Modificarea legii serviciului de apă și canalizare
Articol de Mircea Apostolescu, 30 iulie 2018, 08:25
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, potrivit căreia costurile generate de colectarea, transportul, epurarea şi evacuarea apelor pluviale vor fi suportate de utilizatorii serviciului, adică de populaţie.
Legea adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, mai stabileşte că, prin excepţie, primăriile pot adopta hotărâri pentru scutirea populaţiei de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apei pluviale, cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităţilor şi a sumelor alocate cu această destinaţie.
În exercitarea atribuţiilor ce le revin, autorităţile administraţiei publice locale adoptă hotărâri sau emit dispoziţii, după caz, privitoare la acordarea de ajutoare lunare de la bugetul local pentru familiile şi persoanele singure care au media veniturilor băneşti net lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie, în vederea plăţii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.
De asemenea, autorităţile locale pot decide şi asigurarea, din bugetul local sau din alte surse de finanţare legal constituite, a fondurilor necesare pentru plata valorii totale sau a unei părţi din cheltuielile realizate pentru branşarea/racordarea la sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare, pentru familiile şi persoanele singure care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie.
În București, Apa Nova colectează deja, în numele și pentru Consiliul General al Municipiului București, o Taxă Municipală pe Apa Uzată. Însă, aceasta este destinată rambursării finanțării pentru faza I a Stației de Epurare a Apelor Uzate de la Glina.
Tot în București, concesionarul serviciului de alimentare cu apă și canalizare percepe deja un tarif pentru canalizarea apelor meteorice, adică o taxă pe apă de ploaie. Facturarea serviciului de canalizare a apei pluviale prestat de către Apa Nova Bucureşti se realizează în conformitate cu Ordinul 88/2007 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală art. 215 alin.(1) care prevede: „cantitatea de apă pluvială preluată de reţeaua publică de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii specifice de apă pluvială, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator.”