S-a descoperit arma secretă a sistemului imunitar
Articol de Stefania Grigore, 16 aprilie 2018, 13:57
Celulele „rele” ale sistemului imunitar sunt de fapt o „armă secretă”, indică rezultatele unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă australieni. Experţii Institutului de Cercetări Medicale Garvan din Sydney dezvăluie modul în care anticorpii „răi” din sistemul imunitar, care în mod normal au tendinţa de a face rău organismului, pot oferi protecţie împotriva „invadatorilor insidioşi”, cum ar fi viruşii HIV, de exemplu.
Reputaţia negativă a acestor anticorpi este provocată de faptul că ei reacţionează împotriva ţesuturilor propriului organism şi pot provoca boli autoimune. Din acest motiv, înainte se credea că ei au fost „aruncaţi” de către sistemul imunitar sau au devenit inactivi pe termen lung.
Într-un studiu realizat pe şoareci, cercetătorii australieni au demonstrat pentru prima dată că anticorpii „răi” trec prin procesul rapid de „reconciliere” şi se activează atunci când organismul are nevoie să lupte împotriva ameninţărilor cu care alţi anticorpi din sistemul imunitar nu pot lupta. Ca urmare, anticorpii „răi” nu mai pun în pericol organismul, ci devin arme puternice împotriva bolilor, în special împotriva celor care scapă sistemului imunitar, „deghizându-se”, în ţesuturi normale.