Lucian Iliescu, consilier municipal din partea PMP, a stârnit vâlvă, în ultima vreme, propunând proiecte care chiar i-au panicat pe unii bucureșteni, precum cel privind interzicerea circulației autovehiculelor care generează un nivel de poluare sub Euro 5.
Iliescu spune că trăim într-un oraș foarte aglomerat și foarte poluat. Bucureștiul și zona metropolitană adună, în mod real, circa 3,7 milioane de locuitori și cel puțin 1,5 milioane de mașini în circulație, zilnic. Traficul foarte aglomerat și parcul auto învechit, duc la poluarea aerului peste limitele admise și ne-au adus în situația declanșării procedurii de infringement pe calitatea aerului de către Comisia Europeană. Ne pasc amenzi uriașe, atenționează consilierul municipal. Cei de la Bruxelles ne cer să punem în practică un set de măsuri ce cuprinde, printre altele, crearea centurii verzi a Bucureștiului, trecerea către moduri de transport alternative, precum cel cu bicicleta sau transportul public. De aceea, am propus introducerea gratuități pe RATB, dat fiind faptul că oricum, la ora actuală, subvenționam transportul public în proporție de 75%, explică Lucian Iliescu.
Pe de altă parte, în scopul îmbunătățirii calității aerului, am depus la Primăria Capitalei un set de patru proiecte, care ar trebui să fie adoptate și să producă efecte în mod cumulativ, spune el. Este vorba despre aprovizionarea magazinelor cu o suprafață de peste 150 de metri pătrați, altele decât cele de condominiu, seara, între orele 23:00-02:00 și dimineața, între orele 04:00-06:00, despre ridicarea gunoiului pe raza Capitalei, tot seara, între orele 23:00-01:00, sau dimineața, între orele 04:00-06:00, despre limitarea treptată a accesului mașinilor non-euro și până în Euro 3 în București și despre acordarea unor vauchere pentru achiziționarea de mașini noi, conform consilierului municipal. „Nu este normal ca să avem în fiecare zi pe stradă probabil 2000 de gunoiere, acele mașini mari care ridică gunoiul, care blochează străzile și, peste o lună, când vom avea temperaturi de 35°C-40°C, aceste mașini sunt adevărate bombe ecologice”, opinează Iliescu.
Potrivit unui proiect promovat de către consilierul municipal PMP, de la 1 ianuarie anul viitor, ar putea fi limitat, între orele 06:00-22:00, accesul autoturismelor non-euro precum. Și al celor Euro 1 și Euro 2. Acestea sunt mașini mai vechi de 20 de ani, spune Iliescu. Autovehiculele Euro 3 ar urma să fie limitate din 2023, iar cele Euro 4 din 2025, astfel încât proprietarii să aibă posibilitatea de a decide ce vor face cu aceste mașini, explică el.
Potrivit unui alt proiect depus de către Lucian Iliescu, săptămâna trecută, eco-voucherele în valoare de 1.000 de euro ar urma să fie oferite de către Municipalitate, începând de la 1 ianuarie anul viitor, pentru achiziţionarea de maşini noi, concomitent cu predarea la Remat a autoturismelor vechi.
Cele 10 mii de vouchere în valoare de câte 1.000 de euro fiecare ar urma să se acorde în plus faţă de prima de casare de 6.500 de lei care se acordă în prezent prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto, astfel încât să reprezinte aproximativ jumătate din valoarea unei mașini noi cu capacitatea cilindrică de circa 1000 de cm3, a declarat Iliescu pentru București FM.
Pentru a beneficia de acest stimulent, deținătorii trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții: să nu aibă datorii la bugetul local, să aibă domiciliul în Bucureşti şi să fie de cel puţin trei ani proprietarii maşinilor pe care vor să le predea la Remat, pentru a se evita specula. „Această măsură contribuie la încurajarea achiziţiei de către bucureşteni a autoturismelor noi, din ce în ce mai performante din punct de vedere al impactului asupra mediului, şi va fi coroborată cu măsurile de restricţionare a accesului autovehiculelor poluante în Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre propus de Iliescu.
AO Open 2025, ziua a șasea: Novak Djokovic, la cel mai bun meci de la această ediție, Carlos Alcaraz pierde primul set din turneu, iar liderul mondial de pe tabloul feminin este de neoprit
Cronologic prezentate evenimentele din ziua cu numărul șase de la ediția din acest început de an de la Australian Open, tabloul feminin a fost...
Revenirea în Superligă nu a fost de „bun augur” pentru campioana României: FCSB, remiză „chinuită” cu FC Hermannstadt pe un stadion aproape gol la primul meci oficial din anul 2025. Juri Cisotti, debut oscilant în tricoul clubului din Capitală
Campioana României, FCSB, a revenit în Superligă într-un meci programat să se dispute pe „Arena Națională”, împotriva celor de la FC...