Mihai Mereuță: Subvenția la încălzire trebuie acordată în continuare pentru toți cei racordați la termoficare!
Articol de Mircea Apostolescu, 24 septembrie 2018, 12:49
Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, spune că prevederile noii Legi a Termiei, care nu mai permit autorităților locale să decupleze prețul gigacaloriei de cel al gazului și curentului electric folosite pentru producerea căldurii, este una foarte bună, din punctul de vedere al funcționării pe baze economice corecte a sistemelor de încălzire centralizată.
În acest fel, nu se va mai ajunge în situația aberantă, din punct de vedere economic, ca primăriile să facă protecție socială prin intermediul unui agent economic, așa cum s-a întâmplat, din 2011 până anul trecut, în București, unde RADET a fost nevoit să vândă gigacaloria către consumatori mai ieftin decât o cumpăra de la producătorul de energie ELCEN, spune șeful de la „Habitat”.
”Pentru a face protecție socială, autoritățile centrale și locale au la dispoziție subvenția la căldură, adică plata de la buget a diferenței dintre prețul real al gigacaloriei și prețul plătit de către populație, și ajutoarele la încălzire”, explică Mereuță.
Președintele „Habitat” a mai declarat, pentru București FM, că ”nu trebuie confundată subvenția cu ajutoarele pentru încălzire. Subvenția se acordă pentru a menține în funcțiune un sistem centralizat de încălzire, care este cel mai eficient și mai ecologic decât sistemele individuale de încălzire. Subvenția nu trebuie legată de venitul pe membru de familie, pentru că excluderea celor cu posibilități financiare din rândul beneficiarilor subvenției ar duce la migrarea acestora către sisteme individuale de încălzire. Prin scăderea numărului de consumatori, s-ar obține efectul scumpirii gigacaloriei pentru cei rămași în sistemul respectiv de termoficare, cei cu venituri mici. În schimb, ajutoarele la încălzire se pot acorda pe criterii sociale, în urma unor anchete de specialitate”.
Șeful de la „Habitat” mai atrage atenția asupra faptului că fondurile europene ce pot fi atrase sunt orientate, prin strategiile UE, către sistemele centralizate de încălzire, nu către cele individuale.
”Municipalitățile, în general, și Primăria Capitalei, în special, trebuie să se concentreze mai întâi pe ceea ce înseamnă eficientizarea termică a blocurilor. Pentru că blocurile nereabilitate termic au consumuri aberante, care nu ar putea fi susținute de către nici un buget din Europa”, a mai declarat Mihai Mereuță.