Gala Premiilor UCIN va fi astazi la Teatrul National Bucuresti
Articol de Marga Tudor, 28 mai 2018, 11:19
Evenimentul va reuni peste 500 de invitati – personalitãti, vedete si oameni de culturã, de cinema si de televiziune.
Regizorii Adrian Sitaru, Cãlin Peter Netzer si Daniel Sandu se aflã pe lista de nominalizãri la cea de-a 46-a editie a Galei Premiilor UCIN.
Pentru Marele Premiu si Trofeul Uniunii Cineastilor au primit nominalizãri peliculele ‘Fixeur’, regia Adrian Sitaru, ‘Ana, mon amour’, regia Cãlin Peter Netzer, ºi ‘Un pas în urma serafimilor’, regia Daniel Sandu.
La categoria Premiul Special al Juriului, în competitie au intrat ‘Ana, mon amour’, regia Cãlin Peter Netzer, ‘Perfect sãnãtos’, regia Anca Damian, și ‘Breaking News’, regia Iulia Ruginã.
Nominalizații la categoria ‘Premiul pentru regie’ sunt Daniel Sandu pentru filmul ‘Un pas în urma serafimilor’, Cãlin Peter Netzer pentru filmul ‘Ana, mon amour’ si Adrian Sitaru pentru ‘filmul Fixeur’.
Câștigãtorul la categoria pentru interpretare femininã va fi ales dintre Ela Ionescu, pentru rolul Ana din filmul ‘Dimineata care nu se va sfârsi’, Diana Cavallioti, pentru rolul Ana din filmul ‘Ana, mon amour’, Ana Radu, pentru rolul Meda din filmul ‘Meda sau partea nu prea fericitã a lucrurilor’, si Voica Oltean, pentru rolul Simona din filmul ‘Breaking News’, iar pentru interpretare masculinã în cursã au intrat Mircea Postelnicu, pentru rolul Toma din filmul ‘Ana, mon amour’, Anghel Damian, pentru rolul Andrei din filmul ‘Perfect sãnãtos’, si Aaron Tudor Istodor pentru, rolul Radu din filmul ‘Fixeur’.
Pentru premiul pentru interpretare femininã în rol secundar au intrat în competiție Diana Spãtãrescu, pentru rolul Anca din filmul ‘Fixeur’, Ana Ciontea, pentru rolul Maria din filmul ‘Marița’, și Amalia Ciolan, pentru rolul Maria din filmul ‘Offstage’, în timp ce la categoria pentru interpretare masculinã în rol secundar câștigãtorul va fi ales dintre Ali Amir, pentru rolul Aid din filmul ‘Un pas în urma serafimilor’, Emanuel Pârvu, cu rolul Sandu din filmul ‘Aniversarea’, și Adrian Vãncicã, pentru rolul din filmul ‘Ultima zi’.
Distincția pentru cel mai bun scenariu va fi disputatã de Daniel Sandu, pentru filmul ‘Un pas în urma serafimilor’, Dan Chișu, pentru filmul ‘Aniversarea’ și Anca Miruna Lãzãrescu, pentru filmul ‘La drum cu tata’.
Nominalizãri la premiul pentru imagine au primit Andrei Buticã, pentru filmul ‘Ana, mon amour’, Oleg Mutu, pentru filmele ‘Perfect sãnãtos’, ‘Vara s-a sfârșit’, și Pãtru Pãunescu, pentru filmele ‘Limba paternã’, ‘Portrete în pãdure’; la categoria pentru cele mai bune costume – Cireșica Cuciuc, pentru filmul ‘Un pas în urma serafimilor’, Doina Levintza și Adina Bucur, pentru filmul ‘6,9 pe scara Richter’, și Velica Panduru, pentru filmul ‘Aniversarea’; la categoria premiul pentru machiaj au intrat în concurs Dana Roșeanu, pentru filmele ‘Aniversarea’, ‘Breaking News’, Bianca Boeroiu, pentru filmul ‘Un pas în urma serafimilor’, și Christina Paul și Heike Erstfeld, pentru filmul ‘Ana, mon amour’.
