour. Dar e mai aproape în ceea ce priveşte

CreditFoto_IonutDobre

votul şi umorul, mai puţin rafinat, totuşi, decât cel din ceremoniile BAFTA. De partea aceasta s-a ocupat actorul Alexandru Bogdan, care a fost prezent atât pe scenă, ca prezentator, cât şi pe ecran în cele câteva parodii, concepute şi regizate tot de el. În una dintre acestea a preluat şi adaptat tematica impusă la nivel internaţional de galele premiilor Globul de Aur, BAFTA şi Oscar: dezvăluirea şi condamnarea abuzurilor comise faţă de femei în industriile cinematografice. Astfel, mişcarea Me Too, a devenit un personaj local: regizorul Mitu. N-a lipsit nici aluzia la revoltele stradale marca #rezist, o adaptare a acestor la lumea filmului românesc constituind chiar actul inaugural al Galei. Dintre toate mulţumirile aduse de cei premiaţi, nu pot să nu remarc umorul amar, aproape negru, din alocuţiunea ironică a doamnei Sanda Toma, la primirea Premiului pentru Întreaga Activitate, în care a spus: „singurul merit pentru care am primit acest premiu este acela că încă n-am murit”.

Vă aduc aminte că încă un Premiu pentru Întreaga Activitate a fost acordat directorului de imagine şi producătorului Ion Marinescu, iar actorii George Mihăiţă şi Vladimir Găitan au fost omagiaţi cu Premiul pentru Întreaga Carieră. Chiar şi Premiul Special înmânat criticului şi istoricului de film Bujor T. Rîpeanu (pe care l-au primit la ediţiile anterioare cascadori, proiecţionişti sau alţi tehnicieni) este, practic, tot unul pentru întreaga activitate.

Ar fi de remarcat, de asemenea, că multe dintre premiile acordate, au revenit în acest an debutaţilor sau celor aflaţi la început de carieră.

Principalul candidat la Premiile Gopo, ce au răsplătit performanţa de anul trecut din filmul românesc, „Un pas în urma serafimilor”, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu, a confirmat buna sa alegere, transformând 8 din cele 15 nominalizări în premii la categoriile: Cel mai bun Film; Regie, Scenariu şi Debut (Daniel Sandu), Actor în rol principal (Vlad Ivanov), Actor în rol secundar (Ali Amir), Tânără Speranţă (actorul Ştefan Iancu) şi Imagine, care a fost distinsă şi cu Premiul RSC, acordat de către Asociaţia Română a Operatorilor.

Pe locul 2 se află comedia dramatică muzicală „6,9 pe scara Richter” de Nae Caranfil, care, a fost nominalizat la 8 categorii, primind 5 omuleţi Gopo pentru: Muzica originală, Sunet, Costume, Decoruri şi Machiaj şi Coafură.

Drama psihanalitică „Ana, mon Amour” a transformat în premii doar 2 din cele 7 nominalizări, fiind distins pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Diana Cavaliotti) şi Montajul Danei Bunescu, cea care a închegat, practic, filmul.

Două filme au avut cel mai mult de pierdut: „Aniversarea” de Dan Chişu şi „Breaking News” de Iulia Rugină cu câte 8 şi, respectiv, 7 nominalizări, care n-au obţinut nici un premiu. În schimb, drama „Fixeur” a reuşit să transforme măcar una din cele 7 nominalizări într-un premiul şi anume pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar: Diana Spătărescu.

Nu a fost decernat doar un Premiu al publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box office în 2017), ci două întrucât drama „Octav” a avut cel mai mare număr de spectatori, 57.813, pe când comedia „Ghinionistul” a avut cele mai mari încasări 1.007.284 lei, de la 53.898 de spectatori. Probabil că au fost biletele mai scumpe.

Dintre cele 5 candidate, „Teströl és lélekröl / Despre trup şi suflet”, o poveste de dragoste atipică adusă pe ecran de Ildikó Enyedi a fost votată cel mai bun film european.

Iată întregul palmares:

PREMIILE GOPO 2018

CEL MAI BUN FILM (lungmetraj)

UN PAS ÎN URMA SERAFIMILOR

Regia: Daniel Sandu, Producător: Ada Solomon, Ioana Drăghici (HiFilm Productions)

Au mai fost nominalizate: „6,9 pe scara Richter”, „Breaking News”, „Fixeur”, „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”.

CEL MAI BUN REGIZOR (lungmetraj ficţiune)

Daniel Sandu pt. „Un pas în urma serafimilor

Au mai candidat: Nae Caranfil; Călin Peter Netzer, Iulia Rugină şi Adrian Sitaru.

