VIDEO: Respectul ca alternativă
Articol de cristina.toma, 12 aprilie 2018, 16:38
Pe unde mai poate circula bucureșteanul, unde mai poate poposi și unde se mai poate relaxa dacă peste tot sunt mașini, fie în mișcare, fie parcate. De fapt, se pare că în aceste condiții, mersul pe jos devine o raritate. De ce?
Ne-a răspuns În Comunitate, Marian Ivan de la Organizația pentru promovarea transportului alternativ în România. Bucureștenii ar dori să meargă pe jos dar, de foarte multe ori, trotoarele sunt ocupate de mașini de la cele mici până la cele mari, care par mai potrivite unor drumuri de munte decât mediului urban.
Sigur că toți ar dori ca situația să se schimbe, dar nimeni nu dorește să renunțe la locul lui de parcare, obținit nu o dată cu trudă și tenacitate și păzit cu înverșunare zi și noapte.
Însă pe lângă asta, bucureștenii nu prea au obiceiul să își respecte partenerii de trafic dar nici vecinii de parcare. În privința facilităților de transport a persoanelor cu dizabilități dar și a păstrării locurilor de parcare destinate acestora, situația este mai mult decât neplăcută: rampele pentru care să ajute la intrarea în magazine sau instituții ale statului nu o dată, fie lipsesc, fie sunt construite într-un unghi care le face imposibil de folosit. Pe locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap de multe ori sunt parcate mașini, de la cele sport la cele destinate transportului mărfii, pe principiul că aceste locuri și așa nu prea se ocupă de obicei. Pe scurt, vrem o țară ca afară dar nimeni nu ar vrea să schimbe nimic sau dacă se schimbă să se revizuiască doar pe ici pe colo.
Soluții ar fi, cea principală rămânând educația de a-ți respecta partenerul de trafic, vecinul de parcare și chiar pe tine însuți dar care și acestea ar trebui învățate de la o vârstă fragedă. Cu copiii nu ar fi așa de complicat dar ce ne facem cu adulții care probabil nu renunță așa de ușor la vechile obiceiuri?