La categoria Premiu pentru decor au fost nominalizați Andreea Popa, pentru filmul ‘6,9 pe scara Richter’, Cãlin Papurã, pentru filmul ‘Octav’, și Alexandra Alma Ungureanu, pentru filmul ‘Perfect sãnãtos’, în timp ce Premiul pentru montaj va fi disputat de Cãtãlin Cristuțiu, pentru filmele ‘Breaking News’ și ‘6,9 pe scara Richter’, Dana Bunescu, pentru filmul ‘Ana, mon amour’, și Ștefan Pârlog ,pentru filmul ‘Meda sau partea nu prea fericitã a lucrurilor’.
Pentru Premiul muzicã originalã ‘Adrian Enescu’ au primit nominalizãri Marius Leftãrache, pentru filmul ‘Un pas în urma serafimilor’, Mihai Pocorschi, pentru filmul ‘Meda sau partea nu prea fericitã a lucrurilor’, și Vladimir Cosma, pentru filmul ‘Octav’, iar la categoria Premiu pentru coloanã sonorã intrã în concurs Mihai Orãșanu, pentru filmele ‘Portrete în pãdure’ și ‘Lovesc, deci exist’, Frederic Thery, pentru filmul ‘Perfect sãnãtos’, și Florin Tãbãcaru, pentru filmul ‘Breaking News’.
Nominalizãri la categoria scurt metraj de ficțiune au primit Andrei Huțuleac, pentru filmul ‘Offstage’, Adrian Silișteanu, pentru filmul ‘Scris/Nescris’, și Conrad Mericoffer, pentru filmul ‘Când afarã ninge’, în timp ce pentru film documentar de lung și scurt metraj se vor întrece Andrei Teodorescu, pentru filmul ‘Muzicã de petrecere’, Francisc Mraz, pentru filmul ‘Combinat de ateliere’, și Andrei Dãscãlescu, pentru filmul ‘Planeta Petrila’.
Premiul pentru film de animație au intrat în cursã Sergiu Negulici, pentru filmul ‘Splendida moarte accident’, Ioachim Stroe, pentru filmul ‘Cord’, și Serghei Chiviriga, pentru filmul ‘Cel mai bun client’.
Premiul pentru film de televiziune va fi disputat de Liviu Tofan, pentru filmul ‘Brașov 1987.
Doi ani prea devreme’, Ruxandra Țuchel, pentru filmul ‘Memoria fluturilor’, și Andreea Știliuc, pentru filmul ‘Provența, paradisul posibil’.
Câștigãtorul la categoria Premiul de debut Opera Prima ‘Alexandru Tatos’ va fi ales dintre Emanuel Pârvu, pentru filmul ‘Meda sau partea nu prea fericitã a lucrurilor’, Cristi Iftime, pentru filmul ‘Marița’, și Daniel Sandu, pentru filmul ‘Un pas în urma serafimilor’.
Gala Premiilor Uniunii Cineaștilor din România își propune sã celebreze și sã sprijine valorile cinematografiei prin premierea tuturor celor care în anul precedent au excelat în acest domeniu, au reprezentat România în lume și au adus o contribuție importantã în industria cinematograficã.
În 2018, Uniunea Cineaștilor din România sãrbãtorește 55 de ani de la înființare.
Asociația Cineaștilor din România a luat naștere în anul 1963, la inițiativa unor cineaști precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Cãlinescu și Mircea Drãgan.
În 1990, asociația a devenit Uniunea Cineaștilor din România, iar din 1972, Uniunea a început sã decerneze anual premii, prin intermediul galelor UCIN, care recompenseazã performanțele cinematografice ale anului anterior.
Gala Premiilor UCIN 2018 este organizată de Uniunea Cineaștilor din România în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei, proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identitãții Naționale.