În discursuri meșteșugite, mai marii urbei ne îndeamnă să ne îndreptăm către transportul alternativ, căci bietul București se sufocă sub năvala tot mai aprigă a zecilor de mii de mașini, traficul se blochează, aerul devine de nerespirat, iar transportul public nu poate deveni predictibil și civilizat pentru că autobuzele, troleibuzele și tramvaiele, fie ele și noi, se impotmolesc în noianul traficului general și stau pe loc minute în șir, în loc să ducă la destinație călătorii într-un timp cât mai scurt.
Ei bine, se pare că, încet dar sigur, apelurile autorităților găsesc apel în rândurile bucureștenilor. Sătui, poate, și de blocajele din trafic, de orele petrecute în spatele volanului, înjurând, claxonând și enervându-se, din ce în ce mai mulți dintre noi aleg metroul, bicicleta, trotineta, de multe ori electrică, sau chiar mersul pe jos, măcar pentru o parte a traseului zilnic.
Din păcate, însă, Bucureștiul nu se arată prietenos cu pietonii, bicicliștii și alți alternativi în transport. Spre exemplu, chiar în buricul târgului, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, la intersecția cu strada Ion Câmpineanu, la doi pași de Universitate, Apa Nova lucrează cu aprindere de ceva timp. Șantierul ocupă o bună parte a trotuarului, într-o zonă extrem de circulată pietonal. Din partea cealaltă, vin să stranguleze și mai mult spațiul pentru pietoni parapetul de la intrarea stației de metrou de la Universitate și niște stănoage negre de fier, puse acolo parcă pentru priponit cai. Parcă ești într-un western și aștepți să apară The Ducke, Jhon Wine, pentru cei mai tineri, cu steaua lui de sheriff și să-și lege calul acolo.
Când fluxul de pietoni este mare, nu se poate trece decât fie într-un sens, fie în celălalt. Întrebarea care nu poate să nu-ți treacă prin minte, dacă ești un om obișnuit, un pieton, un alternativ, este: oare nu putea nimeni să scoată acele stănoage negre de fier, măcar pe durata interminabilului șantier?! Cred că până și The Ducke ar fi înțeles și ar fi găsit un alt loc pentru priponit calul…