Cum o mai duc RADET și ELCEN în insolvență?! Ce mai face căldura noastră de la iarnă?!
Articol de Mircea Apostolescu, 18 septembrie 2018, 11:36
În octombrie 2016, RADET întra în insolvență, urmată în scurtă vreme de către furnizorul de energie termică ELCEN. La data întrării în insolvență, regia de termoficare avea o datorie istorică către furnizorul de energie termică de circa 3,9 miliarde lei.
Această datorie enormă a fost cauzată, în primul rând, de neplata la timp de către Primăria Capitalei și de către Guvern a sumelor reprezentând subvenția la căldură, de înghețarea tarifului pentru transportul și distribuția energiei termice, de lipsa investițiilor în sistemul de termoficare, care a dus la pierderi catastrofale, ajungându-se ca până la 30% din agentul termic pompat în conducte să se scurgă în pământ etc.
După ce atât RADET, cât și ELCEN au întrat în insolvență, această variantă a fost dată drept salvatoare. Au urmat mai multe „scenarii fericite”, prin care ELCEN ar fi ajuns la Primăria Capitalei, iar datoria istorică s-ar fi stins.
Un prim scenariu a fost cel preluat de pe vremea primarului general profesor, doctor Sorin Mircea Oprescu, potrivit căruia ELCEN avea să treacă la Municipalitate, cu titlu gratuit, iar datoria istorică ar fi urmat să se stingă prin confuziune de patrimonii, atunci când furnizorul de energie termică, ELCEN, și RADET, cel care transportă și furnizează căldura și apa caldă prin conductele Municipalității, ar fi devenit o singură companie. A trecut, însă, timpul și a devenit clar că datornicul nu îl poate înghiți, prin fuziune, pe creditor.
Atunci, a apărut următorul scenariu, acela al cumpărării de către Primăria Capitalei a pachetului majoritar de acțiuni al ELCEN, pachet deținut de către Ministerul Energiei. Într-o primă variantă, acțiunile ar fi urmat să fie achiziționate la valoarea nominală, iar, apoi, s-a vehiculat varianta cumpărării lor la valoarea de piață.
În acest fel s-ar fi evitat și așa – zisul ajutor de stat care ar fi fost reprezentat de trecerea gratuită a ELCEN la PMB. Acest argument fusese adesea invocat pentru torpilarea primului scenariu de rezolvare a problemei, deși în cazul altor orașe din țară centralele termice (CET-uri) fuseseră trecute gratuit autorităților locale.
Nici acest scenariu nu s-a împlinit, așa că a apărut un al treilea, care presupunea preluarea de către Municipalitate, prin Compania Municipală Energetică, contra cost, a afacerii de la ELCEN. Aceeași companie ar fi preluat și afacerea de la RADET. N-a fost să fie nici a treia oară.
Nu a trecut foarte mult timp și a apărut ultima VARIANTĂ, cea a cumpărării de către Primăria Capitalei a creanțelor fiscale ale producătorului de energie termică. PMB urma să achiziționeze datoriile pe care le are ELCEN către ANAF, Direcția de Impozite și Taxe București și către o bancă comercială.
Cătălin Deaconescu, membru al Consiliului General al Municipiului București (CGMB), califică această cumpărare de creanțe drept o „inginerie financiară”. El spune că achiziționarea unei părți din datoriile ELCEN nu ar TRANSFORMA PMB în proprietarul ELCEN sau al unor active ale acesteia, ci doar într-unul dintre principalii creditori ai producătorului de energie termică, cu un vot important în Consiliul Creditorilor, creat odată cu declararea insolvenței, însă alături de alți creditori majori din industria gazelor naturale, precum Romgaz sau Distrigaz. Cumpărarea doar a unei părți dintre creanțele asupra ELCEN ar avea și efectul de a nemulțumi creditorii din industria gazelor, care ar rămâne cu creanțe greu sau chiar imposibil de recuperat. Nemulțumirea acestor creditori s-ar putea materializa prin reducerea presiunii gazelor furnizate ELCEN ori chiar prin oprirea furnizării, spune Cătălin Deaconescu.
