Premiul Președintelui UNITEM pentru Management Românesc
Articol de Andra Radu, 28 martie 2018, 12:07
Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, prezintă, la Chișinău, în Ziua Mondială a Teatrului și cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, două spectacole: ”Treptele Unirii”, în 27 martie 2018, pe scena Teatrului Ginta Latină, și ”Sunt suflet în sufletul neamului meu”. Limba română e patria mea, în 28 martie a.c., pe scena Teatrului Satiricus.
Ambele producții, realizate în colaborare cu Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, fac parte din seria de evenimente itinerante ale proiectului 100 de ani împreună. Centenarul Marii Uniri, câștigat de către Teatrul Nottara în cadrul liniei de finațare deschisă de Primăria Municipiului București, în urmă cu un an.
”Treptele Unirii” și ”Sunt sufletul în sufletul neamului meu”. Limba Română e patria mea îl au drept protagonist pe actorul Emil Boroghină, societar de onoare al Teatrului Național din Craiova, iar primul recital, Treptele Unirii , a fost deja prezentat la București, Alba Iulia, Craiova, și peste hotare la Viena, Paris, Bruxelles și Haga (turneele din ultimele trei orașe europene fiind organizate cu sprijinul financiar al ICR).
Scenariile celor două recitaluri aparțin lui Emil Boroghină, iar regia lui Alexandru Mâzgăreanu, respectiv Alinei Hiristea.
Nu mică a fost surpriza trupei aflate la Chișinău, când, în cadrul Galei Premiilor UNITEM, Premiul Președintelui UNITEM (regizorul Alexandru Grecu, Artist al Poporului), pentru Management a fost obținut de către teatrologul Marinela Țepuș, managerul Teatrului Nottara. În cadrul aceleiași Gale, Domnului Emil Boroghină i-a fost înmânat Premiul de Excelență.
Despre Premiul Președintelui UNITEM pentru Management, Marinela Țepuș spune:
”Premiul constituie recunoașterea unui efort continuu de a manageria la standarde înalte Teatrul Nottara, vreme de șase ani. Succesul unui teatru se consolidează în timp, iar faptul că acest lucru s-a văzut până la Chișinău, reprezintă certificarea unei munci neîntrerupte, a mea și a echipei instituției pe care o conduc. Este semnul concret că reușita noastră a depășit granițele Bucureștiului, făcându-se cunoscută la sute de kilometri distanță. Este un premiu care mă onorează și pe care îl dedic trupei Teatrului Nottara, fără de care nu aș fi putut fi un manager apreciat. Vreau, de asemenea, să mulțumesc Primăriei Municipiului București, Doamnei Primar General Gabriela Firea, și Consiliului General al Municipiului București, care stimulează teatrele din subordinea sa, prin bugetele acordate și libertatea de creație oferită, astfel încât să putem realiza obiective importante.”
Emil Boroghină, protagonistul celor două spectacole produse în cadrul proiectului 100 de ani împreună. Centenarul Marii Uniri, este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din București, Facultatea de Teatru, Secţia Actorie, promoţia 1963. Între 1963 și 1988 a fost actor al Teatrului Naţional din Craiova. Este fondator și director al Festivalului Internaţional Shakespeare.
Este preşedinte al Fundaţiei William Shakespeare (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, societar de onoare al Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova și membru al Senatului UNITER. A fost director al Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova între 1988 şi 2000, perioadă în care Naţionalul craiovean a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală şi de Răsărit, izbutind, în decurs de zece ani, un număr record de participări – 97 – la mari festivaluri internaţionale, de la Edinburgh și Avignon până la Tokyo, Seoul, Singapore, Melbourne, New York sau Montreal.
Începând cu 1989, și în toată perioada marilor succese internaționale ale teatrului craiovean, a făcut o extraordinară echipă cu prestigiosul regizor Silviu Purcărete. În 1994, a fondat Festivalul Internaţional Shakespeare, ajuns la cea de a X-a ediţie și considerat drept unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. În prezent, este preocupat de arta recitalurilor de poezie, realizând și scenariile pe care, mai apoi, le interpretează.
Marinela Țepuș, managerul Teatrului Nottara, a absolvit Universitatea de Vest – Facultatea de Litere (specializarea Română – Rusă), la Timișoara, și Academia de Teatru și Film I.L. Caragiale (actualmente UNATC) – Facultatea de Teatru, (specializarea Teatrologie), din București. A urmat Programul de master în domeniul științelor educației, obținând licența în Consilierea și managementul carierei în domeniul profesional și tehnic (Universitatea Politehnică din București, Departamentul pentru pregătirea personalului didactic și științe socio-umane).
A fost managerul Teatrului George Ciprian din Buzău între 2006 și 2011, unde a organizat (sub concept propriu) opt ediții ale Galei Vedetelor – Vedeteatru. De asemenea, a realizat (sub concept propriu), începând cu 2013, la Teatrul Nottara, cinci ediții ale Festivalului Internațional de Teatru – FEST(in) pe Bulevard.
A fost secretar literar al Teatrului Nottara din 1994 – cu o întrerupere de doi ani (iulie, 1998 – septembrie, 2001), timp în care a fost redactor la revista Scena, condusă de regretatul dramaturg și om de teatru Dumitru Solomon -, până în decembrie 2011, când a devenit directorul Teatrului. În calitate de critic de teatru a colaborat cu reviste precum: Scena, Teatrul azi, Luceafărul și cu publicații precum: Azi (suplimentul cultural Rampa), Ziarul Financiar etc.