Protest al magistraților, la Curtea de Apel București
Articol de Marga Tudor, 16 septembrie 2018, 18:46 / actualizat: 16 septembrie 2018, 21:12
UPDATE 21.00 Protestul magistraților s-a încheiat fără incidente.
In fata Curții de Apel au fost aproximativ 300 de procurori si judecatori care au purtat pancarte pe care scria ‘CSM nu are rol decorativ’ sau ‘Respectarea avizului Comisiei de la Venetia’.
Principalele nemulțumiri sunt legate de modificările la legile justiției și la codurile penale, prelungirea mandatelor Inspecției Judiciare prin Ordonanță de Urgență, ignorarea Comisiei de la Veneția, dar și evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr de către ministrul justiției, Tudorel Toader.
Au fost prezenţi magistraţi din întreaga ţară.
UPDATE 19.20 In fata institutiei sunt aproximativ 300 de procurori si judecatori.
Principalele nemulțumiri sunt modificările la legile justiției și la codurile penale, prelungirea mandatelor Inspecției Judiciare prin Ordonanță de Urgență, ignorarea Comisiei de la Veneția, dar și evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr de către ministrul justiției, Tudorel Toader.
Sunt prezenţi magistraţi din întreaga ţară.
În zonă sunt şi persoane venite să îi susţină pe magistraţi, dar si alţii care contestă acţiunea lor.
Anunțul cu privire la protest a fost făcut ieri de judecătorul Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj-Napoca, fost membru CSM.
Este al treilea protest, în mai puţin de nouă luni.
–––––
In fața institutiei sunt aproximativ 200 de oameni care au pancarte pe care scrie ‘CSM nu are rol decorativ’ sau ‘Respectarea avizului Comisiei de la Venetia’.
Magistratii desfãsoarã un protest tãcut.
Pe trotuarul opus Curții de Apel s-au format douã grupuri de oameni, unii pro si altii contra acțiunii din aceasta seară.
‘Încercãm sã atragem atentia Guvernului si Parlamentului cã justitia este o putere independentã si asa trebuie sã rãmânã. Din pãcate, în ultimul an, s-au promovat proiecte de acte normative care încalcã standarde internationale, este vorba de mai multe avize ale Comisiei de la Venetia, cu privire la independenta, impartialitatea si integritatea justitiei. Practic, justitia românã este consideratã a fi sub asalt în momentul de fatã. Politicienii ar trebui sã înceteze orice atac referitor la statul paralel si orice persoanã care are semnale, informatii despre abuzuri comise de magistrati nu are decât sã sesizeze Inspectia Judiciarã sau Parchetul General’, a declarat unul dintre protestatari, judecãtorul Cristi Danilet.