Fuziunea ELCEN – RADET împotmolită în datorii?
Articol de Mircea Apostolescu, 8 octombrie 2018, 09:03
Fuziunea ELCEN – RADET împotmolită în datorii? Va plăti PMB jumătate din bugetul pe un an pentru ELCEN?!
Ce ar trebui să se întâmple după aprobarea Planului de reorganizare al ELCEN…?
La o lună de la aprobarea Planului de restructurare al ELCEN, fuziunea cu RADET pare a se găsi tot sub un mare semn de întrebare. Primăria Capitalei ar trebui sa plătească peste 2 miliarde de lei, reprezentând o parte din datoria istorică de 3,7 miliarde lei a RADET către ELCEN, 1,2 miliarde lei, și alte 891 de milioane de lei, reprezentând valoarea activelor ELCEN către Compania Municipală Energetica SA. Numai prin plata acestei sume, activele ELCEN ar putea fi transferate către compania de profil a Municipalității, pentru a alcătui, împreună cu activele RADET, sistemul centralizat de producție, transport și distribuție a energiei termice al Bucureștiului. Suma de peste 2 miliarde reprezintă circa jumătate din bugetul anual al Municipiului București. Concomitent, PMB ar trebui să achite facturile curente la gaze naturale și subvenția la gigacalorie.
Deși a trecut deja o lună de când a fost făcut ceea ce părea să fie un pas important în rezolvarea problemei sistemului de termoficare din Capitală, adică aprobarea planului de reorganizare a ELCEN de către adunarea creditorilor acesteia, planul respectiv pare să nu poată fi pus în practică, deoarece PMB și Consiliul General al Municipiului București (CGMB) nu și-au asumat, niciodată în mod oficial, datoria istorică de 3,7 miliarde lei, pe care RADET o are la ELCEN. În acest moment, deși creditorii ELCEN sunt dispuși să reducă datoria la doar 1,2 miliarde lei, PMB și CGMB nu recunosc datoria deoarece consideră că sumele restante ar fi fost calculate eronat și că nu ar reprezenta datoria reală. Nerecunoașterea datoriei face ca planul de restructurare al ELCEN să nu poată fi pus în aplicare.
Cum s-a ajuns aici…
Planul de restructurare al ELCEN a fost realizat de către KPMG, compania care a fost administrator provizoriu la ELCEN Bucureşti până acum trei luni. Planul pare să fi omis, însă, un aspect esențial în relația ELCEN cu RADET și anume acela că Municipalitatea ar putea să nu își asume datoria istorică de 3,7 mld.lei. Planul de restructurare al ELCEN a pornit pur și simplu de la premiza că nu vor exista probleme în această privință. Dar se pare că problemele au apărut, pentru că administratorul special al RADET, Rominsolv-ul domnului Gheorghe Piperea, a venit cu o altă soluție de fuziune, total diferită față de preluarea integrală a business-ului și a datoriei, așa cum a gândit-o KPMG, care fusese consacrată și printr-o hotărâre a CGMB de altfel.
Planul de reorganizare propune reducerea datoriei la 1,2 mld.lei, fără însă a ține cont de faptul că, în cazul în care Ministerul Energiei – acționar al ELCEN – va semna pentru asta, această măsură ar putea fi considerată în sine un ajutor de stat. Planul de restructurare al ELCEN, așa cum a fost gândit de KPMG, ridică mai multe semne consistente de întrebare. Astfel, un prim semn de întrebare este cel legat de asumarea datoriei istorice a RADET. Un alt mare semn de întrebare îl reprezintă calificarea ajustării datoriei istorice de la 3,7 la 1,2 miliarde lei drept posibil ajutor de stat. Un alt semn de întrebare este cel privind poziția ANAF, care are de recuperat sume importante și care, de altfel, s-a și declarat împotriva aprobării planului de restructurare.
Cât ar trebui să plătească PMB… ?
Soluția de reorganizare a ELCEN, aprobată DE către Adunarea Creditorilor, cu o lună în urmă, vizează, în esență, transferul de active din patrimoniul ELCEN către o nouă entitate, Compania Municipală Energetica SA, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Cum și RADET, aflat tot în insolvență, va proceda la transferul de active către Energetica, ar urma să se realizeze sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET, care va include producția, transportul și distribuția energiei termice, asigurând servicii de termoficare de calitate pentru bucureșteni.
