Despre vreme și vremuri cu Meda Andrei (ANM)
Articol de , 2 octombrie 2018, 10:58 / actualizat: 2 octombrie 2018, 12:28
Meda Andrei, meteorolog ANM, a fost invitata matinalilor Razvan si Marius intr-un dialog de inceput de octombrie cu aroma de primavara.
In primul rând am fost linistiti că zona Bucurestiului nu este neapărat si cea mai caldă zonă din tară. “Au fost ani in care in Vest era mai cald.”
Dilema dacă mai există primăvară si toamnă a fost imediat elucidată. “Există. Ele sunt anotimpuri de tranzitie. Nu ne asteptăm ca toamna sa fie ca vara. In acestea se reașează masele de aer si de aceea avem surprize cu temperaturi foarte ridicate sau foarte coborâte. Deci, este o tranzitie între cald si foarte cald – cum e vara si rece si foarte rece – cum e primăvara.”
Meda Andrei are solutia si pentru întrebarea “Cum ne îmbracăm?” “Incurajăm industria vestimentară si ne luăm de toate. Ca mine azi: un tricou pentru că vor fi 24 de grade, dar si o geacă pentru dimineată.”
Meteorologul spune că studiile din ultimii 10 – 20 de ani confirmă că schimbările climatice sunt evidente si ne modifică atmostfera. Temperatura medie globală creste. Fiecare an inregistrează temperaturi record. Să nu uităm si faptul că in ultimii ani se fac alte măsuratori. Mai precise. Temperatura maximă absolută în România un pic peste 44 de grade… e cu dus si întors pentru că măsurătoarea s-a facut atunci cu un termometru mai rudimentar. Trebuie să fim precauti când facem acest lucru.
Meda Andrei ne atenționează că schimbarea climatică globală poate fi cauza pentru care nu mai avem acele zăpezi de odinioară. “După ultimele scenarii, prin decembrie sunt mai puține șanse de ninsoare. Însă, nu e exclus. Ianuarie este, în teorie, cea mai rece din an. Iar ninsorile adevărate vin după 15 ianuarie și din februarie. Conform anului trecut, nici pe aprilie nu putem să îl excludem de la ninsoare. Dacă vrem să mergem la ski în România, după 15 ianuarie e cel mai bine. Va fi și stratul mai gros.”
Referitor la aplicațiile de pe mobil, Meda Andrei explică faptul că sunt modele numerice, iar ieșirile lor brute apar pe aplicații. “Diferenta față de meteorolog este că noi adaptăm condiția meteo. Când vor fi modelele perfecte, noi doar vom supraveghea. Însă, nu cred că se va întâmplă asta vreodată, pentru că atmosferă are multe ecuații.”
Spre sfârșitul lunii octombrie ne apropiem de o medie care nu ar trebui să necesite căldura în calorifere, dar totul e posibil. În următoarea perioadă o să bată vântul, o să avem ploi trecătoare. În noiembrie și decembrie temperaturile vor fi mai scăzute. “Ne scoatem hainele groase. În noiembrie și decembrie e posibil să apăra și acele ninsori.”
Vezi arhiva emisinii ”Bună dimineața, București”!
Credit Foto: Cosmin Boroiu