Prioritățile organizațiilor de Mediu din România și coalizarea sectorului ONG
Articol de Stefania Grigore, 1 octombrie 2018, 15:34
România se înscrie între țările în care în 2017 au crescut tendințele de restrângere a democrației și a spațiului civil, aflându-se printre țările UE precum Ungaria, Bulgaria și Polonia. Consecutiv, se apreciază că funcționarea, imaginea și activitatea în general a organizațiilor neguvernamentale au avut drastic de suferit. Concluziile au fost prezentate în cadrul conferinței Priorități de Mediu în România și Coalizarea sectorului ONG, ce a avut loc vineri, 28 septembrie la București.
Datele sunt extrase din Raportul privind Indexul de Sustenabilitate a Societății Civile în Europa Centrală și de Est și Eurasia (acoperind situația din 2017), care a fost publicat luna aceasta de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Modificările legislative menite să îngreuneze sau descurajeze activitatea ONG-urilor, limitarea surselor de finanțare, acuzațiile publice privind ONG-urile într-un efort de discreditare a întregii societăți civile, slăbirea relațiilor cu Guvernul, limitarea accesului la dezbateri și întâlniri publice și ignorarea solicitărilor organizațiilor neguvernamentale de către autorități, sunt doar câteva dintre aspectele subliniate în cadrul conferinței și cu care ONG-urile trebuie să se lupte.
Organizațiile din sectorul de mediu din România și experți în politici publice, sănătate și
dezvoltare durabilă au analizat principalele probleme cu care se confruntă în momentul de față, iar acestea au fost listate astfel:
- problema calității aerului și efectele asupra sănătății oamenilor;
- problema gestionării deșeurilor, a gropilor de gunoi și a transparenței sistemelor de monitorizare și raportare;
- problema conservării ariilor protejate din România și excluderea ONG-urilor din rândul administratorilor de arii protejate;
- educația pentru dezvoltare durabilă
- apărarea democrației și a imaginii organizațiilor neguvernamentale în spațiul public.
Pe toate aceste teme organizațiile prezente s-au angajat să formeze grupuri de lucru și să
continue munca de monitorizare, evaluare si raportare, precum să și găsească noi soluții și propuneri de politici publice, care să ajute la deblocarea problemelor abordate.
Conferința a avut loc în cadrul proiectului Politici Publice pentru Dezvoltare Durabilă, derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman.