Ascultă Radio București FM Live

Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 22 mai

Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 22 mai

Articol de , 22 mai 2018, 14:24 / actualizat: 23 mai 2018, 16:12

CINEMA

* Retrospectiva Festivalului Internaţional al Filmului Istoric de la Pessac (Franţa) are azi în program următoarele documentare, proiectate la Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 17:00, „Anne Morgan, o americancă pe front”, realizat de Sylvain Bergère pornind de la fotografiile şi imaginile filmate ale acţiunii unui grup de voluntare americance, condus de Anne Morgan, care au depus eforturi pentru a ajuta populaţia civilă din nordul Franţei devastat de război în 1917;

– de la ora 18:15, „Insula luminii” de Nicolas Jallot, care participă după film, alături de Pierre-Henri Deleau, la  dezbaterea „Umanitarismul: naşterea unei ideologii şi datoria de a ajuta”;

– de la ora 20:30, „Iadul pe Pământ” de Sebastian Junger şi Nick Quested despre manifestaţiile în favoarea eliberării adolescenţilor sirieni din oraşul Daraa, care scriseseră sloganuri ostile regimului Bashar el-Assad, ce vor fi reprimate cu o violenţă extremă care va duce la izbucnirea unui război civil.

* La Cinemateca Eforie, sunt proiectate două comedii:

– de la ora 17:00, în cadrul medalionului „Mireille Darc – 80 de ani de la naştere (15 mai)”, „Il était une fois un flic…/ A fost odată un poliţist” regizată în 1972 de Georges Lautner, în care mai joacă Alain Delon şi Michel Constantin;

– de la ora 19:30, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, „Mon oncle / Unchiul meu” de şi cu Jacques Tati, ce joacă alături de Jean-Pierre Zola şi Alain Bécourt.

MUZICĂ

* Ediţia cu numărul 27 a Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi (SIMN), are astăzi în program:

– de la ora 17:00, la sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, membrii Clarino Ensemble interpretează lucrări compuse de Nicolae Brânduş, Roman Vlad, Dan Dediu, Eugen Wendel, Doina Rotaru şi Thüring Bräm;

– de la ora 19:00, la sala Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din Palatul Cantacuzino, Trio Contraste & Friends cântă, în primă audiţie, piese ale compozitorilor Octavian Nemescu, Laurenţiu Ganea, Laura Manolache, Violeta Dinescu, Ulpiu Vlad, Adrian Iorgulescu şi Jim Hiscott.

* Pianistul, compozitorul şi dirijorul Matei Bucur Mihăescu susţine un recital de pian de excepţie în încheierea ceremoniei de absolvire a cursurilor „Economia României – O privire din interior către exterior”, ce are loc de la ora 17:00 la Fundaţia Europeană Titulescu şi la care vor lua cuvântul: Prof. univ. Florin Georgescu – prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi Florin Luca – Secretar General al Fundaţiei. Moderator: prof. univ. Adrian Năstase – Preşedintele acesteia.

* La sala mică a Ateneului Român Stagiunea de marţi seara a programat, de la ora 19:00, recitalul instrumental susţinut de Darya Varlamova – vioară şi Jonathan Zydek – pian, având în program: Sonata nr. 2 pentru pian şi vioară în La major, op. 100, de Johannes Brahms; Sonata nr. 3 pentru pian şi vioară, „în caracter popular românesc” de George Enescu şi Sonata nr. 10 pentru pian şi vioară, în Sol, op. 96 de Ludwig van Beethoven.

* In fiecare seară de marţi, de pe la ora 18:00, la terasa Clubului Fabrica, îţi poţi lua porţia de reggae, astă-seară muzica fiind asigurată de Lady Raizah.

* Trupa de rock alternativ Jinxy Von D’Ers lansează piesa single-ul cu videoclip „Away” în cadrul unui concert susţinut de la ora 21:00 în Control Club.

* Tot de la ora 21:00, în Clubul Ţăranului începe concertul BluesCore (Hanno Höfer – chitară-voce, Raul Kusak – orgă Hammond şi Liviu Pop – baterie).

* Celebrul Trio al Jazz-ului format din Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Titi Herescu continuă seria de concerte susţinute marţea, de la ora 21:30, la terasa Berăriei H.

SPECTACOL

La Centrul de Teatru Educaţional Replika (Str. Lânăriei, nr. 93-95), tema săptămânii din cadrul proiectului educaţional multidisciplinar Poveşti la Replika este „Poveşti în jurul mesei” şi se reflectă în spectacolul de teatru imersiv pentru numai 40 de spectatori intitulat „Foamea noastră cea de toate zilele”, conceput de Ana Mărgineanu, Peca Ştefan şi Radu Apostol şi interpretat de: Katia Pascariu, Sabrina Iaschevici, Sebastian Marina, Viorel Cojanu, Raul Stănulescu (vioară) şi Constantin Diogene Ciornenchi (vioară). Spectacolul este urmat, de la ora 21:30, de dezbaterea raportului Eurostat privind sărăcia şi deprivarea materială în România în 2016.

