Ascultă Radio București FM Live

Transportul de suprafață – între provocări și transformări

Articol de cristina.toma, 12 septembrie 2018, 22:02 / actualizat: 13 septembrie 2018, 12:29

Subiectul emisiunii ”În Comunitate” de astăzi a fost transportul de suprafață în București. Din sondajul făcut pe stradă de către colegă noastră Olga Stancu, a reieșit că bucureștenilor le convine prețul biletelor și abonamentelor și marea majoritate folosesc foarte des mijloacele de transport RATB, unii chiar zilnic  dar au obiecții în privința condițiilor de călătorie  și chiar ar fi dispuși să plătească mai mult dacă acestea s-ar îmbunătăți. Oamenii reproșează faptul că multe nu au instalație de climatizare iar vara călătoria cu acestea devine foarte neplăcută, mai ales la orele de vârf când căldură în autobuze, troleibuze sau tramvaie devine insuportabilă.

Mai există nemulțumiri față de curățenia care lasă de dorit dar și de atitudinea controlorilor care verifică doar documentele de călătorie  doar anumitor  categorii de călători în vreme ce pe alțîi prefer să ii ignore chiar dacă aceștia au o atitudine necivilizată . De asemenea, călătorii s-au mai arătat nemulțumiți că în cazul unora dintre colegii de călătorie care afișează ostentativ o atitudine sfidătoare derajand intenționat alți călători nu se ia nici o măsură.

Nici un reprezentant RATB nu a participat la emisiune din motive obiective dar Regia de Transport București a trimis câteva răspunsuri la problemele ridicate de București FM, după cum urmează:

  1. Ce mai este nevoie pentru parcul existent : autobuze, troleibuze, tramvaie?

Răspuns: În prezent, Regia Autonomă de Transport București dispune de un parc programat de 1.322 de vehicule care asigură transportul călătorilor pe 164 de linii, dintre care 21 de linii preorășenești și 26 de linii de noapte. începând cu luna septembrie, RATB a suplimentat parcul programat cu 113 vehicule (circa 10%) față de perioada de vară. Astfel, în prezent, asigurăm un parc de 861 de autobuze, 280 de tramvaie și 181 de troleibuze.

  1. Gardurile pentru separarea liniilor de tramvai sunt o idee foarte bună. În ce zone veți extinde aceste linii de separare?
  2. Bandă unică v-ar ajută în reducerea timpilor de circulație?

Răspuns: După finalizarea lucrărilor de separare a căilor de rulare ale liniilor 1/ 10 și 21 s-au obținut timpi mai mici de așteptare în condițiile unui trafic normal, fără incidente. La linia 1/ 10, prin soluția de instituire a benzii proprii, se obține o viteză sporită de exploatare și o capacitate de transport cu 20% mai mare decât în prezent, aproximativ 2.700 de călători pe oră și sens.

Conform legilor actuale, reglementările de trafic sunt apanajul administrației locale a Capitalei și al Poliției rutiere. Aceste entități pot decide în funcție de datele deținute, unde și mai ales când se pot face astfel de lucrări pentru obținerea căilor propria de transport.

Pentru o bună ritmicitate a mijloacelor de transport, ar fi bine că locuitorii să renunțe la mașinile personale și să utilizeze vehiculele RATB, având în vedere că, în urmă creării de cale proprie, tramvaiele de pe aceste linii importante nu mai sunt întârziate de indisciplina celorlalți participanți la trafic.

Așa s-a întâmplat în cazul liniei 21, care s-a dovedit un mare succes: printre beneficiile oferite deja de calea proprie a liniei 21 se numără creșterea ritmicitățîi, precum și posibilitatea de realizare a călătoriilor într-un timp mai scurt cu până la 20 de minute. În plus, pe tronsonul aglomerat de pe Șos. Colentina a scăzut cererea de transport pe liniile RATB paralele, ai căror călători au început să prefere tramvaiul. Vehiculele devenite astfel disponibile au fost utilizate pe alte linii, care aveau o cerere mai mare. Totodată, redistribuirea vehiculelor RATB creează efecte benefice pentru traficul general al orașului.

  1. Vor apărea noi linii și trasee de transport?
  2. Care mai este situația și perspectivele de dezvoltare ale transportului preorășenesc?

Răspuns: Introducerea de noi linii de transport sau eliminarea ori modificarea unora existente nu sunt la îndemâna RATB, ci a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (ADITPBI). RATB trebuie să execute în anumiți parametri un program de transport stabilit de această entitate.

  1. În ce stațîi veți pune copertine și refugii pentru ploaie?

Răspuns: RATB are în administrare doar stațiile aflate pe refugiile de tramvai. În funcție de venituri, RATB a programat modernizarea acestora, în timp ce altele sunt parte ale unor programe municipale de modernizare a întregii infrastructuri rutiere și de transport de pe marile bulevarde, iar atunci realizarea de stațîi cu adăposturi îi va reveni constructorului stabilit prin achiziție publică.

  1. Nu peste foarte mult timp va veni și sezonul rece. Sunt suficiente instalații de încălzire în mijloacele de transport?

Răspuns: Toate vehiculele dispun de instalațîi de încălzire, fără probleme în sezonul rece.

