Tomnița Florescu: În zece ani Parcul Carol va deveni un pol cultural al Bucureștiului!
Articol de Mircea Apostolescu, 6 iunie 2018, 12:10
Viceprimarul general al Capitalei, doamna Tomniţa Florescu a anunțat că Municipalitatea are un proiect de revitalizare a Parcului Carol și a zonei adiacente acestuia.
“Arealul Parcului Carol are o încărcătură istorică enormă (…), fântâna de la intrarea principală a parcului, Fântâna „Zodiac” îi spune (…), trebuie restaurată și readusă la ceea ce a fost. Apoi există Muzeul ”Dimitrie Leonida”, înfiinţat prin 1909, muzeul tehnic, care are niște exponate fabuloase, e puțin cam înghesuit, noi sperăm să-l avem la Primărie și atunci să putem să dezvoltăm. Cum? Făcând o legătură cu vechile Uzine Electrice, care sunt iarăşi monument și care sunt fabuloase și să-l extindem în așa fel încât să creăm un adevărat muzeu al ştiinţei și tehnicii, vorbesc de muzeu de secol XXI”, spune Tomnița Florescu, arhitect și profesor de design interior la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.
Viceprimarul general al Capitalei spune că și „Turnul lui Vlad Ţepeş”, care e restaurat și aparţine Oficiului Naţional al Cultului Eroilor trebuie pus în valoare. Florescu a precizat că turnul ţine de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) și că și reprezentanţii acestei instituţii îl doresc intrat în circuitul muzeal al Bucureștiului.
Mausoleul și hemiciclul din spatele acestuia fac parte, de asemenea, din proiect.
“Trebuie să spun că mausoleul și cu hemiciclul din spate, care au aparţinut tot MApN (…), au venit la Primărie, dar se fac actele și există teme și concept pentru un muzeu al Armatei Române chiar aici”, a declarat doamna Tomnita Florescu.
În efortul de revitalizare a zonei trebuie inclus și observatorul astronomic din Parcul Carol.
“E apoi tot spaţiul și arealul ce aparţine Academiei Române și e vorba de Institutul Astronomic al Academiei Române, care are niște case extraordinare (…), avem discuţii cu Academia Română să intre într-un circuit turistic (…). Arenele Romane trebuie să devină un important punct de atracție al Capitalei. Ele sunt la Ministerul Turismului și Sportului și sunt concesionate până în 2026, dar sunt foarte îngrijite pe interior, însă au nevoie de restaurare pe exterior și asta nu se poate face decât cu un proiect (…)”, potrivit viceprimarului Capitalei.
Nu în ultimul rând, ”Autogara Filaret ar urma să devină și ea muzeu. Acest lucru s-ar putea realiza prin cumpărarea sau închirierea ei pe termen lung de către Municipalitate sau printr-un parteneriat public-privat”, a explicat Tomnita Florescu.
”Sunt fostele uzine Wolf, cu care dorim să facem un parteneriat public privat”, a afirmat doamna Florescu. Ea a mai spus și că ”trei opere de artă, cei doi „Titani” și „Nimfa adormită”, care acum se găsesc în Herăstrău, ar urma să fie readuse în Parcul Carol”.