Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 30 august
Articol de , 30 august 2018, 16:07
CINEMA
* În grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 19:00 începe o nouă ediţie a proiectului Filmul şi Literatura, eveniment organizat în parteneriat cu ADOC (Asociaţia pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale), ce cuprinde o dezbaterea moderată de Ileana Bîrsan la care participă actorul Ştefan Velniciuc, urmată de proiecţia filmului istoric „Neamul Şoimăreştilor”, după romanul istoric omonim scris de Mihail Sadoveanu, regizat de Mircea Drăgan în 1965, rolurile principale fiind interpretate de: George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu, Colea Răutu, Dina Cocea, Vasile Boghiţă, Amza Pellea şi Ion Besoiu.
* Rooftop Cinema: Love for Shorts se intitulează programul propus de Deschis Gastrobar (Splaiul Unirii, nr. 160), începând cu ora 20:00, care cuprinde filmele din competiţia ShortsUP Audience Award, care, din motive meteorologice nu au putut fi proiectate la Marele Picnic ShortsUP din Grădina Botanică.
* În cadrul programului Cinema sub stele, în Parcul Drumul Taberei este proiectată, de la ora 20:30, comedia „Daddy’s Home 2 / Tata în război cu… tata 2” cu Mark Wahlberg, Mel Gibson, Will Ferrell, John Cena, John Lithgow, Scarlett Estevez, ce urmăreşte peripeţiile lui Brad şi Dusty, pe măsură ce trebuie să se ocupe de părinţii lor intruzivi în perioada sărbătorilor de iarnă.
* Programul Seara Filmului Românesc vă propune la Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21.00, comedia dramatică „Charleston”, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, avându-i în rolurile principale pe Şerban Pavlu şi Radu Iacoban.
* Tot de la ora 21.00, în cadrul programului Cinema în aer liber, pe Insula Artelor din Parcul Titan rulează a doua parte, „Unirea”, a filmului istoric „Mihai Viteazul”, regizat de Sergiu Nicolaescu, în care Amza Pellea interpretează pe marele voievod care a unificat pentru prima dată teritoriile româneşti într-un singur stat.
MUZICĂ
* Şi astăzi, programul InnerSound New Arts Festival, este găzduit de Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 19:00, Barbara Lüneburg susţine recitalul „Slices of life”, lucrare pentru vioară, soundtrack şi video, bazată pe contribuţiile comunităţii what-ifblog.net;
– de la ora 20:15 are loc finala competiţiei „Silent Film Night” de scurt metraje mute cu muzică de cameră live interpretată de Ansamblul SonoMania dirijat de Simona Strungaru. În program: „Volsung Saga” de Adrian Moisoiu, cu muzică de Simona Strungaru; „Grey Area” de Eduard Fulop, cu muzică de Irina Vesa; „Adânc şi lumină & Flickering” de Andrei Balbarau, cu muzică de Sorin Marinescu; „Perspectiva interumană” de Tiberiu Toth, cu muzică de Cristina Negoiţă, „Midnight” de Vlad C. Dragne şi Ştefan Aramă, cu muzică de Lucian Zbarcea; „Paparuda” de Irina Marinescu şi Ana Maria Irimia, cu muzică de DanDePopescu; „Space Invader” de brazilianul Nelio Costa, cu muzică de Alexandru Ştefan Murariu şi „180” de Cornel Brad, cu muzică de Gabriel Mălăncioiu.
* Ateneul Român găzduieşte, de la ora 19:00, Concertul de Gală ce marchează Finala Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti – ediţia a IX-a. Participă: Orchestra Philarmonia Bucureşti dirijată de cei trei finalişti ai competiţiei: Alexandru Ilie, Anton Shaburov (Rusia) şi Joanna Natalia Ślusarczyk (Polonia). Solistă: pianista Maria Diana Petrache.
* Tot de la ora 19:00, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti începe concertul „Ultima seară de vară”, dat de Arlinda Morava (soprană) & Bucharest Ladies Cvintet.
