Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 8 mai
Articol de , 8 mai 2018, 15:39 / actualizat: 9 mai 2018, 16:53
CINEMA
* Cea de-a 22-a ediţie bucureşteană a Festivalului Filmului European, la care Bucureşti FM este partener media, vă propune astăzi 11 producţii proiectate în 6 locaţii.
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului rulează:
– de la ora 16:30, trei documentare: „Secondo me” (lungmetraj de Pavel Cuzuioc ce se concentrează pe personalul din Operele din Viena, Milano şi Odesa, oameni aparent nesemnificativi, dar ale căror poveşti de viaţă sunt încărcate de esenţă), „10:34 to Belgrade” (scurtmetraj de Ioana Grigore) şi „Perfection Is Forever” (scurtmetraj de Mara Trifu cu Christopher Lloyd Dennis şi Monaliza Doomsday despre două suflete pierdute care caută să devină eroi în Hollywood, la umbra unui palmier singuratic);
– de la ora 19:00, drama „Şi va fi… / Presentiment”, realizată în urmă cu 25 de ani de basarabeanul Valeriu Jereghi cu Maria Ploae şi Daniel Ionescu în rolurile supravieţuitorilor unui dezastru care încearcă re-crearea unei lumi cu virtuţile celei pierdute;
– de la ora 21:00, drama „L’animale”, film austriac de Katharina Mückstein despre dorinţă, pasiune şi raţiune, forţe contradictorii care ne ghidează viaţa.
˟ La Cinema Elvira Popescu au loc 2 proiecţii:
– de la ora 18:00, documentarul „Ama-San” de cineasta portugheză Cláudia Varejão ce ne dezvăluie şi ne transpune în lumea misterioasă a comunităţii ama din Japonia, lume care pare suspendată între vis şi realitate, între trecut şi viitor;
– de la ora 20:00, drama psihologică „Ascensor pentru pacienţi”, realizată de cineasta Iglika Triffonova din Bulgaria, ce are ca personaje principale un psihiatru şi doi pacienţi ai săi: un băieţel spitalizat după a doua încercare de suicid şi o femeie căreia tocmai i s-a spus că boala ei este în fază terminală.
˟ La Spaţiul Public European, de la ora 19:00 puteţi viziona drama „Western” realizată de Valeska Grisebach în care instalarea pe un mic şantier la graniţa Bulgariei cu Grecia, într-un loc necunoscut, a unor muncitori germani le trezeşte bărbaţilor gustul pentru aventură, în timp ce satul din apropiere îi provoacă să se confrunte cu propriile prejudecăţi şi cu neîncrederea, din cauza limbii şi a diferenţelor culturale.
˟ Tot de la ora 19:00, la Institutul Cervantes, este proiectată drama de război „Valea păcii” regizată în 1956 în Iugoslavia de France Štiglic ce spune povestea a doi orfani care scapând din oraşul bombardat de forţele americane şi cautând adăpost într-un loc despre care auziseră de la bunicii lor, se întâlnesc cu pilotul american Jim, paraşutat dintr-un avion lovit de armata germană, pe care îl caută atât partizanii cât şi naziştii.
˟ La Centrul Ceh, de la aceeaşi oră 19:00, rulează documentarul „Minunatul meu Berlin de Vest” de Jochen Hick ce descrie viaţa comunităţii LGBT din această parte de oraş în perioada cuprinsă între cel de – Al Doilea Război Mondial şi căderea zidului Berlinului.
˟ De la ora 20:45, Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) găzduieşte proiecţia, dramei „Mireasa”, adaptare după piesa de teatru „Nunta însângerată” de Federico García Lorca, realizată de Paula Ortiz, cu: Inma Cuesta, Álex García, Asier Etxeandia, Luisa Gavasa, Carlos Álvarez-Nóvoa.
* Astăzi şi mâine, în Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române se desfăşoară a treia conferinţă internaţională de film balcanic „The Great War(s): Our Story”. În cadrul acesteia, de la ora 17:45 are loc proiecţia specială a două filme: scurtmetrajul documentar mut „Serbările Unirii Basarabiei” realizat în 1918 de Constantin Ivanovici şi documentarul „War and Peace in the Balkans”, producţie Grecia 2015, în regia lui Andreas Apostolidis.
