Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 9 mai
Articol de , 9 mai 2018, 16:28
CINEMA
* Chiar de Ziua Europei, Festivalul Filmului European, la care Bucureşti FM este partener media, vă propune astăzi 12 producţii proiectate în 6 locaţii.
˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:
– de la ora 16:30, trei documentare: „Proiecţionistul” (portretul realizat de Norbert Fodor lui Alexandru Mărgineanu, un iubitor de muzică electronică inadaptat social care tocmai şi-a terminat noul album şi vrea să invite întregul oraş la o uriaşă petrecere de lansare), „Angéla” (de Botond Püsök despre o tânără romă care se pregăteşte să nască după ce fusese răpită pentru măritiş şi salvată cel care-i devine şi soţ şi îşi regăseşte nădejdea prin credinţa în Dumnezeu) şi „Momente de tăcere” (în care basarabeanul Ion Donică vă invită într-o călătorie misterioasă de descoperire a emoţiilor autentice prin momente de tăcere, fericire şi tristeţe în atmosfera magică a ruralului şi simplitatea oamenilor de la ţară);
– de la ora 18:00, animaţia „Nicăieri nu-i ca pe drum”, de Bálint Márk Túri şi Ferenc Cservenka, pe al cărei personaj principal întâlnirile, reale şi imaginate, îl ajută să îşi accepte viaţa, aşa cum e ea;
– de la ora 20:30, drama romantică „Însoţitoarea de zbor”, realizată de Jaap van Heusden cu Maria Kraakman, Bogdan Iancu şi Ellis van den Brink, al cărei personaj titular aduce pe lume un copil în timpul unui zbor şi apoi se implică într-o relaţie complicată mamă / iubită cu un băiat care trăieşte în canalele de sub străzile Bucureştiului.
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt proiectate trei documentare:
– de la ora 18:00, „Impulso” de Emilio Belmonte, care o urmăreşte timp de un an, în perioada de pregătire a unui nou spectacol la Teatrul Chaillot din Paris, pe dansatoarea de flamenco Rocío Molina;
– de la ora 19:30, „O mamă îşi aduce fiul să fie împuşcat” de Sinéad O’Shea, ce prezintă o poveste din Irlanda de Nord;
– de la ora 21:00, „Când vine războiul” debutul în lungmetraj al cineastului ceh Jan Gebert care vorbeşte despre o grupare paramilitară slovacă reuşind să înspăimânte pe mai multe planuri.
˟ La Centrul Ceh, de la ora 19:00 este proiectată drama de război „Viaţa şi nimic altceva”, realizată în 1989 de Bertrand Tavernier cu: Sabine Azéma, Philippe Noiret, Michel Duchaussoy, Pascale Vignal.
˟ La Spaţiul Public European, tot de la ora 19:00 puteţi viziona drama „Căpitanul Conan” bazată pe romanul lui Roger Vercel şi realizată de acelaşi Bertrand Tavernier în 1996, cu: Philippe Torreton, Adrian Pintea, Olga Tudorache, Claudiu Istodor, Sorin Cociş.
˟ Tot de la ora 19:00, la Institutul Cervantes rulează „Viaţa străzii”, dramă realizată de Jonas Carpignano într-o comunitate mică de romi din Calabria.
˟ La Institutul Balassi, de la ora 20:45 este proiectat filmul mut „Shiraz”, regizat în 1928 de Franz Osten, o poveste de dragoste dintre fiul unui olar din India şi o fată cu origini nobile, salvată dintr-o ambuscadă, în copilărie.
* Proiecţiile speciale ce însoţesc conferinţa internaţională de film balcanic „The Great War(s): Our Story” sunt găzduite astăzi de Cinemateca Eforie astfel:
– de la ora 18:00, filmele documentare româneşti: „Scene din viaţa aromânilor din Pind (1907-1912, 6’) şi „Excursie în Macedonia turcească” (1911, 7’) de Milton şi Ienache Manakia; „Războiul nostru / Războiul pentru întregirea neamului” (1920, 12’) de Constantin Ivanovici, Tudor Posmantir şi Georges Ercole; „Vizita familiei imperiale ruse la Constanţa” (1914, 25’) de Gheorghe Ionescu, Nicolae Barbelian, Victor De Bon, Constantin Ivanovici şi Svoboda; „Ţara moţilor” (1939, 20’) de Paul Călinescu;
– de la ora 20:00, scurtmetrajele de ficţiune româneşti: „Ecaterina Teodoroiu” (1930, 40’) – regia: Ion Niculescu-Brună; „Datorie şi sacrificiu” (1926, 21’) – regia: Ion Şahighian; „Lache în harem” (1927, 10’) – regia: Marcel Blossoms şi Vasile D. Ionescu; „Gogulică ceferist” (1929, 9’) – regia: Cornel Dumitrescu; „Aşa e viaţa” (7’) şi animaţia „Haplea”, ambele regizate în 1928 de Marin Iorda.