* La Green Hours jazz-café, de la ora 19:30 susţine un concert Nagy János Trió din Ungaria.
* În Clubul Ţăranului, de la ora 20:30 începe un Show case Age Sten Nilsen, Ambasador H2H şi vocalist în trupa glam punk WIG WAM, ce a reprezentat Norvegia la Eurovision 2005, care cântă acum alături de tânăra cantautoare suedeză Malin Möller, devenită şi ea, de curând, Ambasador H2H.
ALTE FESTIVALURI
* Festivalul „Bucureştii lui Caragiale”, ce se desfăşoară în Parcul Cişmigiu, are astăzi în program:
˟ Caravana meşteşugurilor cu Şcoala de la Piscu (între orele 17:00 – 20:00);
˟ atelierul de creativitate pentru adulţi de colaj – personaje caragialiene, ţinut de Fundaţia Calea Victoriei între orele 18:00 – 20:00;
˟ pe Scena Mică, de la ora 16:30, concertul „Melodiile Americii Latine” cu Marthin Marcos, urmat de spectacolul pentru copii „România dodoloaţă”, prezentat de Teatrul Ion Creangă de la ora 17:15, şi de concertul susţinut de Adrian Nour & Trio Zamfirescu, de la ora 18:00;
˟ pe Scena Mare, de la ora 19:00 începe comedia „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, în interpretarea actorilor Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte.
* Festivalul de teatru independent UNDERCLOUD a ajuns în penultima sa zi, ce are în program la ArCuB – Hanul Gabroveni:
– de la ora 19:00, spectacolul „Titus Andronicus 2.0”, o încercare curajoasă de a explora posibilităţi noi ale textului lui Shakespeare, prin rescrierea lui într-o formă narativă, pusă în scenă la Hong Kong de regizorul Tang Shu-Wing;
– de la ora 20:00, acest regizor dialoghează cu Jaroslaw Fret şi Octavian Saiu pe tema: „Teatru, între ritual şi imagine”;
– de la ora 21:00, începe prima reprezentaţie din cele 5 ale serii cu spectacolul de 15 minute „În doi”, ce are loc … într-o maşină cu doar câte 3 spectatori pe tură, conceput şi regizat de Alexandru Nagy pe un text de Matei Vişniec şi interpretat de Alina Chinie şi Dani Ionescu;
– de la ora 22:00, spectacolul „Colibri” pe un text de Garret Jon Groenveld, de şi cu Daniel Popa, căruia i se alătură Irina Margareta Nistor.
ALTE SPECTACOLE
* De la ora 20:00, la Sala Mare a Teatrului Naţional începe o reprezentaţie cu spectacolul „Fierarii”, de şi cu Horaţiu Mălăele, după Miloš Nikolić, în care mai joacă: Maia Morgenstern, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu / Mircea Rusu.
* Tot de la ora 20:00, în Club The Hub vă puteţi amuza, dacă aveţi peste 16 ani, la comedia „La ginecolog” de Diana Iarga, care şi joacă în spectacol alături de Corina Dragomir / Andreea Samson, Laura Anghel, Raluca Gheorghiu / Mirela Jienescu şi Alexandru Mike Gheorghiu, în regia lui Alexandru Jitea.
ALTE EVENIMENTE
* Muzeul Municipiului Bucureşti organizează, de la ora 18:00, vernisajul expoziţiei „Oraşul subteran. Bucureştiul între sacru şi profan”, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151). Suportul vizual (planuri, desene, reconstituiri) oferă vizitatorului posibilitatea de a înţelege evoluţia ţesutului urban al capitalei, iar artefactele expuse îl vor transpune în viaţa de zi cu zi a bucureşteanului de altădată, de la omul de rând la membrii clerului şi ai elitei.
* Fundaţia Calea Victoriei împreună cu Editura Humanitas organizează evenimentul „să ne amintim şi să povestim despre marele istoric Neagu Djuvara”, la 102 ani de la naşterea sa, de la ora 19:00, la Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional.