Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 25 mai
Articol de , 25 mai 2018, 15:51
CINEMA
* Două proiecţii mai speciale au loc astăzi la Cinemateca Eforie:
– de la ora 18:00, la cererea spectatorilor, comedia muzicală „Graf Bobby, der Schrecken des wilden Westens / Contele Bobby, spaima vestului sălbatic”, coproducţie Austria-Iugoslavia regizată de Paul Martin în 1966, cu: Peter Alexander, Olga Schoberová, Gunther Philipp;
– de la ora 20:00, în cadrul programului Centenarul României Mari, drama „Întoarcerea din iad”, adaptare a nuvelei „Jandarmul” de Ion Agârbiceanu regizată în 1983 de Nicolae Mărgineanu, cu: Remus Mărgineanu, Constantin Brânzea, Maria Ploae, Ana Ciontea.
* Cinemateca festCO & Caravana filmului românesc vă invită să vizionaţi, de la ora 22:00, în faţa Teatrului de Comedie, „Două lozuri”, comedie scrisă şi regizată de Paul Negoescu, cu: Dragoş Bucur, Dorian Boguţă, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu.
MUZICĂ
* Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (SIMN), are trei evenimente în programul zilei:
– de la ora 17:00, la sala de Operă şi Multimedia a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Ansamblul Archaeus aduce un omagiu fondatorului săi, Liviu Dănceanu, interpretând 5 compoziţii ale acestuia;
– de la ora 19:00, la Sala Radio, Orchestra Naţională Radio susţine concertul săptămânal sub bagheta dirijorului Valentin Doni, cu participarea Corului Academic Radio şi a Corului de Copii Radio şi a soliştilor vocali Irina Iordăchescu, Geanina Munteanu şi Daniel Filipescu, dar şi a actorului Ion Caramitru, programul cuprinzând, pe lângă „Suita din filmul Mihai Viteazul” de Tiberiu Olah, oratoriul „Un pământ numit România” compus de Liviu Glodeanu pentru solişti, speaker, cor mixt. cor de copii şi orchestră, cu un text de Nichita Stănescu;
– tot de la ora 19:00, la Ateneul Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu” susţin al doilea concert al săptămânii sub bagheta dirijorului Horia Andreescu şi având-o ca solistă pe Alina Holender, iar în program lucrarea „Mircea cel Înţelept” de Adrian Enescu, alături de Concertul nr. 2, în Re, pentru violoncel şi orchestră de Joseph Haydn şi Simfonia nr. 4, în fa, op. 36 de Piotr Ilici Ceaikovski;
* La Arenele Romane, de la ora 18:00 încep concertele din cadrul Old Blacks Music & More Festival cu trupele Kunnstra, White Ash şi Gramofone, urmate de Trooper (de la ora 19:00), Iedera & Trupa Zero (de la ora 20:00), Viţa de Vie (de la ora 21:00), Iris (de la ora 22:00) şi Subcarpaţi (de la ora 23:00).
* Tot de la ora 18:00, se dă startul celei de-a VI-a ediţii a evenimentului Iubim 2ROŢI care se desfăşoară pe durata întregului week-end şi cuprinde, pe lângă parade moto şi velo, concerte în aer liber şi after-party la Quantic Club. Pe cele două scene de acolo, astă-seară cântă: Bucovina, Dirty Shirt şi Bucium şi, respectiv, Ska-nk şi Relative.
Aici găsiţi detalii şi programul complet de concerte.
* În acest week-end Centrul Cultural European Sector 6 organizează Şase Fest – Distrează-te cât şase! un eveniment muzical cu programe artistice pentru toate vârstele şi categoriile sociale ce se desfăşoară în două mari parcuri. Astfel, deseară susţin concerte:
– în Parcul Crângaşi: Raluka (de la ora 18:30), Liviu Teodorescu & Band (de la ora 19.25), Alina Eremia (de la ora 20.15) şi 3 Sud Est (de la ora 21.05);
– în Parcul Drumul Taberei: Ami (de la ora 18:30), Vescan (de la ora 19.25), Randi (de la ora 20.15) şi Voltaj (de la ora 21.05).
Aici găsiţi detalii şi programul complet de concerte.
* Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă, de la ora 19:00, la Muzeul Nicolae Minovici, concertul „Seară de mai” cu Arlinda Morava (soprană), Andreea Ştefănescu (vioară) şi Bucharest Ladies Cvintet.
* De astăzi până la sfârşitul lunii mai, Catedrala catolică „Sf. Iosif” găzduieşte prima ediţie a Festivalului Internaţional de Orgă „Sf. Iosif”, care cuprinde 4 concerte, primul fiind susţinut deseară, de la ora 19:30, de organistul Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, din Franţa, care va interpreta Preludiu şi Tripla-Fugă în Mi bemol de J.S. Bach, în primă audiţie 3 danses pour orgue (Joies, Deuils, Luttes) de J. Alain şi o Improvizaţie proprie pe teme româneşti. Festivalul continuă cu un concert susţinut de Pavel Kohout, din Cehia, Duminică 27 mai, tot de la ora 19.30, având în program: Concertul Brandenburgic Nr. 3 de J.S. Bach, Studien für den Pedalflügel, op. 56 de R. Schumann, Fantazie pe temele poemului simfonic „Vyšehrad“ de Bedřich Smetana, Op. 33 de J. Klička, şi Vltava/ Moldau (Poem simfonic din ciclul „Patria Mea”) de B. Smetana în transcripţii pentru orgă de Barbara Bannasch.