MUZICĂ
* Primăria Capitalei, prin ARCUB, organizează în Parcul Izvor concertul aniversar de Ziua Europei, susţinut, de la ora 18:00, de artişti ai noului val din muzica românească: Vunk, The Motans, Antonia, Vanotek, Ioana Ignat, Mircea Eremia, Sore, Alina Eremia, Loulou & Balkanian Project, Mira, Ami, Ana Baniciu.
* Concertul din această săptămână al Orchestrei de Cameră Radio este dirijat de Mădălin Voicu şi propune publicului, de la ora 19:00, la Sala Radio, un program clasic: Mica serenadă în Sol şi Divertismentul pentru orchestră de coarde în Re de W. A. Mozart şi Simfonia nr. 85 în Si bemol – „Regina” de J. Haydn.
* Filarmonica „George Enescu” prezintă, în colaborare cu Fundaţia „Remember Enescu”, un recital cameral susţinut de Radu Ropotan – vioară şi Mihaela Pavel – pian, de la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român. În program: Sonata nr. 1 în sol pentru vioară solo, de J. S. Bach; Sonata nr. 7 pentru pian şi vioară, în do de L. van Beethoven şi Sonata nr. 3 pentru pian şi vioară, în re de J. Brahms.
* În cadrul Stagiunii Muzicale „Iosif Sava” 2017-2018 a Fundaţiei ACCUMM, tot de la ora 19:00 începe, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, concertul „Voci de primăvară”, susţinut de studente ale clasei de canto Iulia Isaev de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
* „STUD ROCK” se intitulează concertul gratuit ocazionat de Ziua Europei, ce începe de la ora 19:30 în sala de spectacole „Toma Laurențiu” a Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti la care participă: Timpuri Noi, Stema, Andreea Lupaşcu şi Bebe Astur.
* Ambra cântă Fado Portugues, de la ora 20:00, în Artist Café (Bd. Dacia, nr. 153-155).
* Concertul de miercuri seară de muzică românească interpretată de Joy Band, se mută la terasa Berăriei H, de la ora 20:00.
* O.N. & Band lansează albumul intitulat „9″, în cadrul unui concert susţinut în Expirat Club – Halele Carol, în deschiderea căruia, de la ora 21:00, cânta formaţia clujeană Poethree.
* Tot de la ora 21:00, trupa britanică Toy dă concert în Control Club.
EXPOZIŢII
* Salonul Naţional de Fotografie „Fotogeografica”, ajuns la cea de-a 23-a ediţie, este vernisat, de la ora 18:30, în Foaierul Media al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale”, unde sunt prezentate, până pe 24 mai, lucrările selectate de juriu. Până atunci se desfăşoară şi activităţi complementare, cu teme din domeniul ştiinţei, culturii sau sportului, ateliere foto şi activităţi de conştientizare publică. Detalii găsiţi aici.
* Prima expoziţie personală a artistului Decebal Scriba, intitulată „Memory Clouds”, are vernisajul de la 19:00 la Galeria Anca Poterașu (Str. Plantelor, nr. 58), fiind precedată, de la ora 17:30, de prezentarea catalogului „Decebal Scriba 70s-80s works”, în prezența artistului şi a curatorului Ami Barak, alături de autorii textelor de catalog, Olivia Niţiş, Cristian Nae şi Alina Şerban. Expoziţia poate fi vizionată până pe 30 iunie.
ALTE EVENIMENTE
* Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) organizează de Ziua Europei, de la ora 17:00, evenimentul „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”, ce premiază cele mai frumoase lucrări selectate de un juriu format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru şi Cristian Teodorescu, în urma Concursului Naţional omonim.
* În perioada 9 – 13 mai au loc diverse manifestări cu ocazia Zilei Regalităţii (10 mai). Astăzi, de la ora 17:30, la Librăria Cărtureşti Carusel (Str. Lipscani, nr. 55) are loc prezentarea albumului de artă „De la Palatul Domnesc de pe Podul Mogoşoaiei la Palatul Regal de pe Calea Victoriei” de Gabriel Badea-Păun. Participă: Alteţa Sa Regală Principesa Elena şi E.S. Alexander Philips Nixon.
* Intersecţiile de Miercuri au o nouă ediţie, de la ora 19.30, la Rezidenţa Scena9, ce le aduce faţă în faţă pe scriitoarea Ana Maria Sandu şi invitata ei, Adina Pintilie, regizoarea filmului „Nu mă atinge-mă”, premiat cu Ursul de Aur la ediţie din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.