  1. În anul 2019 intenționați să puneți mai multe instalațîi de aer condiționat în mijloacele de transport?

Răspuns: RATB are în derulare mai multe programe de modernizare/ echipare a vehiculelor cu instalațîi de climatizare, pentru circa 200 de tramvaie procedura de licitație fiind în curs. În plus, 538 de autobuze din 993 existente sunt prevăzute cu aer condiţionat în saloanele călătorilor. La acestea, se adaugă un contract aflat în derulare de echipare cu AC pentru călători un număr de 125 autobuze. La cele menţionate mai sus, se vor adăuga cele 400 de autobuze achiziţionate de Primăria Capitalei, care vor avea aer condiţionat din construcţie şi vor întregi flota RATB treptat, începând cu luna octombrie 2018.

Totodată, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de călătorie, RATB are în derulare şi un contract pentru dotarea cu instalaţîi de climatizare a 100 de troleibuze Astra Iribus, primele 24 fiind deja în traseu.

  1. În ultimii anii actele de huliganism/distrugere în mijloacele de transport au scăzut sau au crescut?

Răspuns: În anul 2017, când este realizat ultimul raport, regia a înregistrat un prejudiciu de 1.034.384 lei (cu 8,8% mai mult faţă de anul precedent) că urmare a producerii de către cetăţeni răuvoitori a 654 acte de vandalism (cu 20,53% mai puţîn faţă de anul 2016). Au fost sparte 330 geamuri şi parbrize şi au fost distruse 7 validatoare CFC, în valoare de 20.537 lei (2,00% din valoarea totală a pagubelor).

RATB le amintește călătorilor că de fiecare dintre noi depinde în ce condițîi călătorim și face apel la respectarea regulilor de conduită civilizată și păstrarea curățeniei în mijloacele de transport în comun.

În present Regia de Transport București trece printr-o transformare de proporții urmând să devină în scurt timp societate comercială.

În schimb ne-a răspuns la unele întrebări colegul nostru Mircea Apostolescu care este acreditat la Primăria Capitalei și care este de părere că îmbunătățirea activității și serviciilor RATB nu trebuie așteptată doar de la angajații companiei care își fac meseria cu onestitate zi de zi ci și de la călători.  Este nevoie de multe îmbunătățiri și multe dintre cele reclamate de călători sunt –din păcate adevărate  – dar și din partea celor care folosesc RATB este nevoie de schimbare a atitudinii.

Desigur în cadrul emisiunii au mai fost discutate și alte probleme ale Capitalei. Mai multe despre discuție puteți afla din VIDEO.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 18:16

Opt din zece români returnează ambalajele cu simbol SGR

În ceea ce priveşte frecvenţa cu care românii returnează ambalajele cu garanţie, 34% le aduc la punctele de colectare o dată pe săptămână,...

Opt din zece români returnează ambalajele cu simbol SGR
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 17:56

Un copac a căzut pe un autoturism, pe Splaiul Unirii

Copacul a fost doborât de vânt peste mașina care se afla în mers. Din primele informații, șoferul autoturismului a fost rănit ușor. Traficul...

Un copac a căzut pe un autoturism, pe Splaiul Unirii
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 17:35

Târg de Florii, în weekend, în Parcul IOR

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 anunță că vizitatorii târgului vor putea achiziţiona preparate din peşte proaspăt, pe grătar sau în...

Târg de Florii, în weekend, în Parcul IOR
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 17:16

Vreme foarte rece, în Bucureşti, până sâmbătă dimineaţa

Astfel, până vineri, la ora 9:00, în Capitală, cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales în a doua parte a zilei şi seara când vor fi...

Vreme foarte rece, în Bucureşti, până sâmbătă dimineaţa
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 16:41

Cărți pentru elevii din Sectorul 1

La inițiativa grupului de consilieri locali PSD, Consiliul Local din Banu Manta a aprobat, astăzi, implementarea în școlile din sector a...

Cărți pentru elevii din Sectorul 1
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 15:28

Percheziții într-un dosar de trafic de minori, proxenetism și trafic de droguri de mare risc; 6 inculpați au fost reținuți

Procurorii DIICOT și polițiștii Capitalei au pus în aplicare, miercuri, cinci mandate de percheziție domiciliară în București și în...

Percheziții într-un dosar de trafic de minori, proxenetism și trafic de droguri de mare risc; 6 inculpați au fost reținuți
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 15:23

Un tânăr din București, reținut după ce a furat telefonul unei femei în timp ce călătorea cu un mijloc de transport în comun

Un tânăr, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru că a furat telefonul mobil unei femei, în timp ce călătorea cu un mijloc de...

Un tânăr din București, reținut după ce a furat telefonul unei femei în timp ce călătorea cu un mijloc de transport în comun
Actualitate joi, 10 aprilie 2025, 15:17

IGI: Aproximativ 3.500 de străini – descoperiţi în situaţii ilegale pe teritoriul României, în 2024

Aproximativ 3.500 de străini au fost descoperiţi în situaţii ilegale pe teritoriul României anul trecut, fiind emise peste 2.800 de decizii de...

IGI: Aproximativ 3.500 de străini – descoperiţi în situaţii ilegale pe teritoriul României, în 2024