Blestemul de la ADP Sector 1…
Articol de Mircea Apostolescu, 9 mai 2018, 08:05
Ce spune DNA…
Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 1 București a cheltuit, in perioada 2009-2018, aproximativ 535.347.970 lei pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, precum și pentru alte lucrări, de întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și mobilier urban.
Suma ar fi fost cheltuită, deși nu exista o strategie bugetară care să cuprindă standarde de cost, potrivit unei anchete a DNA.
Din suma totală, 80.500.280 lei ar fi fost alocați si cheltuiți cu încălcarea dispozitiilor legale, cauzându-se, astfel, o pagubă de aceeasi valoare Administratiei Domeniului Public Sector 1 București, în favoarea firmelor contractante care ar fi obținut foloase necuvenite.
Procurorii DNA au decis, de curând, punerea sub acuzare a cinci funcționari din cadrul ADP Sector 1: directorul general, Eugen Milea, șeful Serviciului Achiziții, Lucian Bechir, șeful Serviciului Juridic, Daniel Andronie, inspectorii Anca Mihalache și Gabriel Ocnaru. Acuzațiile fiind de abuz in serviciu.
Cum s-a ajuns aici?
ADP Sector 1 este o instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, având calitatea de autoritate contractantă cu obligația de a efectua achiziții publice, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.
În această calitate, ADP Sector 1 a încheiat, între altele, cu diferite firme, patru acorduri-cadru pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, pentru furnizarea și montarea de garduri metalice, precum și pentru reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah, mese de tenis).
DNA acuză…
În acest context, Lucian Bechir, în exercitarea atribuțiilor pe care le avea ca șef al Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, ar fi supraestimat valoarea bunurilor și lucrărilor ce urmau a fi achiziționate în baza contractelor de întreținere și amenajare a spațiilor verzi, precum și valoarea contractelor de reparații, întreținere si recondiționare de echipamente de joacă, de fitness în aer liber și mobilier urban.
În acest fel, Bechir ar fi permis ca firmele contractante să aplice prețuri exagerat de mari atât pentru bunurile livrate, cât și pentru lucrările executate, după cum urmează:
– pentru plantele ornamentale livrate, firmele au practicat un adaos comercial de aproximativ 340%, pe parcursul derulării acordului – cadru pentru perioada 2009 – 2013, și de circa 180%, pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016. În ambele situații adaosul practicat a fost cu mult peste cel practicat în relațiile comerciale curente;
– pentru anumite lucrări de întreținere spații verzi, prețurile au depășit de 11, respectiv 17 ori valoarea de piață, pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016;
– pentru lucrări de reparații, întreținere si recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban, firmele au aplicat o cotă de profit de 109%, în locul celei de 5%, recomandată în baza prevederilor legale.
O firmă ar fi fost favorizată…
Procurorii DNA mai spun că, prin activitatea concertată a angajaților ADP implicați in dosar – Milea, Andronie, Bechir, Ocnaru si Mihalache – ar fi fost întocmită documentația de atribuire a acordului-cadru avand ca obiect „Furnizare și montare panouri gard 800×2500 mm”, de natură a favoriza o anumită societate comercială, iar concomitent, în mod nelegal, oferta altei societăți ar fi fost declarată inacceptabilă si neconformă, deși aceasta era cu 11.850.656,4 lei mai mică decât oferta declarată câștigătoare.
„Prin toate aceste activități descrise anterior, s-a cauzat un prejudiciu de 80.500.280,6 lei in dauna ADP Sector 1, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante”, arată procurorii DNA.
Blestemul…
Toate aceste pagube au fost generate de către fosta conducere a ADP Sector 1, prin contracte păguboase încheiate înaintea câștigării fotoliului de primar al Sectorului 1 de către actualul edil Daniel Tudorache. Dar parcă un blestem ar urmări necruțător ADP Sector 1. În luna martie a acestui an, și noul director al instituției a ajuns pe mâna procurorilor DNA…
Procurorii DNA au dispus, în luna martie, trimiterea în judecată a directorului Administrației Domeniului Public (ADP) Sector 1, într-un dosar penal în care mai sunt implicați un șef serviciu din aceeași instituție și un consilier local ales pe lista PNL. Directorul ADP, Alin Vieru este acuzat de luare de mită.
