Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 27 aprilie
Articol de , 27 aprilie 2018, 15:02 / actualizat: 27 aprilie 2018, 16:17
CINEMA
* De astăzi până pe 3 mai se desfăşoară cea de-a doua ediţie a Festivalului Filmului Independent American. Programul primei zile cuprinde 4 filme proiectate în două locaţii.
˟ La CinemaPRO rulează:
– de la ora 18:00, în premieră în România, comedia „Lady Bird” distinsă cu premiile Globul de Aur pentru Cel mai bun film şi cea mai bună actriţă, Saoirse Ronan pentru interpretarea personajului Christine McPherson, cunoscută şi autoproclamată ca „Lady Bird”, o liceană ambiţioasă, inteligentă şi talentată;
– de la ora 20:30, drama cu destul umor „Eu, Tonya” ce spune povestea patinatoarei Tonya Harding, campioană naţională a Statelor Unite şi de două ori laureată olimpică, al cărei nume este legat şi de un scandal imens petrecut la Olimpiada din 1994, interpretată de Margot Robbie; proiecţia este urmată de o discuţie cu actorul Sebastian Stan, care joacă rolul soţului patinatoarei.
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt proiectate:
– de la ora 17:30, drama „Faces / Chipuri” realizată în 1968 de John Cassavetes, prezentată acum de Cristian Tudor Popescu;
– de la ora 20:30, drama „The Rider”, realizată de Chloé Zhao şi distinsă cu Premiul pentru Cel mai bun Film al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce îl urmăreşte pe Brady Blackburn, un star de rodeo în plină ascensiune, care după un accident tragic află că zilele sale de competiţie s-au terminat.
Programul complet al American Independent Film Festival îl găsiţi aici.
* Festivalul Filmului Francez continuă la Cinema Elvira Popescu cu două drame:
– de la ora 18:00, în secţiunea Panorama, „De toutes mes forces / Din toate puterile”, realizată de Chad Chenouga, cu Yolande Moreau şi Khaled Alouach, ce spune povestea lui Nasim elev în primul an într-un liceu parizian care pare să fie la fel de lipsit de griji precum colegii săi, însă tocmai şi-a pierdut mama şi în fiecare seară doarme într-un centru de primire a persoanelor fără locuinţă;
– de la ora 20:00, în secţiunile Competiţie şi Săptămâna „Cahiers du cinema”, „Pour le réconfort / Confort şi consolare” realizată de Vincent Macaigne, cu Pauline Lorillard, Pascal Rénéric şi Emmanuel Matte, în care prieteniile din copilărie ar putea intra în conflict cu planurile de viitor.
Programul complet al Festivalului Filmului Francez îl găsiţi aici.
* La Cinemateca Eforie, în cadrul medalionului „Dolores del Rio – 35 de ani de la moarte (11 aprilie)”, de la ora 19:00 este proiectată drama „Flor silvestre / Floare de câmp”, adaptare după romanul lui Fernando Robles regizată în 1943 de Emilio Fernández, în care mai joacă Pedro Armendáriz şi Emilio Fernández.
* Tot de la ora 19:00, la Cinemateca Union începe o nouă ediţie a Cineclubului FILM, ce-i are ca invitaţi speciali pe: Melania Oproiu, Călin Stănculescu şi Dan Nuţu, care şi joacă în filmul prezentat: drama „Dincolo de nisipuri”, adaptare a romanului „Îngerul a strigat” de Fănuş Neagu, regizată de Radu Gabrea în 1973, din distribuţia căreia mai fac parte: George Constantin, Mircea Albulescu, Emil Botta, Gina Patrichi, Violeta Andrei, Vasile Niţulescu, Gheorghe Dinică, Ştefan Radof, Ernest Maftei.
MUZICĂ
* Pianistul israelian Saleem Abboud Ashkar este cap de afiş al concertului săptămânal susţinut de Orchestra Naţională Radio, de la ora 19:00, la Sala Radio, sub bagheta renumitului dirijor Julien Salemkour. În program: Uvertura Manfred şi Simfonia nr.1 în Si bemol – „A primăverii” de Robert Schumann, precum şi Concertul nr. 1 în re minor pentru pian şi orchestră, op. 15, de Johannes Brahms.
* Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu” susţin, de la ora 19:00 la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii, dirijat de Christian Badea şi având în program: „Te Deum pentru Maria Tereza” de Joseph Haydn, Concertul nr. 4, în Mi bemol major, pentru corn şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart – solist Martin Owen, şi „Simfonia Alpilor” de Richard Strauss.
* În cadrul „Săptămânii Culturale Spaniole şi Hispanoamericane”, tot de la ora 19:00, la Institutul Cervantes, dă un recital „Duo Kitharsis”, care îi are în componenţă pe chitariştii Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan.
* De la aceeaşi oră 19:00, la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor, tenorii Alfredo Pascu, Andrei Pleşca, Daniel Madia şi Florin Budnaru susţin concertul extraordinar de muzică de operetă, musical şi canţonete „Vestitorii primăverii… în partituri tenorale”, acompaniaţi de orchestra Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” dirijată de Lucian Vlădescu.
* An Theos lansează noul videoclip al piesei „Vuiet de Jale” în cadrul unui concert deschis în Clubul Fabrica de Vathos, de la ora 19:30, şi în care mai sunt invitate trupele Etheric şi Era Divina.
* În Quantic Club, de la ora 21:30 începe prima ediţie a Festivalului „Rock House” la care participă formaţiile: Schimbul 3 (Adrian Ordean alături de Codruţ Croitoru – vocal, Alexandru Ardelean – chitară, Robert Sabotici – tobe şi Victor Iovan – bass), Transilvania şi Ohhimark.
* De la ora 22:00 susţin concerte: FreeStay în Beluga Music & Cocktails şi The Humans în True Club.
* The Fab Beatles revine în România, la cererea publicului, într-un concert ce are loc în Hard Rock Café, începând cu ora 22:30.
* De la ora 23:15, Gazi Demirel cântă, alături de Habibis Band, în Berăria H unde se desfăşoară o seară turcească.
SPECTACOLE
* La Opera Naţională, de la ora 18:30 începe o reprezentaţie cu „Turandot” de Giacomo Puccini, în regia lui Ştefan Neagrău, având ca invitaţi speciali pe: soprana Dragana Radakovic, tenorul Zoran Todorovich şi dirijorul Alberto Veronesi.
* Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” prezintă, de la ora 19:00, la Sala Savoy, avanpremiera revistei muzicale „Un cântec… O glumă…”, în regia lui Cezar Ghioca şi cu participarea extraordinară a solistei Marina Voica.
CARTE ŞI LITERATURĂ
Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) vă invită la trei evenimente:
– de la ora 17:00, are loc lansarea volumului „Noduri, verigi şi răsuciri”, de Ioana Greceanu, la care sunt invitaţi scriitorii: Radu Voinescu, Ioan Es. Pop, Horia Gârbea.
– în cadrul proiectului „In.Fuzion#1” astăzi, de la ora 18:30, în Grădina Muzeului are loc al doilea ateliere public la care participă personalităţi ale vieţii literare şi ale artelor vizuale, intitulat „Noi ce mai reinventăm?” şi având ca invitaţi pe Mircia Dumitrescu, Andrei Ruse, Eugen Raportoru, Anca Maria Ciofîrlă şi Sofia Ovejan;
– până Duminică 29 aprilie are loc ediţia a XII-a a Colocviului Naţional al Tinerilor Critici Literari „G. Călinescu”, organizat în colaborare cu FNSA (Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă) şi Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu”, astăzi având loc două manifestări la sediul FNSA (Str. Dem I. Dobrescu, nr. 11): de la ora 17:00, dezbaterea „1918-2018. Literatura română, între spiritul identitar şi post-umanism”, iar de la ora 19:00, prezentarea Dicţionarului General al Literaturii Române (DGLR) moderată de Paul Cernat.