Mai mult decât atât, consilierul municipal spune că ANAF, care este titularul creanțelor fiscale, adică al datoriilor pe care ELCEN le are din cauza neplătiții taxelor și impozitelor către bugetul de stat, nu poate vinde datoriile către Compania Energetica a PMB, pentru că nu există prevederi legale în acest sens.
Dar, de ce ne interesează pe noi toate aceste tehnicalități juridice, mă veți întreba?!
Ei bine este foarte important să deslușim situația juridică a RADET și ELCEN, pentru a înțelege ce ne paște, la iarnă! Astfel, odată cu întrarea în insolvență, practic, managementul RADET a fost preluat de către o altă companie, un lichidator cu expertiză, Rominsolv-ul domnului avocat Gheorghe Piperea, numit de către Instanța de contencios administrativ și acceptat de către Consiliul Creditorilor.
În perioada de insolvență, se merge pe costuri minime și acordarea unui tratament egal creditorilor pentru a-și recupera creanțele, în mod eșalonat.
Insolvența impune, după caz, valorificarea activelor, dar RADET nu este proprietarul sistemului de termoficare, al conductelor de căldură și apă caldă, regia deținând doar puține bunuri, precum clădirea din Cavafii Vechi, REDUCEREA LA ZERO A INVESTIȚIILOR și reorganizarea pentru reducerea cheltuielilor și protejarea intereselor creditorilor.
Au prioritate creditorii care asigură fluxul curent de venituri pentru desfășurarea activității de bază, salariații și, desigur, bugetul de stat.
La vremea respectivă, în toamna lui 2016, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, preciza că insolvența RADET reprezintă cea mai sigură cale de protejare a bucureștenilor în privința furnizării apei calde și căldurii. În plus, Firea dădea asigurari că insolvența nu înseamnă concedieri din rândurile angajaților.
La aproape doi ani de zile de la intrarea în insolvență, ne interesează, însă, foarte tare, acea prevedere cu ZERO INVESTIȚII! Că ea a fost respectată puteți observa când treceți prin oraș. Oriunde veți vedea săpături mai mari sau mai mici din care iese abur, sunt angajații RADET care încearcă, cu disperare, să cârpească conductele prin care ne vine agentul termic. Oriunde veți observa abur ieșind din canalizare, sunt avarii, mai mici sau mai mari, în funcție de cantitatea de abur vă puteți face o idee despre amploarea problemei, țevi care stau să plesnească, lăsându-ne fără apă caldă.
Consilierul municipal Cătălin Deaconescu spune că, într-adevăr, la RADET nu au fost realizate investițiile de care era absolută nevoie pentru menținerea în funcțiune a unui sistem de termoficare ale cărui conducte și-au depășit, deja, de două ori durata de viață. Spre exemplu, în acest an, lucrările de Investiții ar fi fost realizate doar în proporție de 10%, restul banilor prevăzuți în bugetul PMB fiind mutați la capitolul „subvenții” pentru RADET.
Regia de termoficare ar fi înregistrat dificultăți și în ceea ce privește plata salariilor, a declarat Deaconescu pentru București FM. RADET ar fi cerut asociațiilor de proprietari să plătească cash facturile la apă caldă, pentru ca banii să nu între în conturile regiei și să fie direcționați către creditori, a spus consilierul municipal.
În aceste condiții, cu o posibilă diminuare sau sistare a furnizării de gaze naturale către ELCEN, cu avarii MAJORE la sistemul de termoficare, din cauza lipsei de Investiții, și cu muncitori nemulțumiți de neplata sau plata cu întârziere a salariilor de la RADET, amenințarea de a rămâne fără căldură sau apă caldă, în acest sezon de încălzire, se profilează din ce în ce mai clar la orizontul bucureștenilor, a declarat Cătălin Deaconescu.