„În perioada iunie-iulie 2017, inculpatul Vieru Alin, (…) prin intermediul subordonatului său Stoian Alin-Nicolae, inspector de specialitate în cadrul Serviciul Tehnic, a pretins de la reprezentantul unei asocieri de firme (martor în cauză) plata unui procentaj de 10% (în total 1.804.800 lei) din valoarea unui contract de prestări servicii în favoarea beneficiarului ADP sector 1”, se spune într-un comunicat de presă al DNA.
Gurile rele spun că este vorba despre o firmă de pază al cărei reprezentant ar fi înregistrat discuțiile incriminatoare.
„Banii respectivi au fost pretinși de inculpat în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu ce vizau derularea în bune condiții a contractului respectiv”, precizează procurorii anticorupție.
Anchetatorii mai susțin că, în baza înțelegerii, subordonatul directorului ADP ar fi primit de la martor, pentru Alin Vieru, sumele de 13.600 lei, respectiv 6.800 lei, reprezentând mita „corespunzătoare” pentru lunile aprilie-iulie 2017, din care și-a însușit cea de-a doua tranșă.
Deoarece, suma de 13.600 lei reprezenta doar cca. 1/5 din suma pretinsă lunar, Alin Vieru i-ar fi spus subordonatului să remită banii respectivi, fără nicio explicație, consilierului local Chirvasă Viorel-Daniel, conform DNA.
„Fiind audiați, în prezentul dosar, inculpații Gagu Anca-Maria și Chirvasă Viorel-Daniel cu intenție, au făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora au fost întrebați, în contradicție vădită cu aspectele care rezultau din probatoriul cauzei”, arată DNA.
Subordonatul directorului ADP Sector 1 și-a recunoscut însă vinovăția în fața procurorilor și a încheiat un acord cu aceștia pentru a-și ușura situația.
„În prezența apărătorului ales, Stoian Alin-Nicolae a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”, se mai arată în comunicatul DNA.
Edilul Sectorului 1 Daniel Tudorache spune că Milea, Andronie, Bechir și restul celor trimiși de curând în judecată nu mai erau angajați ai ADP Sector 1, în momentul în care a devenit primar. Primăria Sectorului 1 se va constitui parte civilă în dosar pentru recuperarea prejudiciului de peste 80 de milioane de lei, mai spune edilul din Banu Manta. Daniel Tudorache a mai declarat pentru București FM că, pentru a evita apariția pe viitor a unor astfel de situații a inițiat înființarea a două firme ale Primăriei Sectorului 1. Una cu profil de pază, pentru a asigura obiectivele de interes local, școli, sedii administrative, parcuri, piețe etc, cealaltă pentru întreținerea spațiilor verzi și a parcurilor. Numai că majoritatea PNL-USR din Consiliul Local nu a fost de acord cu acest demers. Așa se face că, în continuare, pentru a toaleta vegetația sau a planta gazon în sector, ADP recurge tot la contracte cu firme private. Dacă ar fi lucrat cu firmele primăriei, astfel de situații nu ar mai fi fost posibile, crede Primarul Daniel Tudorache.
În context, trebuie amintit faptul că Primăria Sectorului 1 este cea mai bogată autoritate locală din București, gestionând anual un buget de circa 250 de milioane de euro. Această sumă reprezintă circa 25% din bugetul Capitalei, care are, însă, de plătit subvențiile la căldură și transport public, trebuie să investească sume importante în modernizarea rețelei primare de transport a energiei termice și a parcului Rulant al RATB și are în administrare toate marile bulevarde din București și iluminatul public.
De asemenea, mai trebuie menționat faptul că, în timpul primarului Andrei Chilian, ADP Sector 1 a fost transformat într-o instituție birocratică cu doar vreo 30 de angajați. Toate serviciile pe care ADP Sector 1 le prestează și toate investițiile pe care le derulează au la bază contracte încheiate cu firme private.