Bucureștenii ar putea avea de suferit dacă nu se asigură continuitatea serviciului de termoficare
Articol de Stefania Grigore, 5 septembrie 2018, 15:18
Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că în cazul în care în şedinţa adunării creditorilor din data de 24 septembrie nu se va vota planul de reorganizare al ELCEN de către ANAF, atunci ELCEN va intra în faliment.
Primarul Capitalei cere guvernului cateva lucruri: „Asigurarea cesiunii sau subrogării creanţelor deţinute de ANAF împotriva ELCEN, votarea planului de reorganizare al ELCEN de către ANAF. Dacă la şedinţa adunării creditorilor din data de 24 septembrie – de aceea spuneam că e presant, nu mai trebuie să aşteptăm doi-trei ani – nu se va da vot pe plan, ELCEN intră în faliment, cu consecinţe dezastruoase pentru termoficarea din Capitală”.
Ea a adăugat că primăria mai cere Guvernului plafonarea preţului la gaze naturale şi ajustarea raporturilor preţurilor la gazele naturale.
Gabriela Firea a adăugat că, din prima zi de când a devenit primarul general, a trăit „o adevărată epopee” în ceea ce priveşte fuziunea Elcen-Radet, chiar dacă acest obiectiv figurează în programul de guvernare.
Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET, a arătat că încă din 2013 s-a vorbit despre un plan de fuziune al RADET cu ELCEN, ambele aflate în acest moment în insolvenţă.
Piperea a adăugat că, dacă pe 24 septembrie va fi adoptat planul de reorganizare al ELCEN, va putea fi votat şi planul de reorganizare al RADET, depus încă din luna februarie, iar ulterior va deveni posibilă accesarea a 500 de milioane de euro din fonduri europene. El a făcut referire şi la decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de a participa cu peste 1,2 miliarde lei la majorarea de capital social al Companiei Municipale Energetica Bucureşti SA, sumă destinată preluării creanţelor deţinute de către creditorii ELCEN SA şi a investiţiilor realizate de ELCEN.
„Decizia CGMB de a asigura finanţarea prin majorarea capitalului social al Energetica pe de o parte era absolut necesară, pe de altă parte nici nu este o modalitate de a arunca bani pe fereastră. După ce se va realiza această investiţie, costul energiei termice în Bucureşti va fi atât de eficient încât nu va mai fi nevoie de subvenţia pe care încă noi o plătim în calitate de contribuabil pe fiecare gigacalorie”, a precizat Piperea.