De la drill-ul din armată la formarea prin simulare medicală!
Articol de Mircea Apostolescu, 30 martie 2018, 13:52
Un program revoluționar de formare și perfecționare profesională se desfășoară la Spitalul „Filantropia”. Este vorba despre formarea profesională a medicilor și moașelor pentru cazuri de mari urgențe în obstetrică și neonatologice.
Conform profesorului Gheorghe Peltecu, directorul spitalului, ”programul își propune să antreneze echipe medicale complexe pentru cazurile de mari urgențe neonatologice, din sarcină și la naștere. Aceste cazuri apar destul de rar, deci personalul medical are destul de rar ocazia de a interveni în cazurile reale. De aceea, nu trebuie așteptată apariția unor cazuri de mari urgențe, ci trebuie antrenate echipele prin simularea celor mai frecvente cazuri de urgențe în obstetrică și neonatologice”.
Profesorul Peltecu a mai declarat că ”un astfel de program permite instruirea unui număr mare de medici, moașe și asistente medicale, simultan”.
În cadrul programului cu finanțare europeană, cu o durată de 30 de luni, vor fi formați 440 de medici și moașe, care se vor pregăti în 44 de week-end-uri.
Ideal ar fi ca echipe întregi de medici, asistente și moașe din același spital să se pregătească împreună, pentru a putea acționa, apoi, în cazuri reale, ca o echipă.
”Urgențele sunt reproduse pe manechine ultraperformante, care sunt dotate cu softuri ce le permit să imite tot comportamentul unei femei în cursul travaliului”, a explicat profesorul Peltecu.
Personalul medical de la spitalele din țară care va participa la program, va beneficia de plata costurilor de deplasare la București, de cazare și masă, pe parcursul celor trei zile cât durează fiecare ședință de pregătire.