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL (lungmetraj ficţiune)

Vlad Ivanov pentru rolul preotului Ivan din filmul „Un pas în urma serafimilor”

Alţi actori nominalizaţi: Mircea Postelnicu pentru rolul din „Ana, mon amour”, Andi Vasluianu pentru cel din „Breaking News”; Tudor Aaron Istodor pentru interpretarea din filmul „Fixeur”, Alexandru Potocean pentru rolul din filmul „Marița”, Şerban Pavlu pentru cel jucat în „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”.

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL PRINCIPAL (lungmetraj ficţiune)

Sursa: www.cinemagia.ro

Diana Cavaliotti pentru rolul Ana din filmul „Ana, mon amour”

Nominalizate au fost şi: Voica Oltean pentru rolul din „Breaking News”; Ela Ionescu pentru cel din „Dimineaţa care nu se va sfârşi”, Cristina Flutur pentru interpretarea din filmul “Hawaii” şi Ofelia Popii pentru rolul jucat în „Portrete în pădure”.

CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR (lungmetraj ficţiune)

Ali Amir pentru rolul Aid din filmul „Un pas în urma serafimilor”

Au mai fost nominalizaţi: Lucian Ifrim pentru rolul din filmul „Aniversarea”, Emanuel Pârvu pentru cel jucat în acelaşi film; Adrian Văncică pentru interpretarea din „Ultima zi” şi Ilie Dumitrescu Jr. pentru cel din „Un pas în urma serafimilor”.

CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL SECUNDAR (lungmetraj ficţiune)

Diana Spătărescu pentru rolul Anca Răşcanu din filmul „Fixeur”

Alte actriţe nominalizate: Carmen Tănase pentru rolul din filmul „Ana, mon amour”, Simona Bondoc pentru cel din „Aniversarea”, Rodica Lazăr pentru interpretarea din „Hawaii” şi Ana Ciontea pentru cea din filmul „Mariţa”.

CEL MAI BUN SCENARIU (lungmetraj ficţiune)

Daniel Sandu

Daniel Sandu pentru filmul Un pas în urma serafimilor”

Nominalizaţi au fost şi: Nae Caranfil pentru „6,9 pe scara Richter”; Ana Agopian, Oana Răsuceanu şi Iulia Rugină pentru „Breaking News”; Claudia şi Adrian Silişteanu pentru „Fixeur”; Anca Buja şi Cristi Iftime pentru „Mariţa”.

CEA MAI BUNĂ IMAGINE (lungmetraj)

George Dăscălescu pentru filmul „Un pas în urma serafimilor”, care a primit şi Premiul RSC, acordat de către Asociaţia Română a Operatorilor

Au mai fost nominalizaţi: Liviu Pojoni pentru „Aniversarea”, Adrian Silişteanu (RSC) pentru „Fixeur”, Silviu Stavilă pentru „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” şi Andrei Dăscălescu pentru „Planeta Petrila”.

CEL MAI BUN MONTAJ (lungmetraj)

Dana Bunescu pentru filmul „Ana, mon amour”

Nominalizaţi au fost şi: Cătălin Cristuțiu pentru „Breaking News”; Mircea Olteanu, Ştefan Pârlog şi Andrei Dăscălescu pentru „Planeta Petrila”; Ştefan-Ioan Tatu pentru „Ultima zi” şi Mircea Olteanu pentru filmul „Un pas în urma serafimilor”.

CEL MAI BUN SUNET (lungmetraj)

Aleksander Simeonov, Tamas Szekely, Florin Tăbăcaru, Alexandru Dumitru pentru filmul „6,9 pe scara Richter”

Nominalizate au fost şi filmele:  „Aniversarea”, „Ana, mon amour”, „Un pas în urma serafimilor” şi „Fixeur”.

CEA MAI BUNĂ MUZICĂ ORIGINALĂ (lungmetraj)

Nae Caranfil, Bogdan Dimitriu, Liviu Mănescu pentru filmul „6,9 pe scara Richter”

Au mai fost nominalizaţi: Răzvan Enciu şi Ferenc Darvas pentru „La drum cu tata”, Vladimir Cosma pentru „Octav”, Jurjak şi Ana Dubyk pentru „Planeta Petrila”, Marius Leftărache pentru „Un pas în urma serafimilor”.

CELE MAI BUNE DECORURI (lungmetraj ficţiune)

Andreea Popa pentru filmul „6,9 pe scara Richter”

Alte nominalizări: Alina Penţac pentru „Aniversarea”, Bogdan Ionescu pentru „La drum cu tata”, Călin Papură pentru „Octav” şi Adrian Cristea pentru „Un pas în urma serafimilor”.

