FOTO: „Noaptea Muzeelor”, o noapte a cunoașterii!
Articol de cristina.toma, 19 mai 2018, 23:47
”Noaptea Muzeelor”, atât de mult așteptată, a scos sute de bucureșteni din casă și i-a convins pe mulți români care trăiesc în localități din sudul țării că este momentul cel mai potrivit pentru o vizită în Capitală.
Dacă unele muzee și-au început programul încă de la primele ore ale după-amiezii, altele și-au deschis porțile mai târziu, îmbiind publicul cu evenimente care mai de care mai interesante: happening-uri, workshop-uri pentru copii și adulți, vizite ghidate și reprezentații artistice sustinute de actori și muzicieni.
Cea mai râvnită vizită, atât pentru copii, cât și pentru adulți, pare a fi aceea de la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, care era pur și simplu înconjurat de cei care așteptau să intre și să viziteze. Erau oameni de toate vârstele: de la adulți care mai fuseseră acolo în copilărie și adolescență și până la copii care așteptau cu emoție prima lor vizită.
Un muzeu care stârnea curiozitatea era și Muzeul de Geologie care îi uimea mai ales pe cei mici prin unele exponate precum florile de mină.
Muzeul Vârstelor de la Calea Victoriei, deschis nu de foarte mult timp, era plin de vizitatori încă de la amiază și, dacă celor tineri le stărnea curiozitatea, celor vârstnici le trezea amintiri. Unii își aminteau că și ei au avut acasă obiecte de uz casnic precum cele expuse în vitrinele muzeului.
Curtea Muzeului Național de Artă era plină de vizitatori care așteptau să intre. Unii dintre ei spuneau că au trecut de multe ori pe lângă această clădire, dar nu au avut timp să intre. Alții, care mai vizitaseră muzeul, doreau să revadă o anumită operă care îi impresionase, iar alții voiau să își inițieze copiii în cunoașterea artei.
Nici muzeele mai mici nu au fost ocolite. De exemplu, la Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București, publicul aștepta să intre și se bucura de recitalul de muzica veche urbană din curte.
Nu este greu să vizitezi un muzeu sau chiar un spatiu neconventional care participă la ”Noaptea Muzeelor”, deoarece chiar dacă sunt cozi mari în unele locuri, acestea par a merge destul de repede. Există și vizitatori care abia astăzi au descoperit că într-o anumită clădire există un muzeu care are atâtea lucruri interesante de văzut. Este poate pentru unii putin mai greu să facă o alegere rapidă pentru că toți vor să viziteze cât mai mult, să participe la cât mai multe evenimente, unii fiind de parere că ”Noaptea Muzeelor” ar trebui organizată de mai multe ori pe an.