Furtul din proprietatea Municipală continuă!
Articol de Mircea Apostolescu, 27 septembrie 2018, 08:40
Da, furtul continuă! Ziua în amiaza mare, pe marile bulevarde din Capitală, „scormonitorii” răstoarnă recipientele de colectare selectivă și FURĂ, pur și simplu, plasticul, hârtia și metalul, în special doze de băuturi nonalcoolice și de bere. Ei acționează fără nici o teamă și, apoi, pleacă mai departe, către următorul punct de colectare, trăgând după ei cărucioare imense pline de corpuri delicte, adică de obiecte rezultate din comiterea unei infracțiuni.
În urma lor, în jurul „clopotelor” de colectare selectivă, rămâne mizeria, resturi de peturi și chiar de gunoi menajer împrăștiate peste tot.
Sunt și ei amărâți, mi-a zis cineva milos din fire. De ce ar fi ăsta furt, că tot le duc să le recicleze și fac și ei un ban? Este furt pentru că deșeurile, gunoiul, odată ce le-am aruncat fiecare dintre noi, devin proprietatea Municipiului București. Or, potrivit Codului Penal, deposedarea unei persoane, fizice sau juridice, de proprietatea sa, fără acordul proprietarului, constituie infracțiunea de furt. Deci, „scormonitorii” sunt pur și simplu hoți care operează ziua în amiaza mare.
De ce ne interesează acest lucru pe noi, că doar alții fură mai mult și tot fără să se ascundă, mă veți întreba?! Ei bine, nu doar pentru că societatea de salubrizare, plătită din banii noștri, a investit în acel sistem de colectare selectivă și nu recuperează nici jumătate din ce reciclăm noi. Ci și pentru că țara noastră și-a asumat față de partenerii europeni obligația ca în 2020 să colecteze selectiv și să valorifice 50% din cantitatea de gunoi pe care o producem. Chiar dacă „scormonitorii” duc la reciclare deșeurile pe care le fură, acestea nu pot fi raportate de firmele de salubrizare pentru țintele de colectare selectivă și valorificare, a căror îndeplinire trebuie dovedită cu actele de predare pentru reciclare sau de valorificare a deșeurilor. Neîndeplinirea obligațiilor asumate, ne va conduce către un nou infringement, cel pentru gestiunea gunoiului. Și, uite asa, hoții de deșeuri ne vor păgubi a doua oară…
E adevărat că autoritatea locală din Sectorul 1, spre exemplu, are o frumoasă strategie de a crea puncte de colectare selectivă îngropate, cu cartele pentru cetățeni, dar, până când această strategie va trece de la stadiul de SF, adică literatură sience and fiction, la cel de SF, aducă studiu de fezabilitate, pentru a fi apoi transformată în realitate, nu ar fi normal ca organele specializate ale statului să OPREASCĂ FURTUL DIN PATRIMONIUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI?!