Potrivit planului ELCEN, transferul de active și activități ar urma să fie realizat până la finele anului 2018, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an. Printre măsurile vizate se află și recuperarea creanței pe care ELCEN o deține împotriva RADET, propusă a fi realizată în termen de 3 ani. Planul de reorganizare vizează, totodată, încasarea prețului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 mil. lei la care se adaugă investițiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 mil. lei.
Noua companie municipală Energetica SA, care urmează să gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termică al Capitalei, are ca obiectiv să atragă finanțări nerambursabile pentru investiții în vederea alinierii capacităților de producție la obligațiile de mediu, cu termene limită de respectat până în 2023.
Valoarea investițiilor este estimată la 513 mil. euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro în următorii 4 ani.
Vom avea apă caldă și căldură, la iarnă…?
În ultimul timp, revenit în actualitate acel reflex neplăcut, pe care cei mai experimentați îl cunoaștem de pe vremea lui Ceaușescu, acela de a te zgribuli când dai drumul la robinetul de apă caldă și primești o apă rece ca gheața. Iar acele imagini cu săpături sau guri de canal din care se ridică cu presiune aburul fierbinte fac parte din peisajul cotidian al Bucureștiului. La întrebarea cu privire la căldura și apa caldă pentru la iarnă nu există, deocamdată, un răspuns cert. Cu toate că Primăria Capitalei a alocat 1,2 mld.lei pentru societatea ENERGETICA SA, cea care ar urma să administreze sistemul SACET, format din RADET și ELCEN, RADET se află, în continuare, într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, anunțând ELCEN că ar putea să întârzie cu plata facturilor.
Între timp, vremea se răcește pe zi ce trece, iar creditorii ELCEN sunt tot mai presați de facturile neîncasate.
Ce e de făcut…?
Pentru ca situația să se deblocheze, există o singură variantă pe termen scurt. PMB ar trebui să își asume datoria către ELCEN, cea istorică de 3,7 mld.lei sau cea propusă prin planul de restructurare, de 1,2 mld. lei, să avizeze termenele de plată și să achite prețul preluării business-ului ELCEN, evaluat la peste 800 milioane lei. Altfel, ELCEN aflată sub presiunea creditorilor, ar putea da în judecată RADET pentru recunoașterea datoriei, iar rezolvarea problemei va fi amânată, cu consecințe greu de estimat în ceea ce privește căldura și apa caldă pe care le vom avea sau nu la iarnă.
Ultima soluție aprobată de către CGMB…
Ultima soluție consacrată prin alocarea de către CGMB a celor 1,2 mld.lei, presupune doar preluarea datoriei către ANAF, bănci și salariați asigurarea stocurilor, ignorând, practic, facturile neachitate către
ceilalți creditori, precum Romgaz, Electrica și Distrigaz. Dacă s-ar merge pe această soluție, s-ar ajunge tot la procese cu creditorii nesatisfăcuți.
Cum s-a ajuns aici…
ELCEN, compania care administrează centralele de termoficare (CET) din Bucureşti, Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti, a intrat în insolvență după ce RADET, firma care asigură transportul şi furnizarea căldurii și apei calde în Capitală, nu i-a mai plătit facturile.
RADET nu a mai plătit serviciile furnizate de ELCEN, a intrat în insolvență, iar ELCEN a ajuns în aceeași situație, pentru că n-a mai putut plăti facturile către furnizorii de gaze și alte utilități, bănci și stat. Un lucru este sigur, că RADET se află într-o situație critică din punct de vedere financiar, așa cum chiar regia afirmă, și continuă să acumuleze pierderi și datorii.
În aceste condiții, nu este exclus ca firmele creditore ale ELCEN să oprească furnizarea de gaze sau curent electric, ceea ce echivalează cu sistarea furnizării de energie termică în Bucureşti. Acest scenariu, al opririi gazelor ar însemna, în fapt, falimentul atât pentru ELCEN, cât și pentruș RADET.