Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 17 iulie
Articol de , 17 iulie 2018, 13:25
CINEMA
* În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii române Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează, de la ora 18:00, vizionarea filmului, „O capitală distrusă în timp de pace”, episodul I, prezentat de autorii săi: Acad. Răzvan Theodorescu, care a scris scenariu și comentariu și regizorul Cristian Amza.
* Și astăzi la Cinema Elvira Popescu puteţi viziona filme care au fost recompensate de către Academia de film din ţara lor cu premiul pentru „Cel mai bun scurtmetraj al anului”, proiectate astfel:
– de la ora 18:45: „Apocalypse Now Now” de Michael Matthews – Premiul SAFTA din Africa de Sud, „Menina” de Simao Cayatte – Premiul Sophia din Portugalia, „A casa mia” de Mario Piredda – Premiul David Di Donatello din Italia, „O Melhor Som do Mundo” de Pedro Paulo de Andrade – Grande Prêmio do Cinema Brasileiro, „Snelwegkerk” de Elsbeth Fraanje – Premiul Gouden Kalf din Olanda;
– de la ora 21:00: „Copa-Loca” de Christos Massalas – Premiul Academei de Film Hellenic, „Facing Mecca” de Jan-Eric Mack – Premiul de Film elvețian, „Avec Thelma” de Raphaël Balboni și Ann Sirot – Premiul Magritte din Belgia, „Une place dans l’avion” de Khadidiatou Sow – Premiul AMAA din Senegal, „Atelier” de Elsa Maria Jakobsdottir – Premiul Edda din Islanda, „Motinos Diena” de Kamilé Milasiuté – Premiul Sidabrinė Gervė din Lituania.
* La Cinemateca Eforie, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, de la ora 19:00 rulează drama „Anatomy of a Murder / Anatomia unei crime”, regizată în 1959 de Otto Preminger, cu: James Stewart, Lee Remick, Ben Gazzara, Arthur O’Connell, George C. Scott.
* În lunile iulie și august, One World Romania a pregătit o nouă serie de „RETROcedări OWR”, în cadrul căreia sunt reluate, la ArCuB – Hanul Gabroveni (Sala Bolților), o parte dintre filmele incluse în selecția celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului. Astă-seară, de la ora 20:00 rulează „Atelier de conversație” de Bernhard Braunstein, care a vrut să afle ce se întâmplă atunci când oameni de naționalități diferite, cu limbi materne diferite, din clase sociale diferite, care, în condițiile normale oferite de viața cotidiană nu s-ar fi întâlnit niciodată, se descoperă față în față, așezați pe scaune și obligați să converseze vreme de o oră?
* În Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21.00 este programată proiecţia dramediei „Gifted / Înzestrată”, în regia lui Mark Webb, ce îl are pe Chris Evans în rolul unui burlac, care se vede nevoit să-şi crească nepoata, pe Mary. Fetiţa se dovedeşte însă a fi un mic geniu şi intră în atenţia buncii, care începe un proces de custodie cu tatăl adoptiv.
MUZICĂ
* The Irish Balladeers (Peter Moynahan – voce, ghitară; Valentina Coțofană – vioară și Ștefan Orheanu – fluiere, bodhran) susțin un show, de la ora 19:30, la Green Hours.
* Ca în fiecare Marți din vară, celebrul Trio al Jazz-ului format din Puiu Pascu, Virgil Popescu și Titi Herescu cântă la terasa Berăriei H, de la ora 21:30.
EXPOZIȚIE
* Expoziția „There Is A Lion Across The River”, a artistei Orit Ishay, curator Cristina Stoenescu, este vernisată, de la ora 19:00, la Galeria „Anca Poterașu” (Str. Plantelor, nr. 58), unde poate fi vizionată până pe 25 august.
* Astăzi și mâine, Muzeul Național Cotroceni, în calitatea sa de muzeu memorial, o omagiază pe Regina Maria, la 80 de ani de la trecerea sa în eternitate, printr-o serie de evenimente reunite sub titlul „Maria, Regina României Întregite”, ce urmărește să releve personalitatea complexă și fascinantă a suveranei. Astă-seară, de la ora 18:00, în Salonul Cerchez, istoricul Diana Mandache susține conferința „Diplomație Regală”, ce ilustrează rolul Reginei Maria ca ambasador informal al României.
ALTE EVENIMENTE
Sub umbrela Secret City, Expirat Club – Halele Carol îşi propune să aducă împreună membrii celor mai creative şi active comunităţi din Bucureşti pentru a facilita comunicarea dintre aceştia şi public. Seria de evenimente începe astăzi, de la ora 18:00, cu „tribul” fotografilor şi cuprinde:
– un workshop de fotografie pe sticlă;
– expoziţiile: „Post-industrial stories” de Ioana Cîrlig & Marin Raica, „Columbia –
Teritorii Disputate” de Mihai Stoica, „Electric Photo Sessions” de Allkimik şi
„Retrospectiva Bucharest Photofest”;
– de la ora 19:00, coloana sonoră va fi întreţinută de Luca;
– de la ora 20:00, Ştefan Dinu (Allkimik) susţine o prelegere despre istoria fotografiei;
– de la ora 21:00, începe o discuţie cu Mihai Stoica, autorul „Columbia – Teritorii Disputate”;
– de la ora 21:30, este proiectat documentarul „Frontera Invisible / Land in conflict” de Nico Muzi şi Nicolás Richat, ce prezintă adevărata poveste a comunităţilor prinse în mijlocul celui mai vechi război al lumii, în care goana marilor afaceri după ulei de palmier pentru a produce combustibil ecologic, a deplasat ţărani fermieri şi popoare indigene în Columbia, a distrus habitate naturale, concentrând pământul în mâinile „bogaţilor”.