De azi, intră în vigoare noua Lege a Asociațiilor de proprietari!
Articol de Mircea Apostolescu, 28 septembrie 2018, 10:31
Plafonul de casă de 1.000 de lei inaplicabile și discriminatoriu..
Începând de astăzi intră în vigoare noua Lege a Asociațiilor de proprietari, o lege plină de prevederi inoportun, inaplicabile și chiar discriminatorii, după cum spune președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, care are o experiență de peste 25 de ani în domeniu.
O prevedere inaplicabilă și discriminatorie este aceea a plafonului de casă pe care noua reglementare îl introduce pentru asociații. Astfel, acestea nu vor mai putea avea în casierie decât maximum 1.000 de lei cash. Restul banilor încasați, la întreținere, spre exemplu, trebuie să fie depuși în contul bancar al asociației. Sumele aflate în casierie peste plafonul de 1.000 de lei vor fi confiscate, potrivit prevederilor noii legi.
Plafonul de casă este o prevedere discriminatorie, deoarece asociațiile de proprietari sunt singurele persoane juridice din economie cărora li se impune un astfel de plafon. În plus, prevederea este inaplicabilă. Pe timp de iarnă, 1.000 de lei reprezintă întreținerea pentru 3 sau cel mult 4 apartamente. Ori, dacă încasările se fac vineri seara, spre exemplu, banii nu vor mai putea fi depuși la bănci. Mai mult decât atât, există asociații de proprietari în localități mai mici, care nu se bucură de un acces atât de facil la agențiile bancare precum cele din București. Acolo, administratorii trebuie să parcurgă și 40 de km pentru a depune încasările, explică șeful de la „Habitat”.
Mix-grill, haos în rândurile administratorilor…
Și, pentru că tot am vorbit despre administratori, noua lege va crea haos în rândurile acestora. Din neștiință, probabil, legiuitorul a făcut un fel de mix-grill din profesia de „administrator de imobile” și standardul ocupațional de „manager de condominiu”. Numai că rezultatul, acela de „administrator de condominiu” prevăzut de noua lege nu există în Nomenclatorul de meserii. Deci, va fi imposibil ca asociațiile să încheie contracte de muncă cu „administratorii de condominiu”. Conform lui Mihai Mereuță, consecința acestui mix-grill va fi aceea că mii de administratori din toată țara, care și-au obținut atestatele potrivit prevederilor fostei legi, vor trebui sa facă, din nou, cursuri pentru a fi atestați sub noua denumire. Cursurile durează circa 7 luni, costă în jur de 2.500 de lei de persoană și, în plus, nici nu există încă.
Limitarea numărului de membri ai Comitetului, suprareglementare…
O prevedere inoportună este aceea care limitează numărul membrilor Comitetului asociației la 5, adică patru plus președintele. Există blocuri cu 8 sau chiar 10 scări și fiecare scară vrea să aibă un reprezentant în Comitet. În condițiile în care acești reprezentanți sunt, în 99% dintre cazuri, neretribuiți, prevederea noii legi este inoportună, suprareglementând un domeniu unde ar trebui să funcționeze preponderent Codul Civil, spune Mihai Mereuță.
Desființarea asociațiilor pe mai multe blocuri…
Președintele „Habitat” mai afirmă că prevederile noii legi vor duce la desființarea asociațiilor de proprietari constituite pe mai multe blocuri, cazuri foarte frecvente în multe orașe din țară. Aceste asociații vor trebui să se reorganizeze la nivel de bloc, ceea ce va fi foarte dificil și va duce la reeditarea situației din anii ’90, când foarte multe blocuri nu aveau asociații constituite, a declarat Mereuță.
Legea sare calul cu amenzile…
În ceea ce privește amenzile aplicabile asociațiilor de proprietari, noua lege chiar sare calul, este de părere șeful de la „Habitat”. Amenda maximă poate ajunge chiar la 10 mii de lei pentru utilizarea defectuoasă a veniturilor asociației sau pentru desfășurarea activităților administrative cu încălcarea legii ori pentru modificarea aspectului proprietății comune. Adică, dacă administratorul a folosit defectuos veniturile asociației, adică a manglit din bani, mai pe românește, asociația se poate trezi și cu o amendă de 5 până la 10 mii de lei din partea Primăriei.