* Jazz Sounds in the Garden este concertul acustic dat de Alma Nicole, deseară, de la ora 19:30, la ceainăria Joie de Vivre.
* Teodora Enache împreună cu chitaristul Călin Grigoriu şi saxofonistul Alex Arcus susţine concertul „Incantaţii”, de la ora 21:00 în Clubul Ţăranului.
* În Control Club, astă-seară au loc două evenimente: de la ora 21:00 concertul susţinut de J. Bernardt, iar de la ora 23:00, Maschine presents Alex.Do & Milton Bradley.
* La terasa Berăriei H, de la ora 22:00 începe o Seară Grecească cu Greek 4U Live Band.
* Ioana Ignat cântă, de la ora 22:30, în Hard Rock Café.
* De astăzi până luni 28 mai, pe Aleea Centrală a Romexpo se desfăşoară Food Truck Festival – The Big One, care, pe lângă mâncare, oferă vizitatorilor şi câteva concerte, a căror oră de începere nu este precizată. Astăzi sunt programate concerte susţinute de Vama, Ligia Hojda şi Larisa. Aici găsiţi detalii şi programul complet de concerte.
SPECTACOLE
* De la ora 18:30, la Opera Naţională are loc o reprezentaţie în limba italiană a operei „Nunta lui Figaro”, de Wolfgang Amadeus Mozart, după o piesă de Pierre Beaumarchais, în regia lui Alexander Rădulescu. În distribuţie: Ion Dimieru, Marta Sandu, Simonida Luţescu, Liviu Holender, Mihaela Işpan, Sidonia Nica, Andrei Lazăr, Iustinian Zetea, Dan Indricău, Cristina Eremia. Dirijor: Tiberiu Soare.
* Sala Dalles găzduieşte, de la ora 19:00, spectacolul „Aceşti români fantastici” de Dan Puric, care şi joacă în el alături de Ovidiu Cuncea, Amalia Ciolan şi Beatrice Rubică.
* Tot de la ora 19:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, în Sala „Ion Băieșu”, (Cal. Griviţei, nr. 64-66) Giuvlipen, compania de teatru feminist rom, prezintă spectacolul „Corp Urban” conceput de Catinca Drăgănescu şi interpretat de Mihaela Drăgan şi Zita Moldovan.
* Centrul Naţional al Dansului a programat azi şi mâine, de la ora 19:30, la sala Stere Popescu (Bd Mărăşeşti, nr. 80-82), reprezentaţii ale mono-spectacolului despre sexualitate „Open” de Leta Popescu.
* La Sala Palatului, de la ora 20:00 începe o a doua reprezentaţie cu spectacolul „Mamma Mia!”, coproducţie sloveno-română, musical lansat în 1999 de dramaturga Catherine Johnson şi producătoarea Judy Craymer care l-au creat inspirându-se din cântecele compuse de Benny Anderson şi Bjorn Ulvaeus, foşti membri ai formaţiei ABBA, al cărei hit din 1975 a dat titlul show-ului de acum. Alte două reprezentaţii ale acestui spectacol au loc mâine, tot de la ora 20:00 şi Duminică 27 mai, de la ora 19:00.
FESTIVAL
La cinci ani de la deschiderea Librăriei franceze Kyralina (Str. Biserica Amzei, nr. 10) a sosit momentul sărbătoririi autorului care i–a inspirat numele: Panait Istrati. La peste optzeci de ani de la moartea sa, o comunitate de cititori pasionaţi, din Franţa şi România, s-a mobilizat pentru a-l evoca pe scriitorul de limbă franceză originar din România, printr-un festival de trei zile sub semnul prieteniei, o valoare atât de dragă lui Istrati, ce începe astăzi, de la ora 19:00, cu expoziţia itinerantă „Istrati în BD” la Muzeul Naţional al Literaturii Române, Institutul Francez şi amintita librărie. Programul complet al festivalului îl găsiţi aici.
ALTE EVENIMENTE
* „Observator cultural” continuă seria de întâlniri între liceeni şi scriitori români, iniţiate acum un an, avându-l ca invitat pentru ediţia din luna aceasta a „Observator Lyceum”, ce are loc deseară, de la ora 18:30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu nr. 8), pe Răzvan Petrescu, autorul volumului de proză scurtă „Mandarina”.
* Frontline Club Bucharest organizează, de la ora 19:00, la Centrul Ceh, o dezbatere la care Norman Finkelstein – profesor de ştiinţe politice, activist şi autor al unor lucrări despre conflictul israeliano-palestinian, Holocaust, politicile Israelului în teritoriile ocupate – va vorbi despre noua sa carte „Gaza: An Inquest into its Martyridom”, dar şi despre vechea sa carte, „The Holocaust Industry” şi, de asemenea, despre presiunile asupra statelor din Europa Centrală şi de Est de a-şi muta ambasadele din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.