”Haggada de Pesah”, o carte ce călătorește de 3000 de ani
Articol de cristina.toma, 31 martie 2018, 09:00 / actualizat: 5 aprilie 2018, 9:30
O carte pe care ar trebui să o citiți, mai ales, acum înainte de sărbători, este „Haggada” de Pesah – legi de cult, comentarii și tradiții tălmăcită, comentată și explicată de către Marele Rabin Menachem Hacohen și de către Baruch Tercatin, cu o traducere a textelor ebraice făcută de Diana Medan și apărută la editura Hasefer.
Dar ce este ”Haggada de Pesah”? Aceasta este o carte pe care evreii o citesc în noaptea de Seder, prima noapte a sărbătorii de Pesah – cunoscută popular, printre ne-evrei și sub numele de Paștele evreiesc și care celebrează eliberarea evreilor din robia egipteană, eliberare povestită de capitolul ”Exodul” din Vechiul Testament.
”Haggada de Pesah” este citită în toate familiile evreiești la Seder, masă festivă ce marchează începutul sărbătorii. Istorisirea Exodului din Egipt a ieșirii poporului evreu din sclavie și a câștigării libertății este îmbogațită cu poeme de slavă lui Dumnezeu, reguli de cult, citate exemplare din înțelepții poporului evreu, elemente de legendă, cântece și proverbe, semnificații mistice și, conform unor exegeți, mistere cabalistice. Mai mult decât atât, cartea cuprinde elemente de istorie, sociologie, antropologie.
Tradusă în numeroase limbi, Haggada a cunoscut peste 3000 de ediții, începând din secolul al XV-lea, reprezentând și o sursă prețioasă privind evoluția artei religioase evreiești, prin desenele ornamentale în culori, prezente în numeroase manuscrise iluminate, înainte de apariția tiparului. Sunt pomenite aici și exemplare ale Haggadei care au rămas celebre în istoria artei prin frumusețea lor, cum ar fi de exemplu Haggada din Sarajevo, realizată în nordul Spaniei în secolul al XIV-lea și care este cunoscută sub numele pomenit mai înainte datorită faptului că ea a devenit proprietatea muzeului din capitala Bosniei.
În această carte care a cunoscut un număr record de ediții este cuprinsă istoria de la patriarhul Abraham, cel care a părăsit casa tatălui sau pentru a se ruga doar unui singur Dumnezeu și până la Moise cel care a primit tablele Legii – cele 10 porunci – pe muntele Sinai. Găsim, de asemenea, tradițiile legate de această sărbătoare și explicarea semnificației și originii lor.
Însă aproape jumătate din textele explicate de autori se referă la evocarea exodului din Egipt, la personalitatea și acțiunea hotărâtoare a lui Moise dar și la asumarea respectării unor legi noi. Autorii volumului ”Haggada, legi de cult comentarii și tradiții” au lucrat la această carte vreme de mai mulți ani.
De asemenea, cartea este bogat ilustrată cu reproduceri din ediții celebre. ”Haggada” este o carte ce poate fi citită de oameni de toate religiile chiar dacă destinația ei, la bază este una religioasă, deoarece ea arată, în același timp nașterea monoteismului care a însemnat o cotitură în istoria omenirii. Și chiar dacă este o carte care cuprinde și religie, și istorie și antropologie, nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.