VIDEO: Viața fără violență – o viață mai frumoasă
Articol de cristina.toma, 22 mai 2018, 16:23
Asociația ”Viața fără violență” a fost inițiativa regretatului psiholog Hanibal Dumitrașcu și a unei tinere avocate Mihaela Olaru, invitata de astăzi a emisiunii ”În Comunitate”. Însă de-a lungul vremii inițiativei i s-au alăturat psihologi, avocați și judecători.
Ideea unei asemenea asociații a pornit de la numărul mare de cazuri de violență în familie cu care Mihaela Olaru se întâlnea în practicarea meseriei de avocați și căutarea unei modalități de prevenire a acesteia, dat fiindcă în țara noastră o femeie este agresată la 30 de secunde și de ani de zile statiscile întocmite după 1990 rămân neschimbate.
Înainte de ’90 existau la fel de multe cazuri de violență intrafamilială dar mentalitea era alta, foarte permisivă cu astfel de agresiuni pe care comunitatea în mijlocul căreia oamenii și chiar vicitima o considerau cumva normală.
Situația s-a schimbat mult după anul 1990 când astfel de fapte nu mai sunt văzute ca ceva făcând parte din cotidian. Însă chiar dacă mentalițătile s-au schimbat, violența a rămas aceiași din cauza carențelor legislative, legea necesitând o corecție cât mai rapidă.
De asemenea, adăposturile pentru victimele violenței în familie sunt insuficiente. Exită, ce-i drept ordine de protecție a victimelor dar acestea sunt adesea încălcate foarte repede de către agresor. Există multe controverse în privința violenței în familie.
De aceea, în țara noastră este nevoie de o educație juridică făcută încă din școală și care să fie predată de avocați și judecători.
În proiectul ”Viața fără violență” sunt discutate cu elevii de liceu teme foarte diferite, situații cu care aceștia se întâlnesc în viața reală.
Liceenii români se confruntă mai mult cu violența emoțională decât cu cea fizică, iar copiii devin victime, sunt adesea vulnerabilizați și de lipsa părinților din viața lor. În cadrul proiectului ”Viața fără violență” se merge pe informarea directă. Proiectul se raportează la părinți, elevi, profesori și va continua și în anul școlar viitor.