Afacere bombă: Primăria Capitalei va PRELUA afacerea de la ELCEN în loc să-i cumpere datoriile!
Articol de Mircea Apostolescu, 24 septembrie 2018, 15:06
Consiliul Creditorilor ELCEN, întrunit astăzi la prânz, a votat planul de reorganizare al producătorului de energie termică!
Potrivit planului de reorganizare, Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei ar urma să preia ELCEN prin transfer de afacere și nu prin cumpărarea titlurilor de la acționari – Ministerul Energiei (97,5% din capital) și Romgaz (2,5%) – cum era preconizat inițial, iar prețul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obține din vânzarea forțată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societății, adică 891,3 milioane lei.
Printre cele mai importante elemente ale planului de reorganizare sunt scăderea masivă a valorii creanței istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică.
Prin această reevaluare, ELCEN va obține și dreptul de a-i fi rambursată de la bugetul de stat TVA în valoare de circa 543 milioane lei, drept de încasare care va fi compensat cu creanțe bugetare asupra companiei insolvente. În plus, Primăria se va angaja să-i despăgubească și pe ceilalți creditori ai RADET.
În context, trebuie amintit faptul că, vinerea trecută, solicitarea de amânare a votului de astăzi pentru planul de reorganizare a fost respinsă în comitetul restrâns al creditorilor ELCEN, format din deținătorii celor mai mari creanțe împotriva companiei.
Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București din ANAF au votat pentru amânare, însă Distrigaz Sud Rețele, Transgaz și Alpha Bank s-au opus, iar, potrivit Legii insolvenței, în comitetul creditorilor, deciziile sunt luate cu majoritatea simplă a numărului total de membri.
Rămâne de văzut care va fi poziția Primăriei Capitalei care, înaintea acestui vot, mergea pe varianta cumpărării unei părți dintre creanțele asupra ELCEN și anume a datoriilor pe care furnizorul de energie termică le are către bugetul de stat și către o bancă comercială.
Această variantă ar fi transformat Municipalitatea într-unul dintre principalii creditori ai ELCEN, alături, însă, de alți creditori importanți, fără a-i oferi dreptul de proprietate asupra companiei sau asupra unor active ale acesteia. Totodată, această variantă ar fi pus în dezavantaj creditorii din industria gazelor naturale, care ar fi rămas cu creanțele nesatisfăcute și ar fi putut decide oprirea furnizării de gaze către ELCEN.