Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 15 iunie
Articol de , 15 iunie 2018, 16:36 / actualizat: 15 iunie 2018, 18:01
CINEMA
* Programul de astăzi al Bucharest International Film Festival (BIFF 2018).
˟ La Cinemateca Union rulează:
– de la ora 17:00, scurtmetraje din secţiunea competiţională;
– de la ora 19:00, drama „55 Steps”, regizată de Bille August, în care Hilary Swank interpretează pe Colette Hughes, o avocată pentru drepturile pacienţilor care, atunci când merge să-şi întâlnească noua sa clientă, Eleanor Riese, o pacientă în unitatea de psihiatrie a spitalului din San Francisco jucată de Helena Bonham Carter, nici nu bănuieşte că, nu numai că se angajează într-o dificilă bătălie juridică pentru a îmbunătăţi tratamentul pacienţilor mentali în spitale, ci şi că întâlneşte o femeie are îşi face o misiune din transformarea vieţii avocatei obsedată de muncă.
˟ La Cinema Elvira Popescu, sunt proiectate 3 filme din cadrul competiţiei de lung-metraje:
– de la ora 17:00, drama „M”, de şi cu Sara Forestier, despre dragostea dintre două persoane opuse, una purtând o povară secretă;
– de la ora 19:15, comedia dramatică „Pig” de Mani Haghighi, în care directori iranieni sunt ucişi de un criminal în serie necunoscut, unul dintre cei aflaţi pe lista neagră a acestuia fiind curios de ce ucigaşul nu l-a omorât încă;
– de la ora 21:30, drama „Volubilis”, de şi cu Faouzi Bensaïdi.
˟ La ArCuB – Hanul Gabroveni, în cadrul secţiunii Focus on Israel sunt proiectate 2 drame regizat de invitatul ediţiei, Eran Riklis:
– de la ora 18:30, „Dancing Arabs”, despre un băiat palestinian israelian trimis la o şcoală-internat prestigioasă din Ierusalim, unde se luptă cu probleme de limbă, cultură şi identitate, proiecţia fiind urmată de o discuţie cu cineastul;
– de la ora 21:00, „Misiunea Directorului de Resurse Umane”, filmată, în mare parte, în România, descriind călătoria epică a unui om ce lasă în urmă un Ierusalim dominat de teroare şi violenţă şi ajunge într-un colţ îndepărtat din Europa de Est.
MUZICĂ
* Concertul din această săptămână al Orchestrei Naţionale Radio, ce începe de la ora 19:00 la Sala Radio, este dirijat de Cristian Măcelaru şi are în program: Simfonia nr. 1 de George Enescu şi Simfonia nr. 2 de Serghei Rahmaninov. La finalul concertului, în foaierul central al Salii Radio are loc o sesiune de autografe acordată de dirijorul Cristian Macelaru pe CD-ul apărut la Casa Radio sub titlul „Orchestra Naţională Radio, Dirijor: Cristian Macelaru. Mihail Glinka – Ruslan şi Ludmila, Nikolai Rimski-Korsakov – Seherazada”.
* Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu” susţin al doilea concert al săptămânii, de la ora 19:00 la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Jin Wang. În program: Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski – solist Florian Mitrea şi Missa pentru Sfânta Cecilia de Charles Gounod – solişti: Cristina Radu, Călin Brătescu, Valentin Vasiliu.
* A început cea de-a V-a ediţie a programului Creart Simfonii pe asfalt, ce se desfăşoară la intersecţia străzilor Smârdan şi Lipscani, unde, astăzi are loc o Seară de jazz cu Claudiu Antonesei – pian, Lucas Contreras – chitară, Alexandru Marin – chitară bas şi Gabriel Matei – tobe în două reprize ce încep de la ora 20:00 şi, respectiv, ora 21:00. Mâine seară, de la ora 20:00 susţin un mini-recital flautista Diana Nedelea şi pianista Loreta Porumbescu, care va continua să cânte și după ora 21:00. Duminică 17 iunie, de la ora 20:00 are loc un mic recital de pian şi vioară dat de Cătălin Popovici şi Abel Chircă, iar de la ora 21:00 cântă un trio format din: Andreea Spânu – pian, Andrei Văleanu – clarinet şi Renata Băluţă – vioară.
* Cea de-a treia ediţie a HeyDay Music Festival se desfăşoară în acest week-end în Parcul Izvor. Astăzi, începând cu ora 17:00, susţin concerte trupele: Spice Girls Tribute (UK), The Lizberries (IT) – The Cranberries Tribute, American MultiDivas Tribute (UK), Jeff Dingle (UK) – Bruno Mars Tribute, The CashBags (GER) – Johnny Cash Tribute, Speak Floyd (RO) – Pink Floyd Tribute.
Detalii despre acest festival, inclusiv programul complet, găsiţi aici.
* Concertul Roots Revival cu Mohamad Zatari, Mehdi Aminian şi Behnam Masouni care vor cânta compoziţii de pe albumul „Quiter than Silence”, are loc la Muzeul Naţional de Artă Contemporană – Cafeneaua de la etajul 4 în cadrul primei ediţii a OmFest, ce începe astăzi şi este dedicată refugiaţilor şi migranţilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaţilor, ce se sărbătoreşte în ultima zi de festival, 20 iunie. De la ora 19:00 este vernisată expoziţia „Noi”, un proiect foto-video realizat de fotograful Alex Beldea cu 9 persoane cu statut de refugiat şi migrant care locuiesc în Bucureşti ale căror poveşti sunt prezentate, poveşti care ar fi putut fi ale noastre. Un alt concert va avea loc Duminică 17 iunie, tot de la ora 19:00, la care participă: Aida şi Noi, TREES orchestra, Umberto Echo – Marin Grigore şi Andrei Muscalu, Zaher Al Ani, Dragoş Mircea şi Andi Buftea, The seeds of freedom, Sam Jammal, Corul de Camera „Consonance”, membru al Programului Naţional Cantus Mundi.
* CrossFinger & The Aftertaste cântă deseară în Clubul Ţăranului, de la ora 20:30.
* Trupa Deathdrive susţine un concert de lansare a EP-ului „The Four Horsemen” în Clubul Fabrica, în deschiderea căruia, de la ora 20:30 cântă First Division.
* În Quantic Club, în acest week-end se desfăşoară BMC Fest, primul festival de Battle Rap din România, la care participă: Guess Who, Chimie, Macanache, Exile & Mimi, Alan & Kepa, Stres, Cumicu, Vlad Flueraru, Phunk B, Bocaseca, Infinitu’, Kev & Dice, Frank, Generația ’99.
EXPOZIŢII
* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, de la ora 18:30 are loc vernisajul expoziţiei „Vindecări Miraculoase – Nicolae Grigorescu (1838-1907)”, ce poate fi vizionată până pe 2 septembrie.
* Galeria Galateca deschide un dialog cultural româno-german prin expoziția „Art 100”, vernisată la ora 19:00, ce dezvoltă un concept curatorial contemporan, readucând în discuţie rolul Artistului şi al Culturii în societate. În an centenar, „Art 100” urmăreşte activarea relaţiilor culturale dintre cele două ţări, pornind de la tradiţionala legătură româno-germană. Expoziția rămâne deschisă până pe 23 iunie.