CELE MAI BUNE COSTUME (lungmetraj ficţiune)

Doina Levintza şi Adina Bucur pentru filmul „6,9 pe scara Richter”

Nominalizate au fost şi: Velica Panduru pentru „Aniversarea”, Ana Ioneci pentru „Hawaii”, Svetlana Mihăilescu pentru „Octav” şi Cireşica Cuciuc pentru „Un pas în urma serafimilor”.

CEL MAI BUN MACHIAJ ȘI CEA MAI BUNĂ COAFURĂ (lungmetraj ficţiune)

Cătălin Ciutu, Dana Roşeanu şi Iulia Roşeanu pentru filmul „6,9 pe scara Richter”

Au mai fost nominalizate filmele: „Ana, mon amour”, „Aniversarea”, „La drum cu tata” şi „Un pas în urma serafimilor”.

CEL MAI BUN FILM DE DEBUT (lungmetraj)

UN PAS ÎN URMA SERAFIMILOR, Regia: Daniel Sandu

Alte nominalizări: „La drum cu tata”, Regia: Anca Miruna Lăzărescu; „Mariţa” Regia: Cristi Iftime; „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, Regia: Emanuel Pârvu.

CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR

Sursa: www.cinemagia.ro

Planeta Petrila, Regia: Andrei Dăscălescu, producători: Anamaria Antoci, Hanka Kastelicova, Alina David (FilmLab, HBO Europe, HBO România)

Au mai fost nominalizate filmele: „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, „Eu sunt Hercule”, „Ouăle lui Tarzan”, „Procesul” şi „Ţara moartă”.

CEL MAI BUN SCURTMETRAJ

„Scris/Nescris”, producător: Anamaria Antoci, Adrian Silișteanu (4 Proof Film), regia: Adrian Silişteanu

În competiţie au mai fost: „Alb”, „Chers Amis”, „Cumulonimbus”, „O noapte în Tokoriki”.

TÂNĂRĂ SPERANȚĂ

Ştefan Iancu pentru rolul din filmul „Un pas în urma serafimilor”

Alte nominalizări: Ana Cântăbine pentru scenografia filmului „Offstage”, Serghei Chiviriga pentru regia filmului „Cel mai bun client”, Tudor Botezatu pentru regia filmului „Sechestraţi fără voie”, Voica Oltean pentru rolul din filmul „Breaking News”.

Actualitate marți, 6 mai 2025, 20:06

Zilele Sectorului 3, în Parcul Titan!

Primăria Sectorului 3 organizează, în acest weekend, în Parcul Titan, Zilele Sectorului 3. Sărbătoarea este dedicată locuitorilor de toate...

Zilele Sectorului 3, în Parcul Titan!
Actualitate marți, 6 mai 2025, 18:48

Restricții de trafic, pe Autostrada A2!

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instituit restricții de circulație pe Autostrada A2, pe sensul dinspre...

Restricții de trafic, pe Autostrada A2!
Actualitate marți, 6 mai 2025, 18:32

Euro a depășit pragul de 5 lei!

Euro a depășit pragul de 5 lei la cursul oficial BNR, iar acest lucru se va simți în buzunarele românilor. Concret, Banca Naţională a...

Euro a depășit pragul de 5 lei!
Actualitate marți, 6 mai 2025, 18:10

Cod galben de instabilitate atmosferică în trei sferturi din țară, inclusiv în Capitală!

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până miercuri dimineața, în...

Cod galben de instabilitate atmosferică în trei sferturi din țară, inclusiv în Capitală!
Actualitate marți, 6 mai 2025, 17:38

Ghenele îngropate din sectorul 6 pot fi puse în funcțiune!

Ghenele îngropate pot fi puse în funcțiune, a anunțat Primăria Sectorului 6. Consilierii locali ai sectorului 6 au votat delegarea gestiunii...

Ghenele îngropate din sectorul 6 pot fi puse în funcțiune!
Actualitate marți, 6 mai 2025, 17:17

Jaqueline Cristian, în turul secund la Roma!

Jaqueline Cristian, locul 74 WTA, s-a calificat, astăzi, în turul secund al turneului de categorie WTA1000 de la Roma. În primul tur, românca a...

Jaqueline Cristian, în turul secund la Roma!
Actualitate marți, 6 mai 2025, 16:25

72 km de înot, 72 de ore, un singur scop: sprijin pentru copiii cu dizabilități

Am discutat despre sensul acestui efort, despre uzura invizibilă a părinților și despre solidaritate cu Lidia Feher, PR și Comunicare –...

72 km de înot, 72 de ore, un singur scop: sprijin pentru copiii cu dizabilități
Actualitate marți, 6 mai 2025, 16:01

UE intenţionează să impună tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuţiile bilaterale eşuează

Uniunea Europeană intenţionează să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de...

UE intenţionează să impună tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuţiile bilaterale eşuează