Equilibrium
Articol de razvanursuleanu, 14 iunie 2018, 17:45
Probabil că nu sunt singurul care a văzut și a fost impresionat de filmul Equilibrium. Și, care orice gamer, am vrut să văd dacă s-a gândit cineva să realizeze un joc pe calculator având la bază acest film. Ei bine, da, s-a gândit, dar trebuie să recunosc că am fost foarte dezamăgit. Jocul respectă acțiunea filmului, dar este o copie mult prea fidelă a acestuia și nu îți dă sentimentul că poți lua și propriile decizii, așa cum ar trebui să se întâmple într-un joc pe calculator realizat într-un mod inteligent. Din fericire, am descoperit un al doilea joc având acest nume, doar că nu este vorba de jocul Equilibrium pe bază de film artistic, ci despre jocul Equilibrium pe bază de… magneți.
Avem la dispoziție o tablă caroiată pe care se găsesc, în poziții fixe, un generator de undă magnetică și un receptor. La fiecare nivel, misiunea noastră este aceea de a călăuzi unda magnetică spre receptor. Unda se propagă doar în linie dreaptă, astfel că magneții dispuși pe tabla caroiată vor fi cei care vor modifica traiectoria undei, atunci când aceasta este tangențială cu acești magneți. Dacă există cineva pentru care explicația a fost prea întortocheată atunci, mai pe scurt, vom așeza magneții pe care îi avem în inventar în așa fel încât aceștia vor modifica drumul undei în direcția pe care o dorim.
Atenție însă, pentru că nu toți magneții au aceleași proprietăți. Unii dintre ei vor modifica traiectoria undei magnetice într-un unghi de 90 de grade, alții într-un unghi de 180 de grade. Avem posibilitatea folosirii comenzii UNDO, în momentul în care ne dăm seama că am amplasat un magnet într-o poziție greșită. În momentul în care avem sentimentul că sistemul va funcționa, apăsăm comanda START, moment în care unda pleacă din generator. Dacă am calculat greșit și unda nu ajunge unde ne dorim, adică în receptor, ne luăm magneții înapoi de pe tablă și încercăm o nouă configurație, până când obținem rezultatul dorit.
La început va fi simplu simplu. Apoi, un pic mai greu. Și tot așa, până când vom ajunge să scoatem la propriu fizicianul din noi, altfel vă garantez că nu vom depăși niciodată nici măcar primele 20 de niveluri…