Bani de la Sectorul 1 pentru Chișinău!
Articol de Mircea Apostolescu, 16 mai 2018, 14:24
Edilul Sectorului 1 Daniel Tudorache a semnat, astăzi, împreună cu Primarul interimar al Chișinăului, Rusan Codreanu și cu Pretorul Sectorului Centru, Pavel Rusu un prim acord de finanțare a unei investiții în capitala Republicii Moldova. Este vorba despre refacerea „Scării de Granit” principalul punct de acces către Lacul „Parcul Valea Morilor” din parcul cu același nume, aflat în centrul Chișinăului.
Conform pretorului Pavel Rusu din Chișinău, scara monumentală are 242 de trepte și asigură accesul către lac. Inițial, în anii ’50, când a fost amenajat parcul, la ordinul lui Leonid Brejnev, scara a fost placată cu marmură. Ea s-a deteriorat, însă, cu trecerea timpului.
Acum scara va fi refăcută într-un an de aici înainte. Vor fi făcute reparații capitale, incluzând construcția unei noi fundații, consolidarea digurilor, refacerea iluminatului public. Studiul de fezabilitate a fost deja aprobat și lucrările vor începe la finele lunii acesteia și se vor finaliza în mai-iunie anul viitor, a declarat, Rusu.
Daniel Tudorache spune că Sectorul 1 va finanța această investiție cu 920 de mii de euro, deoarece Parcul Valea Morilor este un loc reprezentativ al Chișinăului, care este vizitat de foarte mulți cetățeni.
Cu această ocazie, oaspeții de la Chișinău au primit cadou două tablouri, reprezentându-l pe Regele Ferdinand I „Intregitorul” și pe Regina Maria. Tablourile în ulei au fost realizate de către Teodora Neagu, elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă „Dimitrie Paciurea”.
În superba sală de consiliu al Primăriei Sectorului 1 au fost expuse trei planșe interactive, având ca tematică Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Pe lângă harta României Mari, planșele cuprind fotografiile unor monumente reprezentative dedicate Eroilor din Marele Război al Întregirii Neamului, fotografii ale unor eroi și ale unor personalități care au contribuit la înfăptuirea idealului național al poporului român. Îmbinând tradiționalul cu tehnologia modernă, planșele conțin coduri QR, prin scanarea cărora cei interesați au acces instantaneu la o platformă ce cuprinde informații despre evenimentele, personalitățile și eroii Războiului Întregirii și ai Marii Uniri. Plansele au fost realizate de către doamna Profesor Universitar Rodica Ursu.