FOTO: Muzeul Bellu, memoria Marii Uniri!
Articol de Mircea Apostolescu, 19 mai 2018, 22:34 / actualizat: 19 mai 2018, 23:58
Și în acest an, „Grădină cu Suflete a Baronului Bellu” își deschide porțile pentru public, pentru bucureșteni și turiști. Ediția din acest an a Nopții Muzeelor este dedicată „Memoriei Marii Uniri”. Astfel, tururile ghidate includ monumente dedicate unor eroi și personalități ale Marelui Război pentru Întregirea Neamului, care prin lupta și jertfa lor au făcut posibile Marea Unire și crearea României Mari.
Unul dintre eroii omagiați în această seară este generalul-erou Ioan Dragalina, care a căzut în luptele de pe Valea Jiului, în 1916, în încercarea de a opri înaintarea armatelor germane și austro-ungare, după retragerea trupelor noastre ce a urmat campaniei de eliberare a Transilvaniei din august-septembrie 1916. Generalul Dragalina a fost răpus de un obuz care a lovit grupul de ofițeri cu care se afla în prima linie a frontului, alături de ostașii săi. Sacrificiul său și al altor mii de ostași români a reușit să oprească vremelnic înaintarea trupelor germane și astro-ungare, câștigând, astfel, timpul necesar pentru organizarea liniei defensive de pe Siret, ce avea să-i oprească pe invadatori în vara lui 1917.
Un alt general erou omagiat astăzi la Bellu este generalul Aristide Lecca, erou al luptelor de la Mărăști și Mărășești din vara lui 1917.
Turul cuprinde și monumentul dedicat locotenentului Victor Ioachimovici și camarazilor săi ce au căzut eroic în bătălia de la Turtucaia din vara anului 1916. Aici, trupele române, slab înarmate și comandate de către lasul general Mihai Alan, au luptat cu eroism, până la ultimul cartuș, la baioneta, pentru a opri ofensivă germani-bulgară în Dobrogea. Din păcate, trădarea aliaților ruși, care nu au venit în ajutorul trupelor noastre, și non-combatul trupelor generalului francez Saraill de pe frontul din Macedonia, au contribuit la înfrângerea dureroasă de la Turtucaia, ce a deschis drumul trupelor germane-bulgare și turcești spre ocuparea Bucureștilor.
Vizitatorii se pot opri și în fața monumentului Eroilor Francezi, membrii ai Misiunii Militare Franceze de sub comanda generalului Berthelot, care au căzut în luptele de pe frontul romanesc, alături de camarazii lor români.
Turul de la Bellu mai include și monumentul dedicat generalului Vasile Zottu, șeful Marelui Stat Major al Armatei Române, în august 1916, la întrarea României în Primul Razboi Mondial. Din păcate, generalul Zottu a fost neinspiratul autor al Planului de Campanie al Armatei Române pentru vara lui 1916, plan sancționat de către Aliați prin Convenția Militară ce a însoțit Tratatul Politic semnat cu premierul vremii, Ion I. C. Brătianu. Planul de campanie preconiza o ofensivă strategică pentru eliberarea Transilvaniei și o defensivă strategică în Dobrogea. Din păcate planul de campanie pornea de la ipoteza că armatele germani-bulgare de la sud de Dunăre nu vor putea duce o ofensivă puternică împotriva trupelor noastre și a celor ruse care trebuiau să apere Dobrogea, Bucureștii și spatele ofensivei românești din Transilvania. Deci, planul de campanie al generalului Zottu a fost greșeala strategică ce a creat premisele înfrângerii de la Turtucaia. Bomboana de pe colivă a fost pusă de trădarea trupelor rusești și de slaba conducere tactică a bătăliei.
Vizitatorii mai pot viziona și două filme documentare dedicate Marelui Război pentru Întregirea Neamului și Marii Uniri, pot audia un concert de saxofon și pot viziona piesa de teatru „Chirița în Carnaval”, având-o ca protagonistă pe marea doamnă a scenei comice românești Rodica Popescu Bitănescu.
Accesul la toate aceste evenimente este gratuit, iar organizatorii se așteaptă la un număr record de vizitatori. Anul trecut, Noaptea Muzeelor a adus la Bellu aproximativ 20.000 de vizitatori.