Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 18 aprilie
Articol de , 18 aprilie 2018, 15:21
CINEMA
* De astăzi până Duminică 22 aprilie, la Cinema Elvira Popescu se desfăşoară cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. În cadrul galei de deschidere, ce are loc deseară, de la ora 20:00, este proiectat în avanpremieră naţională cel mai nou film regizat de Fatih Akin, „Aus dem Nichts / În întuneric”. Având la bază crimele xenofobe comise în 2011 de grupul neo-nazist National Socialist Undeground, filmul ne face părtaşi la drama Katjei, o femeie care îşi doreşte să se facă dreptate în cazul uciderii fiului şi soţului ei kurd, fost traficant de droguri, într-un atac cu bombă. Premiat la Cannes 2017 pentru Cea mai bună actriţă (Diane Kruger), câştigător al unui premiu Golden Globe pentru film străin şi cu o coloană sonoră memorabilă, semnată de Josh Homme, vocalistul formaţiei Queens Of The Stone Age, acest film a fost şi propunerea Germaniei la Oscar.
* Tot până Duminică 22 se desfăşoară şi cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, ce are Gala de deschidere astă-seară, de la ora 19:30 la Cinema Muzeul Ţăranului, cuprinzând proiecţia, în premieră în România, a dramei biografice romantice „Film Stars Don’t Die in Liverpool” regizată de Paul McGuigan. Bazată pe memoriile lui Peter Turner, care şi joacă în film, nominalizată la Premiile BAFTA 2018 pentru Cea mai bună actriţă în rol principal – Annette Bening, Cel mai bun actor în rol principal – Jamie Bell, şi Cel mai bun scenariu adaptat, pelicula urmăreşte ultimii ani din zbuciumata viaţă a actriţei Gloria Grahame, o divă a filmelor noir din anii ’40 – ’50, câştigătoare a unui Oscar pentru rol secundar în 1953, care a jucat în filme regizate de Fritz Lang, Frank Capra sau Elia Kazan, alături de staruri ale momentului: Lana Turner, Kirk Douglas, Spencer Tracy sau Humphrey Bogart.
* European Film Week of the Invisible Roma continuă, azi, de la ora 19:00, având loc alte 2 proiecţii, astfel:
– la Cinemateca Union, documentarul german „Ceilalţi europeni în Sunetul risipit / The Other Europeans In: Der zerbrochene Klang” de Yvonne şi Wolfgang Andrä, despre moştenirea comună a muzicienilor europeni evrei şi roma;
– la Centrul Ceh, documentarul ceh „O čo ide Idě / Ideea Idei” de Tomáš Kudrna, despre un tur incredibil al membrilor Filarmonicii cehe în localităţile de romi din estul Slovaciei şi colaborarea lor cu Ida Kelarová, grupul muzical Čhavorenge şi copiii romi locali, pentru a le deschide acestora din urmă calea din ghetouri către lumea largă.
MUZICĂ
* Orchestra de Cameră Radio propune publicului, de la ora 19:00, la Sala Radio, un concert clasic dirijat de Gian Luigi Zampieri, având în program: „Dansul furiilor” din opera „Orfeu şi Euridice” de Ch. W. Gluck; Simfonia nr. 44 în mi – „Trauersinfonie” de J. Haydn şi Concertul nr. 27 în Si bemol pentru pian şi orchestră de W. A. Mozart – solistă Dana Borşan.
* Tot de la ora 19:00, la Sala Mare a Ateneului Român începe un recital cameral susţinut de Gabriel Croitoru – vioară, Ştefan Gheorghiu – violă şi Nicolae Maxim – flaut. În program: Trio londonez nr. 1, în Do de J. Haydn; Serenada în Sol de Max Reger şi Serenada în Re de L. van Beethoven.
* Stagiunea Muzicală „Iosif Sava” 2017-2018 a Fundaţiei ACCUMM continuă la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti cu un recital susţinut, de la ora 19:00, de studenţii clasei de flaut a prof. univ. dr. Ion Bogdan Ştefănescu de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, acompaniaţi la pian de Iulia Săndulescu.
* „Cheek to cheek” se intitulează concertul dat de Cristiana Radu, acompaniată de Cătălin Petrache – pian şi Bogdan Roman – saxofon, de la ora 20:00 în Ceainăria GreenTea.
* Jurjak îşi lansează primul single, „Vântul”, de pe noul album „Blues Berry” şi videoclipul aferent, în cadrul unui concert pe care-l susţine, de la ora 21:00, în Expirat Club – Halele Carol.
* De la ora 21:30, FreeStay dă concert în Hard Rock Café.
* El Niño cântă în The Vintage Pub, începând cu ora 22:00.
* Ca aproape în fiecare seară de miercuri, de la ora 22:00, în Berăria H are loc un concert de muzică românească interpretată de Joy Band.
CARTE ŞI LITERATURĂ
* Noua ediţie a Galeriei Întâlnirilor, ce începe de la ora 19:00, în Bistro Matrioşka (Str. I. C. Visarion, nr. 20), vă propune o seară de poezie avându-i ca invitaţi pe: Marius Marian Şolea şi Andrei Novac.
* Tot de la ora 19:00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu este gazda unei discuţii-eveniment despre ediţia spaniolă a romanului „Solenoid” de Mircea Cărtărescu, în traducerea lui Marian Ochoa de Eribe, cu o postfaţă semnată de criticul literar Marius Chivu.
EXPOZIŢII
* De astăzi până pe 20 mai, în cadrul seriei „Exponatul lunii”, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă publicului o capodoperă a culturii româneşti medievale: „Cazania lui Varlaam” – exemplar restaurat recent în cadrul muzeului, având o mare valoare memorială legată de Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin (ţinutul Bistriţei).
* Cu prilejul sărbătoririi, în acest an, a centenarului recuceririi independenţei Poloniei, Institutul Polonez din Bucureşti prezintă, până pe 20 mai, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, expoziţia „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei şi al Europei”.
* Până pe 6 mai, la Galeria creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7) poate fi vizionată expoziţia „Waiting Time” semnată de Petra Martin.
ALTE EVENIMENTE
* George Banu, profesor emerit de teatru la Sorbonne Nouvelle – Paris şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, susţine conferinţa „Teatrul şi oraşul: de la Edificiu la refugiu”, de la ora 17:30 la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8).
* La Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (Str. Londra, nr. 39), istoricul dr. Adrian Dumitru susţine conferinţa „Tradiţia geografică antică şi receptarea ei în primele atlase europene (secolele XVI – XVII)”, începând cu ora 18:00.
* Teatrul Evreiesc de Stat prezintă, de la ora 19:00, cea de-a doua parte a experimentului teatral „Preţul corect”, spectacol-lectură participativ realizat în cadrul programului Ticun Olam pe un scenariu de Peca Ştefan şi Andreea Vălean, cea care semnează şi regia.
* Tot de la ora 19:00, în Clubul Ţăranului are loc un Laborator antropologic cu tema „Subiectivitatea şi obiectivitatea în cercetarea antropologică”, la care participă: Ana Iuga – şefa secţiei de Studii etnologice a Muzeului Ţăranului Român, Adrian Câtu – doctorand la SNSPA, Iuliana Dumitru – doctorandă la CESI şi Marina Ţupran – specialistă în studii culturale şi activistă.