FOTO & VIDEO: Spectacol deosebit la fântâna Unirii cu ocazia Zilei Bucureștiului
Articol de Mircea Apostolescu, 20 septembrie 2018, 21:16 / actualizat: 21 septembrie 2018, 8:22
Fântânile din Piaţa Unirii, care au fost reabilitate şi modernizate, s-au redeschis în această seară, pe 20 septembrie, chiar de Ziua Bucureștiului.
Ele au fost construite în anii ’80, odată cu Centrul Civic, ordonat de către Nicolae Ceaușescu, centru ce include porțiuni din sectoarele 1,2,3, 5 și 6. Cele 22 de fântâni se întind pe mijlocul Bulevardului Unirii, fost Victoria Socialismului, de la Piața Unirii, până la Piața Alba Iulia, și însumează o suprafață de apă de 16 mii de metri pătrați. Ele nu au mai fost refăcute de la finele anilor ’80.
Construcția Centrului Civic a însemnat demolarea unei suprafețe de întinderea orașului Veneția și distrugerea unor cartiere și zone istorice ale orașului, precum Dealul Spirii, Uranus, Dudești, Uricani, Piața Unirii, Sfânta Vineri și Calea Rahovei.
Au fost distruse și vechile poduri peste Dâmbovița, precum Podul Calicilor, care se afla în fața clădirii istorice a Tribunalului București.
Astăzi, fântânile construite în timpul comunismului au revenit în peisajul bucureștean cu o nouă înfățișare, în încercarea de a constitui un punct de atracție al orașului nostru.
Cele 22 de fântâni monumentale au întrat într-un con de umbră, în anii ’90 și 2000.
Abia în mai 2014, Apa Nova, concesionarul serviciului public de apă și canalizare din București, trecea la reabilitarea primelor 5 fântâni ale ansamblului.
Apoi, lucrările au fost redemarate, cu 5 luni în urmă.
Acum, după o investiție de 7 milioane de euro realizată de către Apa Nova, acestea vor oferi vizitatorilor show-uri multimedia în fiecare vineri, sâmbată şi duminică, în intervalul orar 20.00-21.00, până la inceputul sezonului rece, desigur.
Spectacolul inaugural, intitulat „Simfonia Apei”, a început în această seară la ora 20.00, pe scena montată în Parcul Unirii.
Orchestra Simfonică Bucureşti, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, a oferit un recital publicului bucureștean.
De la ora 21.00, bucureștenii prezenţi la eveniment au putut asista la „un adevărat regal artistic”, cum l-au numit organizatorii. Vizitatorii au fost purtați într-o călătorie prin 7 lumi care vorbesc despre România – lumea apei, a focului, a pământului, a aerului, lumea vegetală şi lumea Centenarului.
Fântâna centrală din Piata Unirii are integrate, acum, patru „ecrane de apă” orientate spre cele patru puncte cardinale. Acestea creează o platformă multimedia pentru videoclipuri, dar şi proiecţii laser, dispunerea ecranelor de apă oferind un efect tridimensional unic chiar în Europa.
Arhitecţii proiectului au reinterpretat pentru noul design al ansamblului de fântâni tema Marii Uniri. Ei au introdus, in plus, elemente care fac trimitere către teme tradiționale și istorice precum hora, alfabetul chirilic şi ceramica culturii Cucuteni.