Meseriile viitorului
Articol de cristina.toma, 18 septembrie 2018, 19:14
Pe vremea bunicilor se spunea că ”meseria este bratara de aur”. Dar de-a lungul timpului am văzut meserii dispărând precum cea de șelar, mămular, lampagiu, dactilograf si multe altele dar si meserii noi care au apărut precum informatician, operator date, merceolog, optician, bodyguard, fotomodel, cosmonaut si lista ar mai putea continua. Poate si unele dintre acestea vor dispare într-un viitor nu prea îndepărtat. Așa că ne întrebăm ”ce brătări de aur” vor purta copiii și nepoții nostril?
La aceasta întrebare a încercat să răspundă in ediția de astăzi a emisiunii ”In Comunitate” Andreea Paul, profesor și manager de proiect al ”Ghidului meseriilor viitorului” si Gabriel Zorzini, director al Colegiului UCECOM ”Spiru Haret”.
Potrivit ”Ghidului meseriilor viitorului” meseriile care vor exista și în viitor sunt cele bazate pe creativitate iar cele care vor dispărea sunt cele bazate pe munca repetitivă deoarece aici oamenii vor fi inlocuiti de roboți. Una dintre meseriile care vor fi și în viitor este aceea de îngrijitor pentru persoane vârstnice deoarece durata vieții oamenilor a crescut si continua sa crească. Chiar dacă mulți ani această muncă va fi făcută de persoane calificate într-un viitor și acestea vor fi înlocuite de roboți.
Însă pentru a se pregăti în multer dintre meseriile viitorului oamenii vor avea nevoie de alfabetizare digitală încă de la vârste fragede. De altfel, în toată istoria omul a căutat să își facă viața mai ușoară așa că a căutat să inventeze noi si noi mașinării pentru aceasta chiar daca unele dintre aceste inventii au fost privite cu suspiciune la început, a precizat Andreea Paul.
Gabriel Zorzini, director al unui complex scolar tehnologic a arătat ca in prezent angajatorii se confruntă cu o lipsă acută de personal iar aceasta s-ar putea rezolva si prin unele schimbări aduse legilor care reglementeaza parcursul educational al unui elev dar si selectiei pentru forma de invățământ post-gimnaziala. Aici copiii sunt repartizati computerizat in urma rezultatelor unui examen care nu este intotdeauna obiectiv și astfel ajung elevi slabi în licee de top, unde nu fac față exigențelor și mai târziu nu iau examenul de bacalaureat ajungând ca după liceu nici să nu urmeze un parcurs universitar si nici să aibă o meserie.
După noile reglementări actuale, elevii ar putea opta pentru o scoală profesională dar multi părinți îți doresc ca ei să urmeze un liceu pentru care, de fapt, nu sunt pregatiti.
O problema actuală este si nomenclatorul de meserii care ar avea nevoie de modificari care să cuprindă și meseriile nou apărute.
In concluzie, în viitor ne așteaptă multe schimbări de care nu trebuie sa fim speriați dar la care va trebui să ne adaptam.
Mai multe despre meseriile viitorului aflati din VIDEO.