MUZICĂ
* Două recitaluri au loc, de la ora 19:00, în sălile Ateneului Român:
– la Sala Mare, Bruno Canino şi Anton Niculescu interpretează Sonata nr. 1, în mi, op. 38 şi Sonata nr. 2, în Fa, op. 99 pentru pian şi violoncel de Johannes Brahms;
– în cadrul Stagiunii de marţi seara, la sala mică pianiştii Maria-Louisa şi Frederick Ion Van Staden interpretează lucrări compuse de J.S. Bach, R. Schumann, P. I. Ceaikovski, Fr. Liszt, Herm Berens, F. Chopin, Béla Bartók, Paul Constantinescu, Fr. Schubert, Tudor Dumitrescu, Dinu Lipatti şi C. M. von Weber.
* După concertul amânat din noiembrie 2017, Avishai Cohen are programat unul nou azi, de la ora 20:00, la CinemaPRO.
* Trupa de indie-alternativ, cu influenţe psihedelice şi electro „Stema” susţine un single release show, de la ora 21:00 în Control Club.
* Celebrul Trio al Jazz-ului format din Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Titi Herescu îşi reia de astăzi seria de concerte susţinute marţea, de la ora 21:30, la terasa Berăriei H.
EXPOZIŢII
* Expoziţia „Facerea Lumii“, semnată de Sorin Ilfoveanu, este vernisată, de la ora 19:00, la Galeria Rotenberg – Uzunov (Str. Constantin Esarcu, nr. 1), unde poate fi vizionată până pe 16 iunie.
* De astăzi până pe 15 mai, Galeria Galateca organizează proiectul „Grafica Tânără”, primul din seria de evenimente create în cadrul programului „Neo Studio”, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România Filiala Grafică Bucureşti, Universitatea de Arte Bucureşti şi Asociaţia Neo Art România. Vernisajul acestui proiect coordonat de Anca Boeriu şi Andreea Sandu are loc deseară, de la ora 19:00.
CARTE ŞI LITERATURĂ
* Ediţia cu numărul 38 a „Colocviilor de Traduceri Literare”, ce începe de la ora 18:00 la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), este intitulată „Poezia lui Kavafis urcă în Turnul Babel” şi are ca invitaţi speciali pe: prof. dr. Jacques Bouchard de la Universitatea din Montréal, prof. dr. Liviu Franga – decanul Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti, Elena Lazăr – traducătoare din limba greacă, conf. dr. Tudor Dinu, directorul programului de neogreacă la Universitatea bucureşteană. Moderator: Peter Sragher. Cu această ocazie este prezentat volumul „The Poetic Alphabet / Alfabetul poetic”, ce cuprinde 24 de poezii ale marelui poet Konstantinos Kavafis în originalul grecesc, dar şi traduse în 11 limbi, printre care catalană şi latină.
* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 este lansat volumul „Un om care scrie. Jurnal. 2011-2017”, de Mircea Cărtărescu. Pe lângă autor, vorbesc: Lidia Bodea şi criticii literari Radu Vancu şi Andreea Răsuceanu.
ALTE EVENIMENTE
* La Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, arh. dr. Maria Boştenaru prezintă, de la ora 18:00, conferinţa cu imagini „Arhitectură şi Film”.
* Cu ocazia celebrării zilei de naştere a lui Rabindranath Tagore, primul laureat al Premiului Nobel din Asia, de la ora 19:00, la Hermitage Urban Spiritual Hub (Str. Mihai Eminescu, nr.127) începe o seară în care dragostea faţă de natură şi faţă de om, aşa cum se reflectă în opera lui Tagore, vor fi împărtăşite prin poezie, povestire şi dans. Prezintă: Carmen Muşat Coman şi Iuliana Nălăţan – interpretă de dans Odissi. Fiecare participant va primi în dar şi cartea „Inspiraţia lui Valmiki” – povestea tâlharului Valmiki care a fost înzestrat cu harul poeziei în urma întâlnirii cu zeiţa Saraswati, devenind autorul Ramayanei.