Cartea cu Apolodor
Articol de razvanursuleanu, 2 octombrie 2018, 15:23
Poeții și scriitorii tranșeelor noastre, căzuți la datorie în Marele Război… Ion Trivale, Ion Grămadă, Constantin T. Stoika, Mihail Săulescu, Ion Chiru-Nanov și Andrei Naum, scriitorul simbolist ucis în 1917, în bătălia de la Mărășești. Băiatul său, Gellu Naum, care abia împlinise doi ani, nu prea înțelegea atunci ce e și cu războaiele acestea, dar a aflat mai târziu, atunci când a plecat și el la luptă, pe frontul de est, în cel de-al doilea Război Mondial. Apoi i s-au întâmplat și lucruri bune, pentru că a supraviețuit urgiei, s-a întors acasă, a cunoscut-o pe Lygia și au mers împreună cale de șaizeci de ani, până la sfârșitul poeziei sale.
Ce mai poveste a fost și cu această familie…
Gellu Naum nu a avut copii, dar eu am avut norocul de a mă întâlni cu unul dintre urmașii săi. Un domn distins, cu frac, cu care m-am împrietenit imediat și care mi-a spus că preferă să i te adresezi cu numele “Apolodor”, acesta fiind bineînțeles chiar numele său.
La plecare mi-a lăsat o carte, lăsându-mă să descopăr cui îi este dedicată.
Într-un târziu, am descoperit.
“Cartea cu Apolodor” le este dedicată doar copiilor talentați, buni și curajoși, le este dedicată doar micilor eroi, aceia care au puteri uluitoare și superextraordinare.
Asta înseamnă, firește, că le este dedicată tuturor copiilor.