FESTIVAL

Prima zi a celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Statui Vivante, are loc de la ora 20:00, la Casa Filipescu-Cesianu. Până pe 28 mai, în 5 locaţii din Bucureşti sunt prezentate, în premieră, 16 statui vivante de către Teatrul Masca, organizatorul acestui Festival la care participă peste 40 de invitaţi din Spania, Portugalia, Macedonia, Olanda, Germania şi Ucraina.

EXPOZIŢII

* La Galeria Artelor a Cercului Militar Central (Bd. Regina Elisabeta, nr.2), de la ora 18:00 are loc lansarea albumului şi vernisajul expoziţiei pictorului Corneliu Ionescu, ce poate fi vizitată până pe 7 iunie.

* Expoziţia „Romanian Dads”, ce a luat naştere în urma unui concurs foto organizat de Ambasada Suediei pe parcursul lunilor martie şi aprilie 2018, va fi deschisă pentru public de mâine până la sfârşitul lunii mai, între orele 16:30 – 21:00, la Sala Cafenea a ArCuB – Hanul Gabroveni (Str. Lipscani, nr. 84-90). Vernisajul acesteia are loc astăzi, după un panel de dezbateri, ce începe de la ora 18:30 la Sala Librărie, privind rolul bărbaţilor ca taţi şi parteneri într-o societate echilibrată, în ceea ce priveşte egalitatea între sexe şi rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradiţional, paternal. La dezbaterile moderate de bloggerul Alex Zamfir, autor al cărţii „Cel mai bun tată”, participă Andreea Bragă – Director Centrul FILIA, Elena Cozma – psiholog şi psihoterapeut şi bloggerul Gabriel Bălănescu. Violeta Neniţă – Store Manager IKEA România – partener în organizarea evenimentului şi invitatul special, Virgil Ianţu vor vorbi în deschidere.

* „Mystic Nothing”, ce se desfăşoară doar astăzi, între orele 19:00 – 22:00, deschide seria de evenimente expoziţionale din cadrul proiectului de tip artist run space E T A J, în locuinţa artistului Mircea Modreanu din str. George Enescu, nr. 43, transformată periodic în galerie. Artişti expozanţi: Ştefan Botiş, Mihai Coltofean, Dragoş Dumitraşcu, Dumitru Gurjii, Lucian Hrisav, Diana Manole, Mircea Modreanu, Pandele Pandele, Constantin Rusu.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Calea Griviţei, nr. 64-66), în cadrul proiectului expoziţional „Manuscrisele Scriitorilor în Arhivele Securităţii”, de la ora 17:00 are loc conferinţa cu tema „Texte Arestate – Opere Confiscate de Securitate”, la care sunt prezenţi: Dumitru Ţepeneag, Ioan Cristescu, George Ardeleanu, Monica Pillat-Săulescu, Stelian Tănase, Silvia Colfescu, Florentina Budeancă, Cristina Anisescu, Nicolae Rădulescu (fost deţinut politic) şi grupul masteranzilor de la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, coordonaţi de conf. univ. George Ardeleanu.

* Tot la Muzeul Naţional al Literaturii Române, dar la sediul din Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8, de la ora 18:00 începe evenimentul de lansare a Antologiei „111 cele mai frumoase poeziiˮ de Elena Armenescu, prezentată de criticul literar Aureliu Goci şi scriitorii Silvia Chiţimia, Ion C. Ştefan şi Geo Călugăru, dar şi Paula Romanescu şi Passionaria Stoicescu. Recită: Veronica Gheorghe şi Doina Ghiţescu.

CONFERINŢE

* Cea de-a treia conferinţă din seria ArCuB „#CePunemÎnRamă?”, începe de la ora 18:30 la Sala Arcelor din Hanul Gabroveni, este intitulată „Recapitalizarea fondului cultural urban. Amprenta artelor vizuale în urbe” şi are ca subiecte de dezbatere unele dintre cele mai interesante proiecte de artă urbană din Bucureşti. Anca Boeriu, Steluţa Roşca Stănescu şi Andreea Sandu prezintă două studii de caz: Festivalul de Artă Urbană B-OSA şi proiectul „Arta la intrare” care va aduce, în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, creaţiile a 23 de artişti români în 23 de locaţii din Bucureşti – instituţii, biblioteci, teatre, facultăţi şi şcoli.

* Institutul Italian de Cultură, cu scopul de a face cunoscute comorile Italiei, vă invită la conferinţa susţinută, de la ora 19:00, de Directorul Bibliotecii Capitolare din Verona, Mons. Bruno Fasani.

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman