Utilitariștii stat în stat…?!
Articol de Mircea Apostolescu, 11 iulie 2018, 09:16 / actualizat: 11 iulie 2018, 12:50
Consilierul local USR de la Sectorul 4, Antonio Andrusceac ridică problema risipirii fără rost a banului public pentru lucrări de reabilitare a străzilor.
”Primăria Sectorului 4 face, de câțiva ani, investiții în reabilitarea trotuarelor și a carosabilului. La nici un an, maxim doi, administratorii rețelelor edilitare, Apa Nova, Gaz de France, vin și sparg străzile, atât transversal, cât și longitudinal”, spune Andrusceac.
Consilierul USR de la Sectorul 4 dă drept exemple strada Gramont, care arată că după bombardament, în opinia sa, și strada Justiției, unde tocmai au fost sparte trotuare reabilitate anul trecut.
”Nu este vorba despre intervenții de urgență, ci despre o autorizație dată în anul 2016, când Primăria Sectorului 4 anunța că va reabilita străzile respective, a cărei prelungire a fost cerută anul acesta, după ce investiția autorității locale fusese finalizată”, susține USR-situl.
Andrusceac mai spune că, ”din cauza acestor intervenții, se risipesc bani publici, se pierde garanția lucrărilor de asfaltare și străzile sunt mereu pline de gropi și desfundate”. Tot el mai spune că ”există prevederi legale care stabilesc obligația celor care execută lucrări pe domeniul public de a reface toată strada, dacă au afectat 30% din suprafața întregii lucrări”.
Viceprimarul general al Capitalei, Aurelian Bădulescu, ii dă perfectă dreptate consilierului local de la Sectorul 4. El spune că, ”încă din anul 2008, insistă pentru stabilirea unor reguli care să nu mai permită lucrări, pe partea carosabilă sau pe trotuare, odată ce acestea au fost reabilitate de către autoritatea locală. Din păcate, operatorii care oferă astfel de servicii au foarte multă putere. Utilitariștii fac Beirut în anumite zone din București, pe unde taie, pun niște maglavais care arată cum arată. Au atâta tupeu, încât, dacă taie 40 de centimetri, repară doar acea suprafață, deși au distrus toată trama stradală. În plus, niciodată nu poți identifica echipele de lucrători”.
Viceprimarul general mai spune că a solicitat ca autorizarea acestui tip de lucrări să se facă de către Primăria Capitalei. Dar, pentru celeritate, autorizarea a fost dată în atribuțiunile primăriilor de sectoare.
Aurelian Bădulescu propune o întâlnire a tuturor factorilor de la nivelul Municipalității care au atribuțiuni privind coordonarea lucrărilor, la care să participe și primarii de sectoare, pentru a stabili noi reguli privind intervențiile pe domeniul public.
La solicitarea BucurestiFM, Apa Nova a făcut următoarele precizări:
”Ca urmare a solicitării dvs. a unor informații referitoare la lucrările de pe străzile Gramont și Justiției, compania Apa Nova București precizează următoarele:
Compania Apa Nova București a desfășurat pe strada Gramont, la intersecția cu strada 11 iunie, o lucrare de refacere a două gropi semnalate pe rețeaua de apă, în jurul unei vane.
Echipele operaționale ale companiei Apa Nova București au intervenit dedicat până la finalizarea lucrărilor, respectiv în data de 28.06.2018.
În perioada 13.05-14.05.2018 DIMAR a refacut pavajul pe strada Gramont la numerele 2, 21 și respective 17.
În urma verificării în teren a situației, nu s-au constatat deficiențe pe lucrările de refacere ale companiei Apa Nova.
De asemenea, pe strada Justiției a fost identificată o surpare de carosabil, care însă nu aparține de Apa Nova București.”.