Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 29 martie
Articol de , 29 martie 2018, 14:26
CINEMA
* Programul Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) de azi.
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt proiectate:
– de la ora 18:00, cinci scurtmetraje din secţiunea competiţională având tema „Human Nature / Mother Nature”;
– de la ora 21:00, alte şase producţii ce participă la competiţie, grupate sub titlul „(Self)Portrait of the Artist as a Young Man”.
˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:
– de la ora 18:30, filmul din gala de deschidere, „Jeannette, the Childhood of Joan of Arc”, prezentat şi în celebra secţiune a Festivalului de Film de la Cannes, „Quinzaine des Réalisateurs”, musical captivant realizat de reputatul regizor Bruno Dumont ca cea mai excentrică abordare cinematografică de până acum a poveştii Ioanei d’Arc;
– de la ora 21:00, în cadrul secţiunii „Berlinale Spotlight: Forum Expanded”, scurtmetrajul „Constructed futures: Haret Hreik” de Sandra Schäfer din Germania şi mediu-metrajul iranian „Hashti Tehran” de Daniel Kötter.
* La Cinemateca Eforie, de la ora 17:00, în cadrul programului Centenarul României Mari este proiectată drama „Ultima noapte de dragoste”, adaptare regizată în 1980 de Sergiu Nicolaescu după romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” al lui Camil Petrescu, cu: Vladimir Găitan, Ioana Pakula, Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Colea Răutu, Ernest Maftei, George Mihăiţă.
* La Cinemateca Union, de la ora 19:00 începe evenimentul „Omagiu lui Liviu Ciulei”, un program de filme documentare consacrate teatrului, proiectate în prezenţa regizorului acestora, Costel Safirman (Cornel Cristian). Amfitrionul serii este criticul, istoricul şi profesorul de cinema Titus Vîjeu. Vor participa invitaţi-surpriză, care vor vorbi despre renumitul regizor de teatru şi film Liviu Ciulei. Intrarea este liberă.
* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film, de la ora 19:00 rulează drama „Nori peste Sils Maria / Clouds of Sils Maria” realizată de Olivier Assayas.
MUZICĂ
* Sala Mare a Ateneului Român găzduieşte, de la ora 19:00, recitalul cu care celebra soprană Teodora Gheorghiu îşi încheie primul său turneu în România. La pian: Franck Villard. În program lucrări de: Gioachino Rossini, Gaetano Donizetti, Giacomo Meyerbeer şi Vincenzo Bellini.
* De la aceeaşi oră 19:00, la Sala Radio începe cea de-a X-a ediţie a Galei de Operă organizată de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, cu participarea Orchestrei „Universitaria” a UNMB, dirijată de Alexandru Ganea.
* La venirea primăverii TRUVERII vă invită la un concert cu poveşti muzicale din Europa secolelor XIII-XVII, ce începe de la ora 19:30, la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti – sala 5. Intrarea este liberă în limita a 50 de locuri disponibile.
* „Music for soul” se intitulează concertul de muzică tibetană susţinut de Ambra, de la ora 19:30, în Ceainăria GreenTea (Str. Dr. Burghelea, nr. 24).
* Concertul trupei Urma intitulat „Spring 15”, are loc, de la ora 20:00, în Clubul Ţăranului”
* Irina Rimes din Republica Moldova cântă, de la ora 21:30, în Hard Rock Café.
* Simon Iddol din Ungaria susţine un workshop – DJ masterclass, de la ora 22:00, în Expirat Club – Halele Carol.
* Trupa Holograf dă concert, de la ora 22:15, în Berăria H.
SPECTACOLE
* Muzeul Naţional al Literaturii Române prezintă, de la ora 19:00, la Sala Ion Băieşu (Calea Griviţei, nr. 64-66), spectacolul „Ziditori ai Marii Uniri” dedicat „Anului omagial al unităţii de credinţă şi neam” şi „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, cum a fost declarat 2018 de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. Este o adaptare regizată de Marian Ciprian după un text de Dan Tărchilă, ce face parte din proiectul „Artă şi Spiritualitate în dramaturgia românească contemporană”, realizat de Compania de Teatru „Civic Art CvM”.
* La sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului, de la ora 19:30, Cristian Nanculescu şi Andreea David susţin o reprezentaţie cu „Latent Show”.
EXPOZIŢIE
De astăzi până pe 30 iunie la Muzeul Naţional de Istorie a României (Calea Victoriei, nr. 12) este deschisă expoziţia temporară „Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România”.
CARTE ŞI LITERATURĂ
La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 are loc lansarea celui mai recent roman semnat de Liliana Corobca, „Capătul drumului”, prezentat, alături de autoare, de: Dorica Boltaşu Nicolae – critic literar, Cosmin Budeancă – expert IICCMER, Ştefan Hostiuc – critic literar, redactor-şef al Mesagerului bucovinean. Moderator: George Neagoe.
ALTE EVENIMENTE
* Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează, de la ora 18:00 în Clubul Ţăranului, o nouă întâlnire din seria Conferinţelor de la Şosea, în cadrul căreia Georgiana Vlahbei – cercetător etnolog în proiectul european „Cu Tenda” şi muzeograf al MŢR, şi antropologul Vlad Gheorghiu vor povesti despre Julamila, ultimul obicei viu la aromânii din România, cel al mascaţilor de Bobotează. Prezentarea este însoţită de imagini, film şi demonstraţia făcută pe viu de grupul de feciori mascaţi din Pipera.
* De la ora 18:30, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, Simona Predescu – expert restaurator pictură şi Ioan D. Popa – şeful Secţie Restaurare – Conservare a muzeului susţin conferinţa „Vindecări Miraculoase – Marius Bunescu”.