Parcul Tineretului naște controverse
Articol de Mircea Apostolescu, 31 mai 2018, 20:38
Deputatul de București Nicușor Dan acuză dezvoltatorii imobiliari că ar fi defrișat un hectar de teren din Parcul Tineretului, în zona străzii Pridvorului. Ar fi vorba de circa 60-70 de copaci medii și mari. Terenul ar figura în Planul Urbanistic General (PUG) ca spațiu verde și era amenajat ca spațiu verde, fiind protejat de Legea mediului. În plus, anul trecut, Direcția de Mediu a Primăriei Capitalei ar fi refuzat să acorde avizul de defrișare pentru același teren, spunând că ”este spațiu verde amenajat și pe cale de consecință, nu se poate construi pe el, potrivit reglementărilor din Legea Mediului”, spune Nicușor Dan.
Deputatul de București susține că ”pe rolul instanțelor s-ar afla două procese civile deschise de către Asociațiile Ecocivica și Salvați Bucureștiul prin care se contestă PUZ-ul și Autorizația de construire pentru terenul respectiv. Unul dintre procese ar avea termenul chiar la începutul săptămânii viitoare, luni. Mult timp Primăria Capitalei a refuzat să emită un aviz de defrișare tocmai pentru că emisese o hârtie prin care spunea că este spațiu verde amenajat, din păcate, în urma presiunilor imobiliare, Municipalitatea ar fi coalizat cu mafia imobiliară, eliberând avizul de defrișare ilegal”.
Cele două asociații vor continua procesele civile pentru anularea PUZ-ului și a autorizației de construire și vor depune plângere penale la DNA, atât pentru defrișarea în sine, cât și pentru emiterea Avizului ilegal de defrișare.
”Ne vom lupta cu toate forțele pentru ca pe terenul acesta să fie parc și nu trei blocuri de 14 etaje”, a declarat deputatul de București Nicușor Dan, într-o conferință de presă la fața locului.
În replică, Primăria Municipiului București susține că a emis un aviz de defrișare în deplină legalitate. Potrivit Municipalității, terenul în cauză nu face parte din Parcul Tineretului, este proprietate privată și nu este încadrat ca spațiu verde. În spațiul public au circulat informații eronate sau insuficient documentate și au fost atribuite Primăriei Capitalei, etichete pe care instituția le respinge ferm.
Iată precizările făcute de Primăria Capitalei cu privire la situația terenului din str. Pridvorului nr. 34-34A, sector 4:
<< Primăria Capitalei a emis avizul de defrișare pentru un teren încadrat în subzona M2 – „subzona mixtă cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu şi înălţimi maxime de P+14 niveluri cu accente înalte peste 45 metri” şi parţial L1a – “zona destinată locuinţelor individuale şi colective mici”.
Terenul se află în proprietatea privată a unei persoane juridice și nu face parte din Parcul Tineretului, așa cum se afirmă în luările de poziție la care facem referire și pe care le respingem. Încadrarea, din punct de vedere urbanistic, este reglementată prin P.U.Z. aprobat în anul 2012 (HCGMB nr. 7/2012).
Menţionăm că această încadrare urbanistică nu este similară cu cea a terenului din str. Pridvorului nr.28 încadrat în categoria V1a – parcuri.
PMB a emis avizul de defrișare, la solicitarea proprietarului, cu respectarea legii. În aceste condiții, un eventual refuz de emitere a avizului putea constitui un abuz din partea autorității publice, având în vedere că:
· Cererea și dosarul aferent au fost depuse cu stricta respectare a prevederilor legale;
· În compensarea celor 64 de exemplare de arbori defrișați s-au plantat/se vor planta un număr de 640 de arbori fapt ce conduce la creşterea semnificativă a numărului de arbori tineri din zonă, înlocuind arborii bătrâni, supuşi degradării biologice. Direcţia de Mediu a solicitat proprietarului terenului dovada achiziționării celor 640 de arbori, precum şi a serviciilor de întreţinere a materialului dendrologic de către ADP sector 4 pe o perioadă de 6 luni. Cerința a fost îndeplinită – prin prezentarea facturii şi a protocolului de plantare;
· Avizul a fost postat pe site-ul PMB, spre consultare publică, în perioada 15-17.05.2018, perioadă în care nu s-a înregistrat nicio obiecţie legată de respectivul aviz.
· Avizul a fost emis cu respectarea prevederilor Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor şi ale HCGMB nr. 304/2009 privind aprobarea Normelor de protecţie a spaţiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucureşti.
PMB nu și-a schimbat punctul de vedere din 2017 până în prezent, așa cum s-a afirmat în spațiul public. Documentul invocat menționează clar că PMB a solicitat proprietarului: “să se adreseze Agenției pentru Protecția Mediului în vederea reanalizării documentației.”
Conform Agenției, care a emis Decizia etapei de încadrare, „terenul nu intră sub incidenţa H.G. 114/2001 privind spaţiile verzi, deoarece acesta se află în zona M2 şi nu este intabulat ca spaţiu verde, precum şi (…) nu este amenajat ca spaţiu verde”.>>